Forskere gør overraskende opdagelse: Magnesium, IKKE calcium, er nøglen til sunde knogler
Man siger, at nøglen til bedre knogletæthed og generel knoglesundhed er at spise og drikke masser af calciumrige fødevarer, men holder denne teori egentlig i praksis?
Ifølge en ny undersøgelse fra Baylor College of Medicine i Houston, USA kan magnesium, som er almindeligt forekommende i sesamfrø, solsikkefrø, basilikum, broccoli og spinat, være den egentlige nøgle til stærkere og sundere knogler.
Ser kritisk på calcium
Flere undersøgelser har knyttet forhøjede niveauer af calcium, og især brugen af kalktilskud, sammen med en større risiko for hjerteanfald; især hos kvinder.
Calcium-kosttilskud er en dårlig erstatning for kosten calcium, siger National Osteoporosis Foundation. For meget calcium fra kosttilskud er direkte relateret til nyresten og andre helbredsproblemer .
Calciumcarbonat findes i de fleste calciumtilskud og også i pasteuriseret mælk, og det er indiskutabel vanskeligt for kroppen at absorbere uden et chelateringsmiddel som citronsyre.
En undersøgelse fra 2007 viste, at calcium fra kilder i kosten har mere gunstig virkning på knoglesundhed end calcium fra kosttilskud hos kvinder i overgangsalderen.
Magnesiumforskning
Dr. Steven Abrams var leder af undersøgelsen på Baylor College of Medicine, som fokuserede på indtagelse og optagelse af magnesium i barndommen. Hvad de fandt var overraskende: Mens calciumindtag og -optag ikke var betydeligt associeret med det samlede knoglemineralindhold og knogledensitet, var magnesiumindtag og -optag det klart.
“Magnesiumindtag gennem kost kan være en vigtig, relativt ukendt, faktor i vækst af mineralindholdet i knoglerne hos børn,” har forskerne afsløret.
“Masser af næringsstoffer er afgørende for, at børn har sunde knogler. En af disse synes at være magnesium,” sagde Abrams. “Calcium er vigtigt, men, med undtagelse af de børn og unge med meget lave indtag, er det ikke vigtigere end magnesium.”
Hvad der bekymrede forskerne var, at mens calciumindtag for det meste er det noget af det eneste, der bliver nævnt, hvis man skal have bedre knoglesundhed, går andre relevante mineraler såsom magnesium relativt ubemærket hen. De foreslår, at forældre i særdeleshed skal sørge for at deres børn får masser af magnesium til sund knoglevækst – men de vil også gerne se en større bevidsthed om den rolle, magnesium spiller i knoglesundhed generelt.
Ifølge en rapport af Dr. Kathryn M. Ryder og kolleger fra University of Memphis, Tennessee er magnesiumindtag ikke kun vigtigt for børn – de ældre, som har en øget risiko for knoglebrud, bør også få masser af magnesium.
Magnesium som kosttilskud
Historisk set synes det ideelle forhold af calcium og magnesium i kosten at være et 1: 1-forhold. Selv et forhold på 2:1 er tilstrækkeligt; Men i nutidens kost er calcium og magnesiumforholdet tættere på 10:1 – det er ti gange mere calcium end magnesium!
Der er mange magnesium-rige fødevarer; Cacao, frø, nødder af enhver art, og grønne bladgrøntsager er ofte fulde af magnesium. Epsom salt, som er lavet af magnesiumsulfat, kan også tilsættes til et varmt bad og absorberes gennem huden.
Selv om det er bedst at få din magnesium naturligt, mangler de fleste mennesker dette mineral, og kan derfor også overveje at tage magnesium kosttilskud. Den anbefalede daglige tilførsel af magnesium er 350-400 mg per dag – og de fleste magnesiumkapsler indeholder mellem 250 og 500 mg magnesium, og kan tages med måltider eller på tom mave.
Måling af niveauerne af magnesium i kroppen kan være vanskelig – kun en lille brøkdel af kroppens magnesium er gemt i blodet, og hvis dette niveau falder, tager din krop naturligt magnesium fra dine knogler og væv til at genopbygge niveauet. Resultatet af dette er, at mens en blodprøve kan vise en normal læsning af magnesium niveauer, kan kroppen stadig være mangelfuld i mineralet.
Uanset om du får din magnesium fra et kosttilskud eller fødevarer, er det vigtigt at sikre, at det er en fast del af din kost.
Referencer:
Undersøgelse fra Baylor College of Medicine:
http://aapnews.aappublications.org/content/early/2013/05/05/aapnews.20130505-1.full
Undersøgelse fra 2007 – “Effects of dietary calcium compared with calcium supplements on estrogen metabolism and bone mineral density1,2,3,4”:
http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1428.abstract
Rapport af Dr. Kathryn M. Ryder og kolleger fra University of Memphis, Tennessee – “Magnesium Intake Correlates With Bone Mineral Density in Elderly Whites” i “Journal of the American Geriatrics Society”, udgivet november 2005.
Jeg har i årevis taget en magnesium brusetsblet hver morgen sammen med morgenmaden. Desværre kan de ikke købes i Danmark, så når turen går til Tyskland, bliver der altid storindkøb af magnesium bruse tabletter. De hjælper også mod krampe i benene, især om natte natten, næsten øjeblikkeligt!
Jeg tager omkring 675 g magnesium om dagen, det hjælper mod migræne, jeg har ikke haft et anfald siden, og hvis jeg kan mærke at nu kommer det, tager jeg 2 treo
det må vist være milligram :D
Der findes masser af magnesiumpræpareter af høj kvalitet i Matas og helsekostbutikkerne. Det er bare med at komme i gang.
Når jeg har været til træning og taget lidt for meget fat, sådan at jeg føler hjertebanken, så tager jeg en magnesium 300 mg, når jeg komme hjem, og hjerterytmen bliver normal.
Jeg smørrer mine ben ind i Magnesium Olie eller Lotion hverdag. På den måde optager jeg Magnesium direkte gennem huden og ikke gennem fordøjelsessystemet. På den måde optager jeg meget mere Magnesium. http://www.magnesiumterapi.dk
Jeg har taget magnesium i flere år efter jeg fik konstateret knogleskørhed.
Rutine blod prøver viser mag kommer ud med røde tal, altså for meget.
Har det nogen betydning
Jeg er med nyt magnesium som jeg er at komme med på markedet fra usa i pulver fra Natural Vitality, er nogen her som har lyst til at prøv?
Hej Oskar, ja jeg er interesseret i pulveret. Får du det hjem direkte fra USA?
Jeg har taget Magnesium flere år. Går der et par dage uden, får jeg lægkramper.
Hvis man føler sig nogle gang træt, kan det hjælpe at tage Mg. Findes der kombinere piller Mg med D vitamin ?
Ja, sammen med calcium i Solaray’s CalMag 1:1 Citrat med D-vitamin.
Jeg tager bioelektriske spormineraler som især er fyldt med magnesium. Det er det bedst optagelige man kan få.
Jeg tager Cal-Mag 1:1 citrat med vitamin D og K2 fra Solaray. 3 kapsler om aftenen. Skulle være letoptageligt, og K2 er vigtigt for at det bliver optaget i knoglerne.
Men det er så ikke lige meget for optagelse og virkning hvilket stof magnesium er bundet til, har jeg læst. Men i dk er det meget begrænset hvad der er adgang til. Jeg er i overgangsalderen og har problemer med muskelfunktionen, særligt i nakken og som uro i kroppen og supplerer med kosttilskud i form af magnesiumoxid. Oxidformen påvirker maven og er åbenbart heller ikke den bedst optagelige, selv i organisk form. Kunne I henvise til en (dansk)
artikel om denne problematik eller overveje at skrive en? Tak ?
Magnesiumoxid og -hydroxid bruges som afføringsmidler. De er begge svært optagelige. Magnesiumklorid er lettest optageligt. Magnesiumorotat, -carbonat og -aminosyrekelat er også let optagelige. Så en kombination af flere typer er optimalt. Pharma Nord har bla. Bio-Magnesium og Biosym har også et Magnesium produkt med flere typer i. Der står også lidt om der her i denne artikel: http://sund-forskning.dk/artikler/fedme-sukkersyge-og-magnesiummangel-er-der-en-sammenhaeng/
Tak for denne artikel. Jeg kommer lige fra en samtale med hospitalslæge om knogleskørhed. Lægen nævnte calcium og D-vitamin, men ikke med et ord magnesium. Er danske læger slet ikke opmærksomme på, hvor vigtigt magnesium (og silicea) er for knoglevedligeholdelsen?
Hej Karen Margrete. Du kan læse mere om kalk her: http://sund-forskning.dk/artikler/kalk-0/ Nej det er ikke en del af deres uddannelse at gå i dybden med ernæring og næringsstoffer så det kan du ikke regne med alle er. I artiklen kan du læse om, hvorfor man aldrig tager kalk uden magnesium. Her er en artikel mere om emnet: http://sund-forskning.dk/artikler/aldrig-calcium-uden-magnesium/
Det er meget banalt fordi D-vitamin fungerer ikke i kroppen uden at Magnesium er tilstede. Så hvis man giver D-vitamin uden at man sikrer sig, at der er Magnesium så virker skidtet ikke. Og omvendt.
Så derfor kan man sagtens lave “forskningsresultater”, der tilsyneladende viser at tilførsel af D-vitamin ikke har nogen virkning. Man skal bare glemme Magnesiums nødvendighed for at D-vitamin virker.
Så derfor vil jeg give den klare instruks: Tag ned til de varme lande og bad i havvand og få sol på kroppen, – det virker. Eller også herhjemme om sommeren.
Jeg har hørt at magnesium – brusetabletter er bedre end magnesium i pilleform. Hvad siger I til det?
Prøv at bade i havvand og få sol på kroppen. Magnesium i havvand vil meget effektivt sive gennem huden og ind i kroppen. Og D-vitamin fra solskin vil fungerer i et gensidigt samspil med magnesium så begge elementer fremmes i kroppen. Dette er vigtigt.
Lynhurtig virkning. Min kone siger, ar at jeg kan gå ned at bade med rolator og komme ind igen som normal.