B1-vitamin

b1vitamin

 

Om B1-vitaminet

  • Har stor betydning for saltsyreproduktion og dermed for fordøjelsen.
  • Har antioxidant virkning.
  • Nervesystemet samt hjerte og kredsløb har brug for vitaminet.
  • Vigtigt ved omsætning af kulhydrater.
  • Regulerer lever- og bugspytkirtelfunktion.

 

Hvor har vi brug for det?

  1. B1-vitamin er vigtigt for omsætningen af kulhydrater og protein. Det er en vækstfremmer, og behovet stiger under graviditet og amning på grund af barnets vækst. Mangel på B1-vitamin under opvæksten kan forårsage underudviklede læber og forstørret hjerte. Ved hårdt arbejde, stress, under kraftig sportsudøvelse, langvarig sygdom og andre forhold, hvor stofskiftet er øget, forøges behovet også.
  2. B1-vitamin har stor betydning for fordøjelses-systemet, herunder saltsyreproduktionen, tarmens bevægelser (peristaltik) samt bugspytkirtelens og leverens funktion. Hvis vi får for lidt, oftest på grund af for meget kaffe, alkohol og sukker, kan det forårsage forstoppelse. (Forstoppelse skyldes sjældent B1-vitamin mangel alene, oftest forkert ernæring).
  3. Blodsukkerproblemer kan også forekomme. Det har at gøre med ubalance i insulinproduktionen i bugspytkirtlen og skyldes blandt andet overdreven brug af hvidt sukker, alkohol og kaffe. B1-vitaminmangel optræder også i forbindelse med alkoholisme, hvor først og fremmest leveren er stærkt belastet.
  4. Kaffe, alkohol og sukker hører til de værste B1-vitamin-tyve. Men almindelig te, tobak og p-piller tapper på samme måde kroppen for såvel B1-vitamin som andre B-vitaminer. I nyere tid har B1-vitaminmangel ligefrem fået tilnavnet ”junkfood beri-beri”.
  5. Hjertet og pulsårerne har brug for B1-vitamin. I tilfælde af mangel opstår hjerte-rytmeforstyrrelser og hårde pulsårer. Også her spiller flere faktorer ind. Eksempelvis kan overdreven indtagelse af kaffe give hjerteuro og psykisk uro.
  6. B1-vitamin er af stor betydning for normal nerve- og hjernefunktion. Svigtende hukommelse, nervøsitet, katastrofe-forventning, træthed, depression, søvnløshed, appetitløshed, åndedrætsbesvær, koncentrationsbesvær, irritabilitet, kriblen og stikken i arme, ben og i hud, lavt blodtryk og transportsyge kan også skyldes B1-vitaminmangel.
  7. Symptomer kan også skyldes andre faktorer som for eksempel forgiftning med svampegifte og forgiftning forårsaget af kaffe, alkohol, tobak, medicin, tungmetaller og lignende. B1-vitamin har som nævnt antioxidanteffekt. Sammen med andre antioxidanter er B1-vitamin virksomt mod sygdomme som kræft, hud- og gigtsygdomme, som er forårsaget af frie radikaler og andre sygdomme, hvor immunsystemet er svækket. B1-vitamin styrker immunforsvaret, specielt ved at stimulere de neutrofile leukocytter og T-lymfocytterne.

 

Medicinsk anvendelse

  • B1-vitamin anvendes ved nervebetændelse, nervesmerter, iskias, muskelinfiltrationer, muskelsmerter og hold i ryggen, depression og nervøse lidelser.
  • Anvendes fremdeles ved hudlidelser, kræft, åreforkalkning, hjerterytmeforstyrrelser, for lavt blodsukker, sukkersyge, immunsvækkelse, fordøjelsesproblemer og alkoholisme.
  • B1-vitamin har i visse tilfælde effekt mod søsyge, tandpine og lette smertetilstande. B1-vitamin bør altid gives sammen med de andre B-vitaminer.

 

Bivirkninger

  • B1-vitamin har ingen bivirkninger.
  • Ved indsprøjtning med meget høje doser B1-vitamin kan der optræde forgiftningssymptomer som allergisk reaktion, nervøsitet, rystelser, opkastninger, hjerterytmeforstyrrelser og åndenød.

 

Hvor findes det?

  1. B1-vitamin findes i risklid, brune ris, solsikkekerner, hvedekim, ølgær, grahamsmel, paranødder og andre typer nødder, diverse bønnetyper, rå torskerogn, cornflakes, sesamfrø og andre typer frø, havregryn, hvidløg og i adskillige grøntsager og frugter. Endvidere i mælkeprodukter og ost, lam, kylling og andet fjerkræ, rødspætte, tunfisk og også i andre typer kød.
  2. Læs også  om B-vitaminer generelt. Hvis man vil sikre sig at få hele B-vitaminkomplekset i sin daglige kost, er det klogt at benytte friske råvarer, forarbejde varerne skånsomt og vælge fuldkorn og brune ris frem for hvidt mel og hvide ris. 100 gram brune ris indeholder 0,48 mg B1-vitamin. (hvide, polerede 0,07 mg). 100 gram havregryn indeholder 0,42 mg B1-vitamin. 100 gram grønkål indeholder 0,15 mg B1-vitamin.

 

Hvor meget har man brug for?

  • Spædbørn 0,3 mg
  • Småbørn: 0,8 mg
  • Skolebørn: 1,0 – 1,4 mg
  • Voksne: 1,4 mg
  • Gravide og ammende: 1,5 mg
  • Sportsfolk og hårdtarbejdende (stress): 1,5- 2,5 mg.

 

Disse doseringer er absolut minimum. Mange har et større behov (5-10 mg) på grund af forhøjet stress-niveau og for ringe kost samt for stort indtag af stimulanser. Det må forventes, at vitaminet ikke optages 100 %, særligt hvis tarmsystemet er belastet.

 

Medicinsk dosering

  • 10-500 mg B1-vitamin skal gives sammen med de andre B-vitaminer.

 

Kilde: “Lev Sundt med Vitaminer og Mineraler” af Henrik Dilling. Læs mere om Henriks arbejde på www.houseofawareness.dk