B12-vitamin

COLOURBOX1310261_5

 

Du finder mest B12 i fisk, mælkeprodukter og kød. B12 nedsætter, sammen med folinsyre, homocystein i blodet. Sikrer bevarelse af åndsevnerne. Giver psykisk ro og balance samt positiv reaktion på stress. Livsglæde og optimisme fremmes. Sikrer god funktion af hjerne og nervesystem. Indgår i proteinstofskifte og fedtomsætning. Styrker knoglerne og forebygger knogleskørhed. Er en afgørende vækstfaktor for børn. Medvirker i dannelsen af røde blodlegemer. Bemærk at B12 og folinsyre arbejder tæt sammen.

 

Fakta om B12
B12 kaldes også cyanocobalamin, cobalamin og ”det røde vitamin”. Vitaminet minder i sin funktion meget om folinsyre. B12 optages i tyndtarmen. Optagelsen er afhængig af den såkaldte ”intrinsic factor”, som er et bestemt protein, der dannes i mavesækkens slimhinde. Uden dette protein kan B12 ikke optages, hvilket er hovedårsagen til B12-mangel, som blandt andet kan føre til den alvorlige blodmangelsygdom perniciøs anæmi. Perniciøs anæmi optræder mest hos ældre mennesker og er mest udbredt i Nordeuropa, foruden mangel på B12, kan arvelige faktorer spille ind på sygdommen. Ved perniciøs anæmi dannes unormalt store forstadier til de røde blodlegemer. Tilstanden ligner storcelleanæmi, som skyldes folinsyre- og muligvis B12-mangel. Ved storcelleanæmi er der også øget behov for B12.

I 1926 fandt man ud af, at store mængder rå lever virkede i behandlingen mod perniciøs anæmi. Op gennem årene er B12 blevet isoleret, og i dag anvendes kunstigt fremstillet B12 mod sygdommen. Det gives som injektion cirka hver tredje måned, hos nogle hver måned, gennem hele livet. Nogle kan klare sig med daglig indtagelse af B12 i tabletform. B12 dannes af bakterier i tyktarmen, men kan ikke optages herfra til organismen, da optagelsen foregår i tyndtarmen. En forudsætning for, at kroppen kan optage B12 i tyndtarmen er, at der er kalk til stede. Indtagelse af mere end 100 mikrogram folinsyre kan maskere B12-mangel. Organismen kan oplagre cirka 2-5 mg B12, heraf cirka halvdelen i leveren. Forbruget af B12 er meget lille, og udskillelsen fra leveren foregår særdeles langsomt. Der kan gå tre til seks år, før man opdager svære mangelsymptomer på B12, til gengæld kan manglerne hurtigt rettes op. Blodprøver viser ikke cellernes indhold af B12 og kan derfor være misvisende.

 

Hvorfor skal vi have det?
Undgå falsk senil demens, bevar din psykiske sundhed. B12 er sandsynligvis det næringsstof der påvirkes mest af aldring, videnskabelige undersøgelser viser at omkring 20 % af mennesker over 65 år lider af B12-vitamin mangel. En anden undersøgelse af ældre, viser at 67 % af dem, der havde et forhøjet homo-cysteinniveau i blodet, manglede et eller flere B-vitaminer. 24 % af alle mennesker i 60-69 års alderen, 32 % af alle mellem 70 og 79 år og 40 % af alle over 80 år. Tallene stammer fra en videnskabelige undersøgelse gennemført at Robert M. Russell. MD. Den væsentligste årsag til mangel på B12-vitamin, er en svækket fordøjelse på grund af en svækket evne til at fremstille saltsyre og fordøjelsesenzymet pepsin, det medfører ringe optagelse af B12. Der er altså særdeles god grund til at begynde at tage tilskud af B12 når man passerer de 50 år. Da der kan gå op til seks år, før de første tegn på B12-mangel viser sig. En af de meget kedelige følger af B12 mangel er, at man kan miste sin normale hjernefunktion og derved få en tilstand som til forveksling ligner senil demens. Det er meget vigtigt at være opmærksom på at man kan have normale værdier af B12 i blodet og stadig lide af B12-mangel.

En af indikatorerne på B12-mangel er forhøjede værdier af homocystein i blodet, et af de stoffer som B12, sammen med folinsyre, fjerner fra blodet. ”Vær altid opmærksom på muligheden for B12-mangel, hvis ældre mennesker udvikler uforklarlige neuro-psykiatriske symptomer” Robert Russell. Folinsyre er ligesom B12 med til at holde hjernen i form, mangel på folinsyre tredobler risikoen for udvikling af demens blandt ældre. B12 sørger for at bevare folinsyre i cellerne, hvor de to stoffer i samarbejde medvirker til at danne de røde blodlegemer og er med til at aktive immunforsvaret. B12 er afgørende for fremstilling af methionin.

I samspil med folinsyre og C-vitamin har B12 stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, idet det indgår i produktionen af stoffer som serotonin, dopamin og noradrenalin. B12 er en vigtig vækstfaktor for såvel fostervækst (gravide og ammende har brug for ekstra tilskud) som vækst hos børn i alle aldre. B12 medvirker ved omsætningen af visse proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. B12 har sammen med folinsyre afgørende betydning for dannelse af nucleinsyrer, DNA og RNA, som er bærere af vores arveanlæg.

En del af de enzymprocesser, B12 medvirker i, sker i samarbejde med folinsyre, B5 og B6 samt C-vitamin. Længerevarende mangel af B12 kan føre til alvorlige nerveskader og dessimineret sclerose. Mangel på B12 kan afstedkomme nervøsitet, dårlig appetit, angst, tilbagetrukkethed, depression, paranoia og andre mentale forstyrrelser som hallucinationer (fejldiagnosticeret senil psykose), samt træthed, mundbetændelse, tungen kan blive stærkt rød, glat, øm, sviende og brændende, menstruationsforstyrrelser, tab af smagssans og appetitsvigt, svigt af endetarmens lukkemuskel, nervesmerter, prikken i huden, følelse af svækkelse og lammelser. B12 sænker sammen med aminosyren carnitin kolesterolkoncentrationen i blodet og forebygger dermed blodpropdannelse.

 

Stærke knogler med B12-vitamin og folinsyre.
B12 er en af forudsætningerne for knogleopbygningen, hvilket er af størst betydning for børn og kvinder (efter overgangsalderen). Det ser ud til at B12- og folinsyretilskud, givet i optimale doser, er de mest effektive specifikke tilskud for at bevare knoglerne stærke og elastiske. De to vitaminer beskytter imod homocystein, som nedbryder fibrene i knoglerne. Forhøjet homocystein i blodet er altså også en risikofaktor i forhold til knogleskørhed, ikke fordi der mangler kalk, men fordi knoglerne bliver mere porøse, mere stive og brækker lettere. Bemærk at det fortsat er vigtigt med øvrige tiltag mod knogleafkalkning som: D-vitamin, kalk, magnesium, zink og bor samt B6. Alkoholikere og leversyge har ekstra brug for B12-tilskud, da vitaminet modvirker alkoholskader i leveren og aktiverer galdesyredannelsen. For at optagelse af B12 fra tyndtarmen skal være optimal, kræves det, at tarmfloraen er i balance. Denne balance forstyrres blandt andet af sukker, kaffe, alkohol og antibiotika. Tobaksrygning øger behovet for B12.

 

Medicinsk anvendelse
B12 anvendes først og fremmest i behandlingen af perniciøs anæmi, hvor det typisk gives som injektion fire til tolv gange årligt. Kan yderligere anvendes ved alle ovennævnte mangeltilstande, som ofte ligner andre mangeltilstande og forgiftninger. Ekstra tilskud bør gives til gravide og p-pillebrugere samt til folk med forhøjet stofskifte og ved langvarige febertilstande. Visse kortisonpræparater og kemoterapeutika kan ødelægge optagelsen af B12. Vitaminet anvendes endvidere ved migræne, allergi, psoriasis, gigtsygdomme og alderdomssvækkelser. B12 bør gives sammen med hele B-vitaminkomplekset, specielt folinsyre.

 

Bivirkninger
B12 giver ingen bivirkninger.

 

Hvor findes det?
B12 findes næsten udelukkende i animalske produkter. Særligt i fisk, rogn, kød, lever, ost og mælkeprodukter. Tang og havalger bærer mikroorganismer med sig, som indeholder B12. Findes tillige i forstærket ølgær. B12 findes kun i meget små mængder i økologisk dyrkede bælgfrugter og andre grøntsager. B12 optages i planterne fra komposteret gødning. 100 gram kalvelever indeholder 60 mcg B12. 100 gram rå torskerogn indeholder 16 mcg B12, (torskerogn konserves indeholder 15 mcg). 100 gram brieost indeholder 1,6 mcg B12. 100 mcg skummetmælk indeholder 0,5 mcg B12.

Veganere (vegetarer, som hverken spiser kød, fisk eller mælkeprodukter) skal være særligt opmærksomme på at få tilstrækkeligt med B12. Det må anbefales, at denne tager tilskud af blandt andet B12. To tyske undersøgelser har vist, at 38 % af testede råkostspisere manglede B12. Råkostspisere skal også være opmærksomme på at få D-vitamin og protein. B12 som kosttilskud optages bedre end B-12 fra kosten, hvis man har svækket fordøjelse.

 

Hvor meget har man brug for?

Spædbørn: 1 mikrogram (mcg)

Småbørn: 2,5 mcg Skolebørn: 3 mcg

Voksne: 6 mcg Gravide og ammende: 6 mcg

Et dansk studie viser, at voksne kvinder på gennemsnitligt 60 år, har brug for i alt 6 mcg B12 dagligt. Kvinderne fik gennemsnitligt 4,6 mcg i kost og kosttilskud. Den anbefalede ADT på 1 mcg er alt for lille.

Husk at det altid er en god idé at give et komplet B-vitamintilskud som grundlag for specifikke tilskud af B-vitaminer, på grund af deres tætte samarbejde, det samvirkende princip. Virkningen af folinsyretilskud øges betragteligt ved samtidig indtagelse af B6- og B12.

 

Medicinsk dosering
Som tabletter: 50-100 mcg dagligt.

Som injektion: Op til 1000 mcg hver tredje måned.

 

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments
Ældste
Nyeste Mest liked
Inline Feedbacks
View all comments
jette enevoldsen
8 år siden

Hvad gør man når mit målte b12 vitamin er alt for højt , kan kun måles til 1476 , er blevet målt 4 gange det sidste år , er hver gang 1476 , min læge siger jeg bare er mættet med b12, han vil ikke gøre noget.

Jan Krumme
8 år siden

Hvis det altid er målt til samme værdi, så vil jeg tillade mig at sige: der er fejl i målemetode og/eller apparatur.
Som det også nævnes i anden kommentar så er B12 – og øvrige B-vitaminer – vandopløselige og et overskud bør derfor “tisse af”, hvilket er særligt tydeligt med B2, der farver urinen gul til lysebrun afhængig af koncentrationen.

lone øst
8 år siden

kan man have for meget B12 i kroppen? Så vidt jeg ved er B12 et vandopløseligt vitamin så det undrer mig også lidt at man kan give det som subcutan injektion hver 14. dag eller 1xpr md.

Jan Krumme
8 år siden

Bingo – så har jeg fået en forklaring på hvorfor en bekendt er blevet sine psoriasis-plamager kvit efter cirka 3 måneders indtag af én B-komplex dagligt.

Anne Sofie Wibholm
8 år siden

Er det muligt at få et link til den tyske undersøgelse du referer til?:
“To tyske undersøgelser har vist, at 38 % af testede råkostspisere manglede B12”

Mvh Anne

Lisbeth Sommer
7 år siden

Jeg har b-12 mangel og får injektioner hver 2. måned. Jeg har prøvet med tabletter (betolvex) men det optager jeg desværre ikke. Jeg ved ikke om det er fordi jeg mangler intensic factor. Men hvis jeg ikke kan optage B-12 kan det så også godt være, at jeg ikke kan optage folinsyre, som minder meget om B-12?

Mvh Lisbeth

Lisbeth Sommer
7 år siden

…I øvrigt er jeg 41 år og jeg er ikke vegetar. Nævner det lige fordi det oftest er ældre mennesker og vegetarer der får B-12 mangel.

Rikke
7 år siden

Hej jeg tager lanzoprazol fast pga konstant refluks . Jeg har pernæsiøs anæmi og ved at lanzoprazol i sig selv hæmmer b12. Jeg tager betolvex, er det ok? Bliver betolvex optaget ? Jeg har også hashimoto.

Pia Christjansen
7 år siden

Stoppe starks ved aftarapning T. Lanzoprazol, ved forskning vist at dette præparat selv er med til at give de symptomer, man tager det imod og hvad værre er, det forhindrer næringsoptagelsen af vigtige vitaminer og mineraler fra maden.

Jytte Pedersen
7 år siden

Jeg har et P-vitamin B12 på 917. Da jeg kan se, at det ikke må være over 600, kan jeg godt tænke mig at vide, hvad årsagen kan være.
Jeg håber, du kan give mig nogle gode råd.

Med venlig hilsen
Jytte Pedersen
Turkisvej 35
8700 Horsens
jop1@stofanet.dk

Helle
5 år siden

Min datter kan ikke optage B12 og har fået injektioner med Betolvex, som hun fik det meget bedre af. Desværre blev denne type taget af markedet, og hun fik en anden type. Men det giver ikke den samme fornemmelse af, at få det bedre. Derfor får hun nu Betolvex i tabletter, men de virker heller ikke. Hendes blodprøver siger, at hun har rigeligt i blodet, men som I skriver her i artiklen, så giver det ikke svar på, om det er optaget i cellerne. Er der en mulighed for at få testet om der er optaget i cellerne? eller kender… Læs mere

RIKKE
2 år siden

Jeg har taget B12 sprøjte i 4 år hv måned og selvom at den ligger på 500-600 som jo er max lige inden jeg skal tage det, får jeg smeter i ben, hjertebank, svælg og mundtørhed samt nogle gange åndenød hvis jeg går 5-6 uger. Er det som dety skal være ? eller er der nogle gode råd her? . mit jern er i niveau , men ferritin er under grænsen ( 9) . Tak for kommentarer ….

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x