Bihulebetændelse er ikke bare en vinterting

 

 

Bihulebetændelse er ikke bare en vinterting Det er en helårsting for dem, der er hårdest ramt, og det gør ondt.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

En banal forkølelse kan meget vel sætte sig til en kronisk bihulebetændelse. Den kan give voldsomme smerter, træthed og utilpashed og skyldes som regel en infektion, der har svært ved at blive bortelimineret af immunforsvaret, eller fordi passagen fra bihulerne er for smal og trang, især hvis der er en sej slim eller polypper, som hindrer et godt afløb.

Ud over de helt akutte smerter, der opstår så tydeligt efter en forkølelse, hvor man ikke er i tvivl om infektionens fortsatte eksistens, er der tusindvis af mennesker, der går rundt med en kronisk infektion, hvor der akkurat ikke er tydelige smerter, som er et lægebesøg værd, men alligevel ved nærmere eftersyn er gamle kroniske infektioner, der ligger i bunden af fx kæbehulerne.

 

Det skal du få undersøgt, også hvis du har hovedpiner, der mest opholder sig i ansigtet og underliggende muskler og nervevæv.

 

Med andre ord kan du sagtens gå rundt med en uopdaget bihuleinfektion, som giver træthed, utilpashed og manglende livskvalitet, uden at nogen egentlig opdager, at du har en kronisk infektion. Vær også opmærksom på, at generne kan stamme fra tænderne, hvor det ofte er en anerob bakterie, altså en, der kan leve uden brug af ilt, og der i sjældne tilfælde også kan være tale om kræft. Få altid en øre-næse-hals-læge med på råd.

 

En akut eller en kronisk bihulebetændelse

Sinuit betyder inflammation i slimhinderne i næsens bihuler, men eftersom sinuit altid er forbundet med inflammation, også af næseslimhinden, er en mere nøjagtig betegnelse rhinosinuit.

 

  • Serøs sinuit – inflammation uden pusansamling eller pussekretion
  • Purulent sinuit – infektion med pusansamling i en eller flere bihuler
  • Akut bihulebetændelse – varighed mindre end 12 uger
  • Kronisk bihulebetændelse – varighed længere end 12 uger

 

Kronisk bihulebetændelse hedder på fagsprog rhinosinuit, som kan optræde i alle bihuler eller kun i kæbehuler eller pandehuler. En bihulebetændelse kaldes kronisk, hvis den varer længere end tre måneder. I en international undersøgelse har man set, at 5-10 % af befolkningen kan udvikle kronisk bihulebetændelse, og ca. 4 % har samtidig polypper.

Det er som regel en virus, fx en forkølelse, som er kickstarter til problemet. Dårlig drænage fra bihuler skaber grobund for bakterievækst, og en bihulebetændelse opstår.

Det kan desuden være en ikke-behandlet allergi, som generer slimhinder, gør næsen tæt, og forårsager tykt slim, som bakterier trives i.

 

Kilde: sundhed.dk for fagpersonale

 

Brug velgennemforskede urter fra et naturlægemiddel

I Tyskland har de i årevis brugt et middel, der stadig beviser sin effektivitet, bl.a. ved at være det mest solgte produkt, solgt fra apoteker og ordineret af læger og naturbehandlere.

Sammensætningen af gamle europæiske planter gør enhver komplementær urteterapeut glad. For som med så mange andre sygdomme er heller ikke bihulebetændelse blot et spørgsmål om at finde en enkelt plante til at klare fænomenet. Der skal kigges hele vejen rundt for at skabe en effektiv og varig behandlingsstrategi.

 

Nødvendige egenskaber

En god blanding af urter – og andre strategier skal kunne være:

  • Desinficerende lokalt i svælg og bihuler. Med andre ord være bakteriehæmmende i de øvre luftveje.
  • Immunregulerende, så det lokale immunforsvar får hjælp.
  • Inflammationshæmmende, så de betændte, smertende og røde slimhinder får hjælp til at falde til ro og genopbygge slimhinden, så den bliver mere modstandsdygtig.
  • Den skal være slimdrivende, så den seje slim, som sætter sig fast, bliver fortyndet og lettere kan komme væk fra bihulerne.

 

Vi var engang et land med stolte urtetraditioner. Det er vi ikke længere, mens tyskerne altid har været dygtige til at bevare deres kundskaber, og det ser man bl.a. i det mest solgte naturlægemiddel til bihulebetændelse.

 

Forsøg i Tyskland og solid dokumentation skaber retten til at kalde sig et naturlægemiddel

Mange hundrede mennesker har været gennem de to store forsøg, som ligger til grund for naturlægemidlet. Et naturlægemiddel er godkendt af lægemiddelstyrelsen, som har gennemgået studierne og også gennemgået dokumentation for, at produktet er sikkert at anvende som håndkøbsmiddel og kan sælges fra en helsekostbutik.

I forsøget så man, at de mange forskellige symptomer forsvandt hurtigere end i kontrolgruppen. Det er værd at tilføje, at det kun var patienter, som havde de værste symptomer på bihulebetændelse, der fik lov til at deltage i forsøget.

Alle i forsøgene fik enten Sinux eller snydekapsler i 15 dage. Man kunne i forsøget også påvise, at der i forhold til kontrolgruppen var en 46 % reduktion af hovedpinen, 39 % færre smerter i ansigtet, og alle de andre symptomer, lige fra tørhed i slimhinderne til dryppende næse, blev også reduceret med op til 33 % i forhold til kontrolgruppen. (Kilde: Jund et al. 2012 og 2015)

 

Hurtigere raske

Man så desuden i forsøgene, at de, der fik det aktive stof, blev 3,8 dage hurtigere symptomfri end de patienter, der fik snydekapsler.

Alle forsøgene er lavet efter internationale standarder for studier på problemer i de øvre luftveje, (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps (EPOS)) og tilhørende spørgeskemaer.

 

Et sammensat naturlægemiddel med velkendte urter

Det er fem urter, eller droger, som det hedder i fagsprog, der sammen skaber effekten. Sinux tilgodeser netop det faktum, at der er mange årsager til bihulebetændelse og derfor også brug for mere end blot en enkelt urts virkning. Med andre ord at tilgodese de mange egenskaber, som er nævnt her i artiklen. Alle droger er tørekstrakter, som betyder, at man kan være sikker på, at der er de aktive stoffer til stede i det færdige produkt, som man ønsker.

 

De mange virkemekanismer i sammensætningen

Sammensætningen skaber et højt indhold af flavonoider, som har specifikke egenskaber, fx ved at opbygge slimhinder, og de mange bitterstoffer kan samtidig trække slimhinden sammen, så sekretet fra bihulerne ikke sætter sig fast. I kombination med de antibakterielle og antivirale egenskaber får man et produkt, der kan sætte et punktum for infektionen meget hurtigere, end hvis man bare hårdnakket fortsætter med at håbe på, at man blot kan pudse næse og slippe for den smertefulde tilstand.

Gentiana lutea (gul ensian), Primulae flos cum calycibus. (en primula art), Rumex crispus (Skræppekruse), Sambucus nigra (hyldebær) og Verbena officinalis (jernurt) er sammen en stærk kombination til de små bihuler. Vel at mærke når de er skabt i en ekstraktion som i det tyske naturlægemiddel.

 

HVAD KAN DU OGSÅ GØRE

For både at lindre smerter og for at behandle årsagerne – at slimen er sej og ikke vil forlade bihulerne, kan du sammen med Sinux få glæde af et ingefæromslag.

 

Sådan gør du:

Ingefæromslag på bihulerne kan lindre og stoppe udviklingen af sygdommen med ganske få behandlinger: Skær en lille ingefærrod i skiver. En liter vand bringes i kog og fjernes fra blusset. Bomuldsklude – fx et gammelt viskestykke – revet i små stykker, som passer til pande og kæber. Kludene lægges i vandet sammen med ingefærskiverne i minimum tyve minutter, eller indtil vandet er tilpas afkølet, så du kan vride kludene og lægge dem på pande og kæber. Læg et stykke plastik over, og lad det ligge, indtil omslaget er koldt, og nye bomuldsstykker lægges på. Gentag i minimum en halv time. Slimen skulle gerne løsnes og løbe ud med det samme eller i løbet af de næste par timer. Kan gentages morgen og aften eller hver dag i en uges tid. Pas på øjnene, for de aktive stoffer i ingefær er stærke. Huden kan blive lidt rød og irriteret, men kan smøres med en creme efter behandlingen.

 

Pebermynteolie i et varmt vandbad

En gryde vand bringes i kog og tages af blusset. En til to dråber ren pebermynteolie tilsættes, og med et håndklæde over hovedet indånder du dampene. Pas på både det meget varme vand og den stærke olie. Gør det gerne flere gange om dagen. Løsner slimen i bihulerne.

 

Fodbad i krydderier

Alle stærke krydderier fra køkkenskabet kan anvendes: peber, chili, sennep, timian og salvie. Tag et fodbad med varmt vand og krydderier, og lad de aktive stoffer brede sig i kroppen sammen med varmen. Hav varmt vand stående klar til at efterhælde, så du kan nyde fodbadet i en halv times tid.

 

Hold dig varm!

Slimhinder har det bedst, når de ikke bliver påvirket af store temperaturudsving. Så sørg for en konstant varme fx ved at bruge tørklæder og halstørklæder (og uldne underbukser).

 

Luftvejscocktail

Et par skiver almindelige løg, et par hvidløg skåret i skiver, eventuelt skiver af ingefær og en lille dusk timian overhældes med kogende vand, trækker i ti minutter og drikkes så varmt som muligt. Tilsæt eventuelt en teskefuld honning, som også virker bakteriehæmmende. Drik gerne flere kopper daglig.

 

Slimhinder bygges op af ro, renlighed og de rette næringsstoffer

Pil ikke i dem, lad dem slippe for vira og bakterier, vask hænder hyppigt (og legetøj i børnehaven), og sørg for en god vitamin- og mineralbalance, så dine slimhinder altid er tilpas rene, hele og fugtige.

 

Til dig, der vil forebygge

Har du andre kroniske problemer end bihulebetændelse, kan følgende kur anbefales i tre måneder:

 

  • Smoothie med Mivitotal, eller bare Mivitotal.
  • Arctic Root skaber et grundlæggende bedre immunforsvar og mere energi.
  • Kan Jang bruger du sammen med Sinux, som det allerførste du gør, når du mærker det mindste til en ny infektion. Kan Jang er små tabletter, og du kan tage seks styk morgen og aften i den akutte fase og fortsætte med seks styk over de næste dage.
  • Du kan også få glæde af Bio-Strath som et alment opbyggende tonikum for alle aldre hele vinteren, eller så længe bihulerne bliver hærget af ellers banale forkølelser.
  • Garpro med sit indhold af hvidløg og probiotika er endnu en mulighed. De er især anvendelige, hvis du samtidig har bøvl med fordøjelsen. Ifølge kinesisk medicin og erfaringer fra bl.a. biopater, naturopather og phytoterapeu-ter er netop luftveje og tarmsystem tæt forbundet. Så er der problemer det ene sted, fx i luftvejene, er det ikke ualmindeligt med bøvl i tarmsystemet.

 

I øvrigt er alle produkter skabt af Anjo, som gerne sætter sig foran i bihule-bussen, hvad registrerede naturlægemidler angår.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *