D-vitamin til alle danskere

Hvorfor bliver D-vitamin nævnt alle vide vegne, og har det virkelig en effekt på så forskellige problemstillinger, som forskning og erfaringer fortæller?


Vi er dykket ned i emnet og belyser det kortfattet og forhåbentlig, så alle kan være med. Fordi der er så uendelig mange muligheder med D-vitamin i forskellig styrke, henviser vi glad og gerne til studierne, så du, der vil forstå det hele i dybden, også kan få endnu mere viden om D-vitaminers betydning for kroppen.

Af Marianne Palm

D-vitamin er med til at fremme de receptorer, der findes inden i og på de fleste cellemembraner. D-vitamin er med i reguleringen af ikke mindre end 900 gener, som styrker og styrer et utal af fysiske funktioner. Derfor kan der næsten ikke nævnes et problem i kroppen, uden at man også må kigge på, om mangel på D-vitamin kan være medårsag.
Man har set nødvendigheden ved en lang stribe af problemer, og derfor kan man egentlig ikke fremhæve ét organsystem frem for et andet. Nedenfor har vi dog valgt at kigge på udvalgte punkter.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15951480/

Stærkere knogler gennem D-vitamin

Måske var det D-vitamins rolle for udvikling af knogleskørhed, der blev en af de første gennembrud for D-vitamins betydning for kroppen. Det er viden, der er flere årtier gammel nu, og man ved, at har man for lidt D-vitamin i kroppen, har man sværere ved at optage og binde kalken (calcium) i knoglerne. Derfor kan det være nødvendigt at holde øje med sin D-vitaminstatus i blodet, og af grunde man ikke helt kender, har nogle mennesker sværere ved at holde et højt og stabilt niveau. Det kan skyldes, at man ikke danner D-vitamin nok om sommeren, fordi man ikke er nok ude i solen eller måske nogle genetiske faktorer. Har du risiko for knogleskørhed, så tag et produkt som fx Osterominforte, hvor du både får calcium, magnesium, K2 og D3.

 

D-vitamin hjælper immunforsvaret

Man ved i dag, at D-vitamin har indflydelse på stort set alle immunceller. D-vitaminreceptorer findes i høj grad på de mange forskellige celletyper, der udgør vores immunforsvar, fx B-celler, T-celler og celler, der er involveret i de såkaldte antigen-antistof-reaktioner, der gør, at kroppen kan reagere på fx allergener, virus og andre fremmede indtrængere i kroppen. Faktisk har D-vitamin så grundlæggende en betydning for immunsystemet, at det både indgår i det medfødte immunforsvar, som vi har med os fra begyndelsen af livet, og det såkaldte tillærte immunforsvar, som udvikles, når vi møder nogle bakterier, svampe eller virus på vores vej. I dag er der også forsket i D-vitamins rolle for de mere kroniske sygdomme som fx inflammationer i bindevæv, muskler, sener og led samt i de autoimmune sygdomme, som flere og flere danskere lider af.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21527855/

Sensitiv over for smerter og dårlig søvn på grund af smerter

Noget tyder på, at D-vitamin også kan have en effekt hos mennesker, der er særligt smertesensitive. Det kan ses efter kroniske sygdomme eller akutte traumer, hvor det oprindelige problem måske er blevet lindret, men nervesystemet fortsætter med at reagere med smerteimpulser.
Samtidig er mangel på D-vitamin også associeret med dårligt søvnmønster, og er det smerter, der holder dig vågen, kan det være værd at prøve med ekstra tilskud af D-vitamin hele året rundt, men især en større dosis fra september til maj – hvis du altså udnytter solens stråler om sommeren og hyppigt har bare hudområder ude i solen.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28536294/

Dit nervesystem

Forskere har opdaget, at vi har D-vitaminreceptorer i hjernen, og derfor er der bl.a. finske studier, som tyder på, at et tilskud af D-vitamin kan have indflydelse på både depression og demens, men også et væld af andre problemstillinger i hjernen.

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29300436/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31826364/

Her er lidt baggrund om D-vitamin, som i virkeligheden nok er et hormon

D-vitamin er betegnelsen for en gruppe fedtopløselige steroider, som deponeres i fedtvævet. Man kan også betegne D-vitamin, særligt det aktiverede 25-hydroxyvitamin D som et hormon. Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, der dannes i huden, når den rammes af solens ultraviolette stråler. Fra oktober til april er solens stråling i de nordlige lande simpelthen ikke stærk nok til, at behovet kan dækkes af hudens egen produktion, og det er grunden til, at mangel på D-vitamin er helt almindeligt forekommende i et land som Danmark. D-vitamin påvirker calcium-metabolismen, er nødvendigt for en normal knoglemineralisering og har stor betydning for celledeling. De biologiske virkninger af vitaminet udøves gennem D-vitaminreceptorerne, der findes i cellerne i de fleste organer.

I Danmark defineres et tilstrækkeligt D-vitaminniveau som værende et serum 25(OH)D-niveau over 50 nmol/L. Ifølge de internationale retningslinjer, der er sat af Endocrine Society, som bl.a. har med infertilitet og andre hormonproblemer at gøre, er denne tærskel dog sat endnu højere, hvor alt under 75 nmol/L betegnes som utilstrækkeligt. Ens D-vitaminniveau kan måles ved en hurtig blodprøve hos egen læge, hvor der måles serum 25(OH)D, som afspejler både den endogene produktion i huden og indtaget fra maden samt kosttilskud og dermed repræsenterer den samlede mængde af D-vitamin i kroppen.
Ovenstående er et uddrag fra Gro Rosquist Hjorts artikel, som du kan finde på www.sund-forskning.dk, ”Kvinde – kend dit D-vitamin niveau”.

Hvad er en receptor?

En receptor er en struktur, der sidder i cellens væg eller indre og gennem en række reaktioner kan igangsætte forskellige processer. En receptor kan tændes og slukkes, og nogle er konstant tændte, mens andre er konstant slukkede. Derfor kan man fx slukke for receptorer, der har med rygning at gøre, men de kan alt for let tændes igen ved bare et hiv af en cigaret. Vi har receptorer for et væld af stoffer, for det er også receptorerne, der er med til at bestemme, hvilke stoffer vi lukker ind i vores celler, eller hvordan stofferne inde i cellerne kan reagere.

Dit hormonsystem

Der er rigtig mange studier, der bekræfter, at problemer med hormonsystemet i alle aldre kan skyldes mangel på D-vitamin. Kigger du efter danske artikler, kan du få glæde af www.sund-forskning.dk, men skal vi lige her opremse, hvilke problemer, hvor D-vitaminmangel er involveret, er listen lang:

  • Mangel på D-vitamin i undfangelsestidspunktet
  • Støtte til folliklerne og udviklingen af sunde æg
  • Problemer med at blive gravid og også at holde på fosteret
    Tilstrækkelig næring til fosteret fra moderkagen
  • Menstruationssmerter
  • PMS
  • Overgangsalder, som en støtte til knogleskørhed ved dalende østrogenniveauer

Og stort set alle andre hormonelle problemer, ganske simpelt fordi D-vitamin har en vigtig virkning på de mange forskellige celler, vi har rundt om i kroppen til at producere hormoner, frigive dem til blodet og sørge for, at de receptorer, som skal modtage budskabet fra hormonet, virker optimalt. Det gælder derfor stort set alle steder i kroppen, da vi har cirka 100 forskellige hormoner, der med hver deres virkemåde, skal sætte sig på de rette receptorer på celler, måske langt fra det sted, hvor hormonerne er produceret.

”Kvinde – kend dit D-vitamin niveau”, Gro Rosquist Hjort

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29447494/
https://denstoredanske.lex.dk/hormoner

Til de mere alvorlige sygdomme

Mangel på D-vitamin synes at være forbundet med en øget risiko for flere kræftformer, bl.a. i tyktarm, bryst og prostata samt andre lidelser, såsom multipel sklerose, leddegigt og tuberkulose.

Kilde: https://denstoredanske.lex.dk/D-vitamin

Kan du få for høje doser?

Høje doser D-vitamin kan medføre forgiftning med ophobning af calcium i blodet (hypercalcæmi). Symptomerne herpå er bl.a. træthed, kvalme og hovedpine. Indtagelse af større doser D-vitamin bør kun ske i samråd med en læge under hensyntagen til behov og evt. sygdom.

Kilde: https://denstoredanske.lex.dk/D-vitamin

Hvor mange mikrogram skal du have pr dag?

Forskning og erfaringer taler ikke helt det samme sprog. Ser man på Fødevarestyrelsens anbefalinger vil en person kunne nøjes med 10-20 mcg (20 mcg for personer over 70 år) om dagen fra først i oktober til sidst i april. Kigger man på erfaringerne, er der alt for mange mennesker i Danmark, der mangler D-vitamin, og for at få fyldt depoterne op og have nok til at bruge af D-vitaminet på daglig basis vil en dosis på 80 mcg være en rigtig god ide, hvis der er opstået mangel. Med andre ord er fødevarestyrelsens dosering set fra udenlandsk forskning mest en dosis, der skal forebygge D-vitaminmangel, en højere dosis kan være nødvendig for at gå fra mangel af D-vitamin til et pænt niveau af D-vitamin. Det gælder også, hvis du kan genkende en eller flere af de her i artiklen nævnte problemstillinger. Husk du kan få målt dit D-vitaminniveau hos lægen, og det må meget gerne nå nærmere de 75 nmol/liter end under det niveau. Udenlandsk forskning, og det er endog fra solrige lande, foreslår et niveau i blodet på 100 nmol/liter.

Kilde:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser%202022/Nu-kommer-m%C3%B8rket-Husk-D-vitamin-hver-dag.aspx

Hvilket mærke skal jeg vælge?

Der sælges rigtig mange D-vitaminer på det danske marked, og det er der jo alle ovenstående gode grunde til.
Kigger man rundt på de mange muligheder, kan du let blive forvirret, men her har vi samlet nogle muligheder fra Biosym, som dækker alle aldres behov, især hvis du samtidig dækker dig ind med en god multivitamin, fx Omnimin eller OmniX. Til børn er der fx Omnimini Multi.

Du kan læse mere om de enkelte vitaminer på www.biosym.dk eller tage en snak i helsekosten, men her er en lille miniguide:

  • D-sun – 20 mcg – er god til dig, der har været i solen i sommer og blot skal forebygge, at du har nok D-vitamin til næste sommer.
  • D-sun forte med 62,5 mikrogram er til dig, der har udfordringer, enten fordi du ikke har været i solen, har svært ved at holde dit D-vitaminniveau højt (husk fedtsyrer og en multivitamin, det vil hjælpe!)

Minisun-serien, som forhandles af Biosym, er gummies/geléstykker, som alle indeholder 10 mcg D-vitamin. Selvom de enkelte produkter har forskellig sammensætning og fokus, indeholder Minisun Dinomin Junior også C-vitamin og zink for at styrke immunforsvaret.

Gummies smager godt og skal placeres øverst på køkkenhylden.
Det samme skal Minisun Turtlemin, der kun indeholder D-vitamin, 10 mcg.
Er du eller dit barn ikke til gummies, finder du også 10 mcg i tyggetabletterne OmniMini D.

For veganere er der to muligheder: OmniVegan D3 med 20 mcg og OmniVegan D3 med 75 mcg, begge med et naturligt indhold af D-vitamin udvundet fra lav og tilsat solsikkelecithin for at sikre en bedre optagelse i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *