Bål og grill med god kemi

Bål og grill med god kemi

 

Udeliv og sommeraftener er et oplagt match til bål og grill. Men med røg og brankning følger sundhedsskadelige stoffer. Du kan heldigvis gøre meget for at begrænse skaderne.

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com


Når man fyrer med brænde, enten på et bål, i en brændeovn eller et åbent ildsted, afgives partikler til luften. Forurening fra brændeovne udgør et stigende sundhedsproblem i byområderne. Det hænger sammen med, at partiklerne fra brændefyring er meget små og fine. Dermed kan de transporteres langt med luften og trænge ned i lungerne og føres ud i blodet. Fine partikler fra brændeovne kan give øget risiko for KOL, astma, bronkitis, visse typer kræft, hjertekarsygdomme, lavere IQ og øget spædbørnsdødelighed. De fine partikler har højere koncentration af de skadelige stoffer.

Bål i institutioner

Hvad betyder det så i forhold til bål som en del af friluftslivet og i en del daginstitutioner?

Heldigvis viser et studie, at kortvarigt ophold (et par timer) i intens brænderøg kun giver diskrete luftvejsforandringer hos raske voksne. Der er dog ikke lavet studier på børn eller mennesker, som i forvejen har luftvejsproblemer. En gang bålrøg på en god sommeraften er således ikke problematisk, heller ikke for dig som gravid.

Til gengæld kan man overveje, om daglig udsættelse for brænderøg hos små børn er en god idé, uanset hvor hyggeligt det er. Det bør være forbeholdt særlige lejligheder. Et amerikansk studie viser, at børn i byområder sjældnere udvikler astma, hvis mængden af brænderøg reduceres. En dansk rapport fra 2018 viser, at daginstitutioner er meget belastede af partikelforurening fra bål, stearinlys og mados. Børn er mere udsatte end voksne.

Professor i miljømedicin Steffen Loft fortæller:

“ De helt små har særligt sarte lunger, fordi lungernes dimensioner er små. Så hvis der kommer en lille irritation med lidt hævet slimhinde, så påvirker det deres lungefunktion meget mere, end det gør hos voksne  (….)

Der er da en grund til at frygte, at det vil påvirke deres lungeudvikling, og at der vil være flere af dem, der udvikler astma og får lungesygdomme med tiden.”

Vidste du …

at hvis sølvpapir, alubakker m.m .ryger til husholdningsaffald, sætter det sig fast som slagger i forbrændingsovnene, hvilket er meget dyrt og besværligt at få ud? Smid det i stedet til metalgenbrug – spørg din kommune, hvad du skal gøre med det.

Giv den gas på grillen

Når kød branker på grillen eller stegepanden, dannes sundhedsskadelige tjærestoffer, de såkaldte PAH’er (polycykliske aromatiske hydrocarboner), som giver øget risiko for kræft. Det kan også dannes på stegepanden, men udvikles i højere grad på grillen, fordi temperaturen er højere.

Rent sundhedsmæssigt er en gasgrill klart meget bedre end en kulfyret grill, fordi der dannes betydeligt færre PAH’er. Desværre, for det giver ikke den der karakteristiske grillsmag på samme måde. Til gengæld kan man nemmere styre processen og få et mørt lækkert resultat med en gasgrill.

Grill med god kemi

Med disse gode praktiske råd kan du grille med god kemi og grøn samvittighed:

  • Kødet branker mindre, hvis det først marineres. Undgå dog at bruge olie på kødet, da det øger mængden af PAH’er, når det drypper ned på den varme grill. Sørg derfor også for at rense grillristen for gammelt fedt.
  • Sort stegeskorpe bør skæres væk.
  • Undgå at spise grillede eller røgede fødevarer dagligt.
  • Bruger du kulgrill, så gør det kun lejlighedsvis. Ikke hver dag hele sommeren.
  • Smid asken i skraldespanden. Den må ikke komme på komposten, da den kan indeholde tungmetaller.
  • Vælger du kul, er det bedste valg de svanemærkede eller kul fra små lokale producenter, som lever op til samme kriterier. Ellers, vælg som minimum FSC-certificerede kul.
  • Undgå så vidt muligt at bruge sølvpapir, da det er meget miljøbelastende.
  • Fisk kan grilles i en fiskeformet grillholder.
  • En grillrist skal helst være i støbejern. Den vil dog ruste med tiden.

Kilder

https://videnskab.dk/krop-sundhed/rog-fra-braendeovne-er-farligere-end-antaget

https://videnskab.dk/krop-sundhed/intens-braenderog-i-lungerne-gor-ingen-alvorlig-skade

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22302628

https://www.dr.dk/nyheder/indland/daginstitutioner-er-lige-saa-forurenede-med-ultrafine-partikler-som-en-indfaldsvej-i


Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com