Stor undersøgelse afslører: Hver fjerde arbejder døjer med plagsom øresusen

Ørepine

 

Øresusen eller tinnitus kan skyldes mange ting, og arbejdsrelateret støj er en af synderne. En australsk undersøgelse afslører, at 25 pct. af det arbejdende folk inden for bestemte brancher er ramt af problemet. Spørgsmålet er, om de kan blive hjulpet af planteekstrakten Ginkgo biloba.

Af Bjørn Falck Madsen

Relativt ny forskning viser, at helt op imod en halv million australske arbejdere, specielt inden for brancher som landbrug, bilfremstilling, transport og byggeri, er plaget af tinnitus – eller plagsom ørestøj. Det skulle være mærkeligt, om det samme ikke gjorde sig gældende i andre lande. Der findes ikke nogen egentlig kur mod tinnitus. Til gengæld kan den veldokumenterede planteekstrakt Ginkgo biloba byde ind med noget. De aktive stoffer i Ginkgo biloba – ginkgoflavonglycosider og terpenlaktoner – har vist sig at have flere gunstige effekter, herunder ved støj i ørerne. Det danske lægemiddel Bio-Biloba, som indeholder standardiseret Ginkgo biloba-ekstrakt, er blandt andet godkendt til forebyggelse og behandling af øresusen, hvor tilgrundliggende sygdom er udelukket.

Visse brancher er særligt udsatte

Tinnitus har mange forskellige ansigter og kan optræde som konstant eller lejlighedsvis ringen, summen eller kliklyde i et eller begge ører og kan gå hen og blive så ulideligt, at det ødelægger nattesøvnen og måske endda fører til angst og depression.

Ifølge audiolog Kate Lewkowski fra Curtin School of Population Health, som stod i spidsen for den australske undersøgelse, lider hver fjerde australske arbejder af tinnitus, og en halv million har problemet konstant. Der er en klar tendens inden for visse brancher, hvor støjniveauet er notorisk højt – for eksempel fabriksmiljøer og transportsektoren.

Kan forurening forværre problemet?

Ifølge en anden af forskerne bag undersøgelsen, professor Lin Fritschi, er det hovedsageligt inden for brancher med farligt højt støjniveau, at tinnitus forekommer. Men hun pointerer, at tinnitus også er udbredt blandt chauffører, der ikke er udsat for samme grad af støj som folk beskæftiget inden for landbrug, byggeri og bilfremstilling. Til gengæld udsættes de for kulilte (også kendt som kulmonoxid) fra udstødning, og der spekuleres i, om det kan bidrage til problemet.

Kraftig antioxidantvirkning

Undersøgelser har vist, at Ginkgo biloba virker karudvidende og forbedrer blodgennemstrømningen i hjernen og resten af kroppen. Da tinnitus kan være forårsaget af forringet blodgennemstrømning i hjernen, kan det forklare ekstraktens effekt ved øresusen. Det har imidlertid også en kraftig antioxidant-virkning. Og interessant nok dokumenter en kinesisk undersøgelse fra 2017, at Ginkgo biloba kan modvirke nogle af de skader, som folk udsættes for i forbindelse med akut kulilteforgiftning.

Kilde: Medical Journal of Australia, februar 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *