Bamse Bomstærk og en af hans urtevenner fra Jylland

[envira-gallery id=”259458″]

 

Bamse min, Bamse Bomstærk. Han er kendt landet over, men kommer egentlig fra Jylland. Han er skabt af Peer og Jonna, der i dag er bedsteforældre til en hel flok børnebørn, men den viden, der er i de små tabletter, har mange årtier på bagen. Og egentlig er al den viden slet ikke jysk, men verdensomspændende: Vi har brug for de rette næringsstoffer fra vugge til grav, og vi har brug for dem hver dag året rundt for at holde sygdom ud i strakt arm og ovenikøbet få overskud til at kunne leve et aktivt liv, fyldt med lyst til at lære og til at lege.

 

Af Marianne Palm

 

Peer og Jonna, grundlæggerne af Natur Drogeriet, har i 70 år arbejdet for, at familien Danmark kunne finde nogle naturlige og bivirkningsfrie løsninger på en række problemstillinger. Og derfor var det da også helt naturligt, at de med deres enorme viden om urter også ville have vitaminer og mineraler med i deres støttende muligheder for børn som voksne.

Begynder vi i børnehøjde, finder du som sagt Bamse Bomstærk. Her har 13 vitaminer og seks mineraler fundet vej, og én tyggetablet er nok for børn i 3-10-årsalderen. Tyggetabletten smager af jordbær, er nem at tygge, og så er den uden kunstige sødemidler.

 

Bamse Bomstærk indeholder blandt andet jern og D-vitamin. Jern bidrager til en normal kognitiv udvikling hos barnet. D-vitamin bidrager til den normale funktion af barnets immunsystem og er nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling.

 

Hvordan står det til derhjemme? Er din teen i fuld omgangshøjde med livet? I skolen, med vennerne, med en god hobby og forhåbentlig en sjov og glad motion?

Eller er alt for mange dage styret af små infektioner og banale forkølelser, der sætter sig til bihulebetændelse eller sådan alt for ofte en influenza? Eller måske en ungdomstræthed, som ikke er en psykiatrisk diagnose, men blot et tegn på, at der er vokseværk i alle lemmer, og hjernen skal nå at følge med?

Sørg for gode D-vitaminer, og find et godt multivitamin- og mineralprodukt. Det kunne være Maximum, som med sit indhold af både vitaminer, mineraler og ginseng kan få swing i hjernefilerne og armene ud fra kroppen. Det kunne også være at tage den gode snak om at få blodsukkeret stabilt gennem dagen, og kunne vi lave en aftale om, at dagligdagen skal være sukkerfri, men til gengæld med adgang til gode proteiner og fedtstoffer fra lyst kød, fisk, nødder, frø og kerner, hvor de tre sidstnævnte sagtens kan letristes på panden og smage rigtig godt i løbet af skoledagen. Eller måske introducere en god smoothie, som I alle kaster jer begejstret over, fyldt med grøntsager og plantemælk?

Fortsætter de lette infektioner hen over hele året eller allermest her om efteråret og om vinteren, så kan kapsler med Urte-penCil være et musthave i køkkenskabet. Det gælder for både den kræsne teenager og alle andre, at de er lette at sluge som kapsler, men kapslerne kan også åbnes og drysses ned på en ske med yndlingsdrikken. Urternes virkning er vigtigere, end hvad man end kan finde på af usunde ting på skeen, så selvom det er den pædagogisk ukorrekte cola, er det bedre med cola end ingen urter. Hvis du forstår?

 

Urte-penCil med immunregulerende egenskaber

Det er dansk og blev opdaget på den jyske hede for flere årtier siden og har på alle måder været et af danskernes foretrukne midler på den akutte helsehylde, en hylde i skabskøkkenet, hvor man også opbevarer plastre og små urtesnapse til kolde dage. Urte-penCil har et særligt indhold af droger, som man ikke lige ser i andre produkter, og det har nok fortabt sig en anelse i det uvisse, hvorfor sammensætningen blev, som den blev. Til gengæld er man som regel ikke usikker på virkningen; den har gået sin sejrsgang fra danske forkølede næser til den irriterende influenza og andre trælse akutte tilstande, som på den ene side ikke kræver penicillin eller en tur hos lægen, men på den anden side bare er så irriterende, da de kræver hvile, appetitten forsvinder i nogle dage, kroppen gør ondt i alle lemmer, og det er svært at være andre steder end i sin seng. Den sygdomsperiode kan du måske helt undgå, eventuelt kan du minimere mængden af ubehag og endog afkorte sygdomsperioden. What’s not to like, vil din teenager nok sige og med glæde hælde kapslerne ned, så det hurtigt igen bliver muligt at hænge ud med vennerne igen.

 

Det handler om egenskaber og om kompleksitet

Når urteterapeuter verden over arbejder med små og store planter, er de meget ofte på jagt efter, hvilke egenskaber en plante kan fremvise. Og det er, hvad der er vidunderligt ved planter: De har som regel mere end én egenskab, hvis man ikke vælger at splitte dem ad og kun ekstrahere en enkelt substans. Vælger man fx de overjordiske plantedele – stængler, blade og blomster, får man hos flere af de planter, der er i Urte-penCil en buket af immunregulerende og betændelseshæmmende egenskaber. De er inflammationshæmmende og især egnet, hvor der er akutte eller kroniske inflammationer i forbindelse med slimhinder. Det kan fx være problemer i luftvejene, i tarmsystemet, i blæren eller i underlivet. Den immunregulerende effekt kaldes i øvrigt nu til dags ofte immunmodulerende: Den går ind og aktiverer fx T-lymfocytterne, makrofagerne og forskellige sundhedsfremmende cytokiner, men den stimulerer ikke, så de selvsamme immunceller går over stregen og måske laver ravage et andet sted i kroppens system. Det betyder, at når plantestofferne har stimulereret nogle immunceller, så stopper selvsamme stimulering, når arbejdet er gjort. Det kaldes kompleksitet og er med til at gøre urteprodukter sikre at anvende, fordi der ikke højdoseres af et enkelt stof, men man lader hele urten gøre sit arbejde. Til gengæld betyder det som regel, at hvis de skal have en chance for at hjælpe immunsystemet på rette vej og gøre noget ved fx en forkølelse eller influenza, så skal produktet spises, fra du mærker de allerførste symptomer – og ikke på dag tre.

Derfor skal du have Urte-penCil stående parat, og derfor skal din teenager være klar til at spise tre-seks-ni kapsler fra allerførste dag for at opnå størst mulig succes. Faktisk kan en akut dagsdosering sagtens være 20 kapsler. Åbn kapslerne, og hæld dem på en ske sammen med noget, du kan lide, eller brug tevarianten.

 

I Urte-penCil finder du følgende droger:
Askeblade, bukkehornsfrø, rød solhat, propolis-ekstrakt, brudurt og tormentilrod.
Der findes forskellige udgaver af UrtePensil, med og uden C-vitamin, og du kan også købe UrtePensil som te. Få vejledning i din lokale helsekostbutik.

 

Urte-penCil er til alle aldre fra 10 år og resten af livet.

 

Udfordringer i voksenlivet

Som med teenagerne har også voksne brug for støtte fra vitaminer, mineraler og måske nogle adaptogene urter. Måske har du ikke hørt udtrykket ”adaptogen” før, men det er et fagligt udtryk for, at en plantedel kan styrke og regulere binyrernes arbejde, så vi bedre kan tåle at leve i hverdagens stress og jag. En adaptogen droge kan virke sådan stille og roligt, så man mærker, at der i løbet af nogle dage kommer mere energi, men de kan også for nogle virke inden for få timer. Det gælder især ginseng, som er tilsat Maximum fra Natur Drogeriet. Så Maximum er allermest for dem, der godt kan mærke, at der altid er noget ekstra at se til.

Er man kørt helt flad på batterierne, skal der selvfølgelig kigges efter årsagerne hos lægen, hos en ernæringsterapeut eller en biopat, men prøv gerne med fx Maximum og Super B-Complex, hvor sidstnævnte ud over B-vitaminerne også er tilsat fire stærke og solide adaptogene droger, vi alle kan have glæde af. Regulerer vi binyrernes arbejde, får vi både hjælp til feedback-systemet til vores nervesystem og til vores kønshormoner. Produktet indeholder ikke hormoner, men regulerer mekanismerne bag om vores hormonsystem, så kroppen selv kan regulere sig til en bedre funktion. Nu vokser træerne ikke ind i himlen af nogle få naturlige komponenter, så opsøg en behandler, hvis du har kroniske eller særlige problemer. Men som et dagligt tilskud, der kan modulere/regulere/stimulere, vil du være på rette vej.

Fra omkring 50-årsalderen kan det meget vel gå ned ad bakke med vores evne til at optage næringsstofferne i samme grad, som da vi var yngre. Derfor skal du være ekstra opmærksom, så du har næringsstoffer nok til at undgå at degenerere i for hastigt et tempo …

 

Fedt med fedt fra fødsel og fremad

Alle babyer, børn, teenagere og voksne har brug for gode fedtsyrer, og de kan være målrettet netop til dig. Det har helsekostbutikken styr på. Tag dem med på råd, når du vælger planteolier til din madlavning og fiskeolier eller olier med omega-3 i til din hud, dit nervesystem, led, muskler og bindevæv. Eller hvad du nu har brug for af støtte i din hverdag til et sundt og stabilt liv.

Vil du gerne læse mere om forskningen bag de enkelte planter og propolis i Urte-penCil, kan du finde listen på sund-forskning.dk

 

Referencer

European Scientific Cooperative on Phytotherapy (Ed.) (2003): ESCOP Monographs. European Scientific Cooperative on Phytotherapy. 2nd. ed. Stuttgart: Thieme.

Felter, H. W., Lloyd, J. U. (1898): King’s American Dispensory. 18th ed. Cincinnati: Ohio Valley Co.

Ferreira, Joselena M.; Fernandes-Silva, Caroline C.; Salatino, Antonio; Negri, Giuseppina; Message, Dejair (2017): New propolis type from north-east Brazil: chemical composition, antioxidant activity and botanical origin. In Journal of the science of food and agriculture 97 (11), pp. 3552–3558. DOI: 10.1002/jsfa.8210.

Fintelmann, V., Weiss, R. F. (2006): Lehrbuch Phytotherapie. Stuttgart: Hippokraes Verlag.

Gertsch, Juerg; Schoop, Roland; Kuenzle, Urs; Suter, Andy (2004): Echinacea alkylamides modulate TNF-alpha gene expression via cannabinoid receptor CB2 and multiple signal transduction pathways. In FEBS letters 577 (3), pp. 563–569. DOI: 10.1016/j.febslet.2004.10.064.

Goldrosen, Martin H.; Straus, Stephen E. (2004): Complementary and alternative medicine: assessing the evidence for immunological benefits. In Nature reviews. Immunology 4 (11), pp. 912–921. DOI: 10.1038/nri1486.

Goyal, Shivangi; Gupta, Nidhi; Chatterjee, Sreemoyee (2016): Investigating Therapeutic Potential of Trigonella foenum-graecum L. as Our Defense Mechanism against Several Human Diseases. In Journal of toxicology 2016, p. 1250387. DOI: 10.1155/2016/1250387.

Gulledge, Travis V.; Collette, Nicholas M.; Mackey, Emily; Johnstone, Stephanie E.; Moazami, Yasamin; Todd, Daniel A. et al. (2018): Mast cell degranulation and calcium influx are inhibited by an Echinacea purpurea extract and the alkylamide dodeca-2E,4E-dienoic acid isobutylamide. In Journal of ethnopharmacology 212, pp. 166–174. DOI: 10.1016/j.jep.2017.10.012.

Hoffmann, Julia; Casetti, Federica; Bullerkotte, Ute; Haarhaus, Birgit; Vagedes, Jan; Schempp, Christoph M.; Wölfle, Ute (2016): Anti-Inflammatory Effects of Agrimoniin-Enriched Fractions of Potentilla erecta. In Molecules (Basel, Switzerland) 21 (6). DOI: 10.3390/molecules21060792.

Hostettmann, K. (2003): Geschichte einer Pflanze am Beispiel von Echinacea. In Forschende Komplementarmedizin und klassische Naturheilkunde = Research in complementary and natural classical medicine 10 Suppl 1, pp. 9–12. DOI: 10.1159/000071678.

Huber, Roman; Ditfurth, Amelie V.; Amann, Frank; Güthlin, Corina; Rostock, Matthias; Trittler, Rainer et al. (2007): Tormentil for active ulcerative colitis: an open-label, dose-escalating study. In Journal of clinical gastroenterology 41 (9), pp. 834–838. DOI: 10.1097/MCG.0b013e31804b2173.

Hume, R.; Weyers, E. (1973): Changes in leucocyte ascorbic acid during the common cold. In Scottish medical journal 18 (1), pp. 3– 7. DOI: 10.1177/003693307301800102.

Kim, Linda S.; Waters, Robert F.; Burkholder, Peter M. (2002): Immunological activity of larch arabinogalactan and Echinacea: a preliminary, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. In Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic 7 (2), pp. 138–149.

Koru, Ozgur; Toksoy, Fulya; Acikel, Cengiz Han; Tunca, Yasar Meric; Baysallar, Mehmet; Uskudar Guclu, Aylin et al. (2007): In vitro antimicrobial activity of propolis samples from different geographical origins against certain oral pathogens. In Anaerobe 13 (3-4), pp. 140–145. DOI: 10.1016/j.anaerobe.2007.02.001.

Kostova, I.; Iossifova, T. (2007): Chemical components of Fraxinus species. In Fitoterapia 78 (2), pp. 85–106. DOI: 10.1016/j.fitote.2006.08.002.

Kruedener, S. von; Schneider, W.; Elstner, E. F. (1996): Effects of extracts from Populus tremula L., solidago virgaurea L. and Fraxinus excelsior L. on various myeloperoxidase systems. In Arzneimittel-Forschung 46 (8), pp. 809–814.

Luettig, B.; Steinmüller, C.; Gifford, G. E.; Wagner, H.; Lohmann-Matthes, M. L. (1989): Macrophage activation by the polysaccharide arabinogalactan isolated from plant cell cultures of Echinacea purpurea. In Journal of the National Cancer Institute 81 (9), pp. 669–675.

Manayi, Azadeh; Vazirian, Mahdi; Saeidnia, Soodabeh (2015): Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. In Pharmacognosy reviews 9 (17), pp. 63–72. DOI: 10.4103/0973-7847.156353.

Mandalari, G.; Bennett, R. N.; Bisignano, G.; Trombetta, D.; Saija, A.; Faulds, C. B. et al. (2007): Antimicrobial activity of flavonoids extracted from bergamot (Citrus bergamia Risso) peel, a byproduct of the essential oil industry. In Journal of applied microbiology 103 (6), pp. 2056–2064. DOI: 10.1111/j.1365-2672.2007.03456.x.

Melchart, D.; Linde, K.; Worku, F.; Bauer, R.; Wagner, H. (1994): Immunomodulation with echinacea – a systematic review of controlled clinical trials. In Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology 1 (3), pp. 245–254. DOI: 10.1016/S0944-7113(11)80072-3.

Meyer, B.; Schneider, W.; Elstner, E. F. (1995): Antioxidative properties of alcoholic extracts from Fraxinus excelsior, Populus tremula and Solidago virgaurea. In Arzneimittel-Forschung 45 (2), pp. 174–176.

Murugesan, Madhesh; Revathi, Ramalingam; Manju, Vaiyapuri (2011): Cardioprotective effect of fenugreek on isoproterenol- induced myocardial infarction in rats. In Indian journal of pharmacology 43 (5), pp. 516–519. DOI: 10.4103/0253-7613.84957.

Natarajan, K.; Singh, S.; Burke, T. R.; Grunberger, D.; Aggarwal, B. B. (1996): Caffeic acid phenethyl ester is a potent and specific inhibitor of activation of nuclear transcription factor NF-kappa B. In Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 93 (17), pp. 9090–9095.

Nishikimi, M.; Fukuyama, R.; Minoshima, S.; Shimizu, N.; Yagi, K. (1994): Cloning and chromosomal mapping of the human nonfunctional gene for L-gulono-gamma-lactone oxidase, the enzyme for L-ascorbic acid biosynthesis missing in man. In The Journal of biological chemistry 269 (18), pp. 13685–13688.

Nolkemper, Silke; Reichling, Jürgen; Sensch, Karl Heinz; Schnitzler, Paul (2010): Mechanism of herpes simplex virus type 2 suppression by propolis extracts. In Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology 17 (2), pp. 132– 138. DOI: 10.1016/j.phymed.2009.07.006.

Okpanyi, S. N.; Schirpke-von Paczensky, R.; Dickson, D. (1989): Antiphlogistische, analgetische und antipyretische Wirkung unterschiedlicher Pflanzenextrakte und deren Kombination im Tiermodell. In Arzneimittel-Forschung 39 (6), pp. 698–703.

Raduner, Stefan; Majewska, Adriana; Chen, Jian-Zhong; Xie, Xiang-Qun; Hamon, Jacques; Faller, Bernard et al. (2006): Alkylamides from Echinacea are a new class of cannabinomimetics. Cannabinoid type 2 receptor-dependent and -independent immunomodulatory effects. In The Journal of biological chemistry 281 (20), pp. 14192–14206. DOI: 10.1074/jbc.M601074200.

Rauha, Jussi-Pekka; Remes, Susanna; Heinonen, Marina; Hopia, Anu; Kähkönen, Marja; Kujala, Tytti et al. (2000): Antimicrobial effects of Finnish plant extracts containing flavonoids and other phenolic compounds. In International Journal of Food Microbiology 56 (1), pp. 3–12. DOI: 10.1016/S0168-1605(00)00218-X.

Schempp, H.; Weiser, D.; Elstner, E. F. (2000): Biochemical model reactions indicative of inflammatory processes. Activities of extracts from Fraxinus excelsior and Populus tremula. In Arzneimittel-Forschung 50 (4), pp. 362–372. DOI: 10.1055/s-0031- 1300215.

Schwartz, A. R.; Togo, Y.; Hornick, R. B.; Tominaga, S.; Gleckman, R. A. (1973): Evaluation of the efficacy of ascorbic acid in prophylaxis of induced rhinovirus 44 infection in man. In The Journal of infectious diseases 128 (4), pp. 500–505.

Simone-Finstrom, Michael; Spivak, Marla (2010): Propolis and bee health: the natural history and significance of resin use by honey bees. In Apidologie 41 (3), pp. 295–311. DOI: 10.1051/apido/2010016.

Skariyachan, Sinosh; Jayaprakash, Nisha; Bharadwaj, Navya; Narayanappa, Rajeswari (2014): Exploring insights for virulent gene inhibition of multidrug resistant Salmonella typhi, Vibrio cholerae, and Staphylococcus areus by potential phytoligands via in silico screening. In Journal of biomolecular structure & dynamics 32 (9), pp. 1379–1395. DOI: 10.1080/07391102.2013.819787.

Subhashini, N.; Nagarajan, G.; Kavimani, S. (2011): Anti-inflammatory and In vitro Antioxidant Property of Trigonella foenum graecum Seeds. In J. of Pharmacology and Toxicology 6 (4), pp. 371–380. DOI: 10.3923/jpt.2011.371.380.

Suksmasari, T.; Haryanto, B. (2015): Multivitamin Supplementation Supports Immune Function and Ameliorates Conditions Triggered By Reduced Air Quality. In Vitam Miner 04 (02). DOI: 10.4172/2376-1318.1000128.

Takeda, Kazuyoshi; Nagamatsu, Katashi; Okumura, Ko (2018): A water-soluble derivative of propolis augments the cytotoxic activity of natural killer cells. In Journal of ethnopharmacology 218, pp. 51–58. DOI: 10.1016/j.jep.2018.02.035.

TRC Editorial board (2018): Propolis Professional Monograph. Edited by P. J. Gregory. Therapeutic Research Centre. Stockton CA.

Vynograd, N.; Vynograd, I.; Sosnowski, Z. (2000): A comparative multi-centre study of the efficacy of propolis, acyclovir and placebo in the treatment of genital herpes (HSV). In Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology 7 (1), pp. 1–6. DOI: 10.1016/S0944-7113(00)80014-8.

Wagh, Vijay D. (2013): Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials. In Advances in pharmacological sciences

2013, p. 308249. DOI: 10.1155/2013/308249.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *