C-vitamin

 

C-vitamin (ascorbinsyre) er nok et af de mest omtalte vitaminer og indgår i mere end 300 enzymprocesser i kroppen. Enzymer fungerer som postbude ud til alle celler, og uden enzymer vil kemiske processer blive forringet eller gå i stå. C-vitamin går let tabt ved kogning, dybfrysning, konservering, lys- og luftpåvirkning. C-vitamin beskyttes mod iltning af bioflavonoider. Bioflavonoider som findes i de fleste planter, forstærker C-vitaminets effekt op til 20 gange. C-vitamin konkurrerer med sukkerstoffer i cellerne, derfor vil et stort sukkerforbrug nedsætte C-vitamins evne til at binde sig til cellerne. Det medfører blandt andet, at vi bliver mere udsatte for infektioner. C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, og et overskud af C-vitamin udskilles med urinen.

 

Mangelfølger
C-vitamin er med til at danne bindevævsproteinet kollagen, som binder cellerne sammen, og har derfor betydning for sårheling og dannelse af nyt væv. Binyrerne er meget afhængige af vitaminet og vitaminet har derfor både betydning for stressniveau og infektioner. C-vitamin fungerer desuden som et naturligt antihistamin og anvendes af terapeuter i større doser ved akut og kronisk allergi. Kalkoptagelse og aktivering af kalk, styrkes af C-vitamin, som derfor har betydning for tænder og knogler. Mange andre næringsstoffer optages og udnyttes bedre med samtidig tilførsel af C-vitamin, og blandt andet derfor er det så vigtigt at kombinere næringsstoffer frem for ensidigt at tilføre kun et enkelt. C-vitamin har også betydning for kredsløbet, kolesterolniveauet, afgiftning af tungmetaller og sprøjtegifte samt for dannelsen af kroppens naturlige smertehæmmer, endorfin.

3 thoughts on “C-vitamin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *