Skal du bygge et hus, et hegn eller en lænestol? You name it, så kan du bruge bambus som byggemateriale. Lækkert, blødt tøj kan planten også frembringe.
Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018
Cykler, fade, møbler, tallerkner og … ja, måske skal hele artiklen indeholde en opremsning af alle de gode ting, som bambus kan bruges til. Bambus har nemlig de seneste år fået mere og mere anerkendelse som et bæredygtigt materiale. Det mest opsigtsvækkende er måske brugen af bambus i tøjproduktionen, hvor de stærke, hårde bambusrør omdannes til bløde fibre, der føles lækkert selv på sart hud.
Stærke, hårde bambusrør omdannet til bløde lækre fibre – fascinerende!
Bambus er ikke bare bambus
I takt med populariteten af bambus er der opstået store plantager, som anvender pesticider og andre kemikalier for at øge produktionen. Når du vælger tøj lavet af bambus, træffer du ikke nødvendigvis et miljørigtigt valg. Som forbruger skal du derfor være opmærksom på, hvordan bambussen er dyrket, høstet og bearbejdet. Der findes et utal af mærkningsordninger, og nogle er mere bevendte end andre. Så brug lidt tid på at sætte dig ind i produktionsmetoderne af dit tøj. Det er faktisk ret spændende.
Vær opmærksom på, hvordan bambus er dyrket, høstet og bearbejdet. Nogle mærkningsordninger er mere bevendte end andre. Så brug lidt tid på at sætte dig ind i produktionsmetoderne af dit tøj. Det er faktisk ret spændende.
Din tjekliste til miljørigtigt bambustøj
Tøjet fra Bambody er lavet af økologisk dyrket bambus, og et krav til produktionen er, at der ikke anvendes pesticider, insektcider eller vækstfremmere. For at undgå vandspild foregår al vanding med regnvand i stedet for med kunstvanding, og det vand, der benyttes i produktionen, bliver genanvendt. Tjek!
Bambus vokser i en imponerende hastighed og kan vokse op til en hel meter om dagen. Det betyder, at bestanden hele tiden fornyr sig selv, og at en plante kan høstes hvert andet år.
I bambusproduktionen produceres der omkring 30 % mere ilt, end hvis området var beplantet med træer.
Optagelsen af drivhusgasser og CO2 er desuden også højere, hvilket er med til at forbedre luftkvaliteten i området. Et bæredygtigt aspekt, som du også bør tænke over. Tjek!
De træagtige, grønne planter omdannes til lækkert økologisk tøj, når de modne bambusrør høstes med et nøje placeret snit, så planten har de mest optimale muligheder for at vokse sig stor igen. Tjek!
Herefter skæres rørene i tynde flager, som blødgøres i en flydende opløsning. Opløsningen er godkendt af ”Global Organic Textile Standard” – en mærkningsordning for økologiske tekstiler, som sikrer miljømæssig og social ansvarlig produktion igennem hele processen. Tjek!
Blødgøringen af bambusflagerne foregår i et lukket kredsløb, og den anvendte væske genbruges, efter den er renset for opløsningsmidler, som indsamles og fjernes. Tjek!
Tøj til alle årstider
Tjeklisten er afsluttet, og resultatet er, at bambussen nedbrydes, og der udvindes en masse, som presses og tørres i store, tynde ark. Når arkene er helt tørre, knuses de og bliver til bambusfibre, som spindes og laves til tråd. Tråden laves til garn, der bruges til at væve et let, silkeblødt stof, som ud over at være svedtransporterende og åndbart også er termoregulerende, så det køler om sommeren og varmer om vinteren.
Stof lavet på bambus er silkeblødt, svedtransporterende, åndbart og termoregulerende, så det køler om sommeren og varmer om vinteren.
What’s not to like!
Tøj fra Bambody er ikke kun godt for samvittigheden. Bambus har bakterie- og svampedræbende egenskaber, som ikke ødelægges under produktionen fra plante til tøj. Det betyder, at tøjet er lugtafvisende, selv efter at være blevet vasket mange gange. Det bløde stof er luftigt og rart at have på, også for personer med sensitiv eller irriteret hud. Samtidig er det allergivenligt, antistatisk og har en høj stofkvalitet, som gør det holdbart og komfortabelt.
Du kan altså bruge tøjet til træning, afslapning – ja, overalt!
Bambus har bakterie- og svampedræbende egenskaber, som ikke ødelægges under produktionen fra plante til tøj. Tøjet forbliver dermed lugtafvisende, selv efter at være blevet vasket mange gange.