Akne fra Sundhedshåndbogen

Akne. Fra Sundhedshåndbogen

 

Akne (bumser, filipenser)
I milde tilfælde er bumser dannelse af hudorme. Der kan også komme røde og ømme hævelser med pus og bakterier, som kan udvikle sig til akne. Overproduktion af hudfedt tilstopper porerne, som kan fremkalde bakterieangreb, ikke mindst hvis du piller i dem. Bumser og akne optræder hyppigst i puberteten og før menstruation på grund af de hormonelle forandringer. Den øgede mængde testosteron er medvirkende årsag til dannelse af bumser og akne, især hvis hormonet stimulerer de små porer i huden, til at udvikle mere talg, som der let kan gå infektion i.

Tendensen kan være arvelig, men kosten spiller også en stor rolle. Placering af bumser og akne kan i øvrigt fortælle noget om, hvilke kirtler og væv, der er ude af balance. Er bumserne hovedsagligt placeret på hagen, kan der være gode grunde til at kigge nærmere på ubalancer i hormonsystemet. Eller om man tit fører hænderne op til hagen… Er urenhederne mest i panden, er det leveren, som trænger til lidt hjælp, mens bumser og akne der hovedsagligt findes på kinderne tyder på problemer i luftvejene. Ikke nødvendigvis sygdomme, men måske nogle organer, der er udsat for alt for mange kemiske belastninger.

 

Kostråd:
Begræns brugen af animalsk fedt, ost, smør, fed pålæg, kager og alt andet, som ikke har noget med mad at gøre, f.eks. pomfritter og chips. Begræns eller udeluk brugen af sukker, eddike, juice, sure æbler, alkohol (især øl) og kaffe. Undgå chokolade, som kan være ren bumsefoder. At have problemer med akne eller gentagne angreb af bumser kan skyldes en krop, der har brug for udrensning og opbygning.

Hyppigt er der tendens til Candida albicans, ikke i huden, men for eksempel med udflåd og stor trang til søde ting samt fordøjelsesbesvær. Det kan være nødvendigt at følge en kur mod Candida albicans – se i Behandlingsnøglen. Grønsagssafter med rodfrugter kan rense blodet, og lidt presset citron i vand kan styrke leveren. Færre affaldstoffer i kroppen, betyder pænere hud. Drik godt med vand.

 

Vitaminer og mineraler:
Spis et stærkt vitamin-og mineralprodukt i to til tre måneder. Det kan være nødvendigt med ekstra zink og silicium samt A-vitamin, tag evt. en naturopath med på råd.

 

Fedtsyrer:
Se under kostråd og følg rådene nøje. En uren hud bliver ikke frisk med dårlige fedtstoffer.

 

Urter:
Echinacea purpurea rod – (rød solhat) styrker immunforsvaret og virker lymfestimulerende i huden. Cynara scolymus (artiskok) – styrker leverens evne til at afgifte urenheder. Zingiber officinale (ingefærrod) – kan drikkes som te flere gange om ugen. Ingefær fremmer det fine kredsløb i huden og virker inflammationshæmmende. Er årsagen hormonel bør Vitex agnus castus (kyskhedstræ) – anvendes som tørekstrakt i tre måneder.

 

Andet:
Tea tree-olie kan anvendes lokalt på bumser. Prøv på et lille område først. Der findes også lotions med tea tree-olie, som kan bruges over større områder af kroppen. Bumser må først trykkes ud, når de er modne. Sørg for at fingrene er rene, og desinficér efterfølgende området for at undgå spredning af bakterier. Problemet med bumser skal især løses gennem kosten.

3 thoughts on “Akne fra Sundhedshåndbogen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *