Arctium lappa

COLOURBOX2647146_55

 

Dansk navn: Glat Burre

Engelsk navn: Burdock

Tysk navn: Grosse Klette  

Familie: Compositae

Droge: Rod  

 

Beskrivelse

Toårig plante. Op til to meter høj med fem centimeter tyk, behåret stængel. Planten har store, hjerteformede blade og har i blomstringstiden små, røde til violette blomster. Op til en meter lange rødder.  

 

Aktive indholdsstoffer

Rødderne indeholder bitre glykosider (arctiopicrin), flavonoider (arctiin), et antibiotika-lignende stof, harpiks, planteslim og inulin.(1)  

 

Farmakologi

Arctiin virker stimulerende på det centrale nervesystem, men har en af slappende virkning på den glatte muskulatur. Arctium lappa er også mildt bakterie‑ og svampedræbende. Det er sandsynligt, at Arctium lappa virker blodrensende ved at stimulere kroppens ekskretionsorganer. Hæmmer muligvis overproduktion af sebum (talg).  

 

Egenskaber

Blodrensende, mildt vanddrivende, mildt afførende, desinficerende. (1)  

 

Indikationer

Ophobning af affaldsstoffer: Arctium lappa anvendes ved alle sygdomme, der fremkalder ophobning af affaldsstoffer, specielt velegnet mod hudsygdomme som bylder, filipenser, eksem, psoriasis og nældefeber. (1-3) Gigt: Anvendes i behandlingen af leddegigt, urinsyregigt og podagra. (1-3)  

 

Kontraindikationer

Ingen kendte. (2)  

 

Bivirkninger

Arctium lappa kan give tynd afføring. Forsigtighed bør udvises i sygdomme med alvorlige symptomer forårsaget af affaldsstoffer og toksiner.  

 

Toksicitet

Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.  

 

Dosering

Tørret droge: 2-6 g tre gange daglig. (2) Ekstrakt (1:2) i 25% alkohol: 10-30 ml ugentlig. (4)  

 

Kombinationsforslag

Kan blandes med Berberis aristata, Echinacea arter, Rumex crispus, Viola tricolor, Iris versicolor, Trifolium pratense og Juglans cinera i behandlingen af ovenstående sygdomme.    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *