Åh, min tomat! og alle dens virkninger

Tomater

 

Alle kender efterhånden til min affektion for tomater. Det gælder både tomatens mageløse virkninger på bl.a. at forebygge metabolisk syndrom, men også de mange anvendelser. som tomater har i et køkken. Tomaten er en taknemmelig frugt, som smager godt og kan indgå i næsten alle måltider.

Af Marianne Palm

Tomat – forret, hovedret, dessert eller kage?

Når du læser min artikel, er det midt i tomatens højsæson. Dyrker du selv tomater, så forundres du sikkert over, at en lille plante kan yde så stor en høst, og du spejder måske forgæves efter en ny og spændende ret med tomater i kogebogen ”Tomater på 117 måder”? I det hele taget, og når man kigger efter, så bugner nettet med madopskrifter, hvor tomaten er hovedingrediensen. Og hvad med konservering – læs bare videre …

Lav fx tomatsnitter, tomatmarmelade eller tomatsorbet efter opskrift fra www.tomatdatabasen.dk, som er et hobbyprojekt af tomat-ildsjælene Tina og Lars Laugesen. Eller find opskriften på tomattærte eller hjemmelavet tomatketchup på www.spisbedre.dk

Tomaten er en nyttig frugt, men den har det med at overvælde os, når høsten er på sit højeste. Der findes et hav af muligheder for at forarbejde tomaten, så du kan bruge den senere på sæsonen. Den enkleste måde er at henkoge tomaterne, så du har tomater til efteråret og vinteren. Du har dertil mulighed for at krydre tomaterne, så de kan lidt ekstra. Det pudsige er, at et glas henkogte tomater om vinteren smager ubeskriveligt bedre end ”friske” tomater købt i supermarkedet og ofte dyrket under kraftigt LED-lys.

Og så lige det sundhedsfaglige aspekt!

I forbindelse med min interesse for tomatekstrakt, fx Lycored Nutrient Complex, som findes i kosttilskuddet SanoKardio, har jeg interviewet og skrevet meget om tomatens sundhedsfremmende effekter. Herunder vil jeg lige opsummere min viden, direkte fra solens land, Californien, til forhåbentlig solbrune danskere:

Antal, kvalitet og frekvens

Tomatens gavnlige virkninger er dokumenteret i en række studier, hvor fællesnævneren er, at forsøgsdeltagerne har spist fem til seks tomater eller tomatekstrakt dagligt. Det er faktisk vigtigt at spise tomaterne hver dag i rigelige mængder i en høj kvalitet for at opnå sundhedseffekten.

Metabolisk syndrom

Lycopen er den vigtigste ingrediens i tomaten og udgør en særlig støtte til det metaboliske syndrom. Med baggrund i en meta-analyse fra 2018, publiceret i Nutrition Reviews, har carotenoider en særlig betydning for en række af de risikofaktorer, som metabolisk syndrom består af.

Af alle de carotenoider, der indgår i kosten, er det kun betacaroten, lycopen, alfacaroten, beta- cryptoxanthin, lutein og zeaxanthin, der findes i serum i kroppen. Og i vores måltid er lycopen den største kilde til carotenoiderne.

Og konklusionen fra meta-analysen fra 2018 er klar. En kost der er rig på carotenoider, ikke mindst betacaroten og lycopen, medfører en væsentlig reduktion i udviklingen af metabolisk syndrom.

Vejen ud af det metaboliske syndrom er hurtigere og bedre, hvis man kombinerer fysisk aktivitet med gode kostvaner. Der er stadig meget, som vi ikke ved om carotenoiderne, men det fuldspektrede tomatekstrakt i SanoKardio har igen og igen vist en gavnlig effekt for at minimere risikoen for hjerte-events.

Huden

Tomater gavner din hud ved at beskytte den mod solens kraftige stråler. Lycopenindholdet er ikke en erstatning for solcreme, men kan alligevel skærme vores hudceller på samme måde, som den beskytter tomatplanten fra at blive stegt, inden den skal plukkes.

Hjertet

Lycopen reducerer LDL-kolesterolniveauet, særligt det oxiderede LDL. Og lige præcis det er godt for risikoen for at udvikle hjertesygdom. Stofferne vitamin B, E og flavanoider reducerer også risikoen for hjertesygdom.

Kredsløbet

Mange studier viser, at næringsstofferne i tomater mindsker inflammationen og forbedrer dit immunsystem, og det betyder, at risikoen for kroniske hjerteproblemer reduceres.

  • Tomatekstraktet Lycored Nutrient Complex
  • Det mest undersøgte tomatekstrakt er det amerikanske Lycored Nutrient Complex, som findes i kosttilskuddet SanoKardio. Den kliniske forskning og den høje kvalitet i standardiseringen af ekstraktet var begrundelser for, at ekstraktet i 2016 vandt årets Nutra Ingredient Award i Schweiz.
  • Formålet med Lycored Nutrient Complex er at ekstrahere seks tomater til indholdet i en lille kapsel og standardisere de væsentlige næringsstoffer, der er gode for hjertet.


TIP:
Hvis du fx ønsker en langsommere modning, så opbevar tomaterne mørkt og køligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *