Omplaceringshund eller gadehund?

Hundogkat3

 

Alle fortjener en chance mere – også hunde, som har mistet deres hjem og er endt på gaden i udlandet eller på et dansk internat.

Hvis man ønsker at adoptere en hund, skal man gennem et interview for at finde lige præcis den hund, der opfylder ens ønsker og aktivitetsniveau.

Af Charlotte Dinesen & team

Når hunden kommer med “bagage”

Nogle af de hyppigste årsager til, at hunde ender på internater, er skilsmisse, sygdom, flytning, eller at hunden simpelthen er en for stor mundfuld. Er hunden givet videre flere gange, har det selvfølgelig indflydelse på dens adfærd og evne til at knytte sig til nye mennesker.

Så er der gadehunde, som aldrig har haft en familie, og hunde fra dyreværnssager med vanrøgt, hvor hunden ikke har fået nok mad, eller ejeren på anden vis har forsømt hunden, så den har mistet tilliden til mennesker.

Erfaring kan være et krav

Har du haft hund før, eller har du en hund i forvejen, er det nemmere at blive erklæret egnet til adoption.

Mange førstegangshundeejere og børnefamilier har ikke nok erfaring eller har måske kun en drøm om en lille nuttet “frisk” hvalp, som de kan følge vokse op. Men ønsker en børnefamilie at anskaffe sig en hund for første gang og henvender sig til et internat, kan de være heldige at finde en hund, der allerede er en “familiehund”. Altså en hund, som altid har haft et godt liv.

Det næste, der bliver taget i betragtning, er, om hunden har boet langt ude på landet uden trafik og larm eller er en byhund.

At finde den eneste ene

Nogle omplaceringshunde og gadehunde har dog en lidt tungere bagage med sig end andre. Så det er vigtigt med lidt ekstra tålmodighed og at få en hund, der passer til ens behov, om man er førstegangshundeejer, alene, pensionist eller børnefamilie.

Det tager jo lidt tid at falde til i et nyt hjem, da den kan have dårlige minder med sig. Hvis du har flere hunde allerede, så skal den nye hund have lidt tid alene, så I kan lære hinanden at kende.

Nye vaner og rutiner

Er nyt hjem kan sammenlignes med at flytte til et nyt land, hvor alle taler et fremmed sprog. Hundens hverdag og vaner ændrer sig, og den skal tilpasse sig sin nye flok.

Når trygheden sættes på prøve

Hunden skal bygge både en ny tillid, tryghed og en relation op til dig og tilpasse sig sine nye omgivelser.

Ofte tager det op til et år før hunden er faldet helt til, og først da kan man bedømme dens adfærd.

Det første halve år skal man derfor ikke kræve så meget af hunden, men kun opbygge det gode forhold.

I stedet for at straffe, så lav regler, og håndhæv dem konsekvent. Det giver hunden en vis tryghed. Derudover handler det om at have det sjovt sammen. Aktiviteter som spor- eller næsearbejde er eksempler på gode øvelser, som viser, at du stoler på hundens egne evner og gør den dejlig træt med “hjernegymnastikken”.

Hundens sprog

Lad også hunden være med i familiens gøremål, men respekter samtidig hundens ønske om at være i fred. Måske knurrer den, men straf den ikke. Knurren er helt almindeligt hundesprog og blot et advarselssignal i stedet for at bide.

Nogle omplacerede hunde får tendens til at forsvare deres ressourcer. Det kan både være ting, mad og flokmedlemmer, fordi det er vigtigt for dem. En god opgave er at lære hunden at bytte, sådan at hunden får gode oplevelser med at give slip på noget.

Alene hjemme

Separationsangst er ikke ualmindeligt og skyldes, at en hund, der er blevet udelukket fra sin flok én gang, ikke ved, om den nu bliver forladt en gang til. Træn hunden, som om den var en lille hvalp, også selvom den tidligere kunne være alene i sit tidligere hjem. Det er en god idé at give nogle sunde tyggeben og et rart rum at være i. Nogle hunde er tryggere i bur. Gå “ ud med skrald” mange gange om dagen, og sig bare farvel og hej igen med glad stemme.

Stress og afslapning

Når en hund får et nyt hjem, vil den ofte være anspændt i processen med at prøve at forstå den nye situation.

Stress ses på flere måder: “Kravle på væggene”, aggressiv, holde op med at spise eller tage imod godbidder, puste meget, apatisk og deprimeret, hvilket tit forveksles med at være rolig, men ofte kan man se forskellen i hundens blik.

Få hjælp af en hundepsykolog eller en dygtig hundeadfærdstræner for at forstå og afhjælpe den uhensigtsmæssige form for adfærd.

Prøv også nogle af de mange naturligt beroligende produkter, der findes på markedet.

De kan afhjælpe både psykisk stress, fysisk anspændthed og ved køresyge.

Foder, den gode mave og utøj

De danske internater passer godt på hundene, men har måske ikke råd til den allerbedste eller korrekte mad. Det er vigtigt at få lidt mad med og blande det med den nye mad, du køber. Har den tynd mave, er det en god ide at købe mælkesyrebakterier eller give en omgang probiotika, som kan rette op på maven.

Ønsker man at gå “den naturlige vej” – er der mange muligheder for naturlige flåtmidler i stedet for de mere giftige, man får hos dyrlægen.

Er papirerne i orden

Når du adopterer en hund fra et af Dyrenes Beskyttelses internater, er den registreret i Dansk Hunderegister. Den er desuden blevet tilset af en dyrlæge, er blevet vaccineret og har fået loppe- og ormekur.

Husk også at undersøge hundens forsikring. Hvis den har en forsikring, som du kan overtage, er det den bedste løsning. Hvis du skal tegne en ny forsikring, skal du måske have en dyrlægeerklæring. En hund, der ikke har været forsikret, fra den var hvalp, kan få diverse begrænsninger i forsikringen. Det betyder, at forsikringen ikke gælder for sygdomme og skader, som hunden har haft, før den blev forsikret.

One thought on “Omplaceringshund eller gadehund?

  • Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for?
    you made running a blog look easy. The whole look of your site is excellent,
    let alone the content! You can see similar
    here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *