Tranebær reducerer antallet af urinvejsinfektioner

urinvejs-infektion-blærebetændelse

 

50 videnskabelige studier evalueret:

Knap 9.000 personer har gennem årene indtaget tranebær som led i videnskabelige forsøg verden over. The Cochrane Institute konkluderer nu: Tranebær reducerer antallet af urinvejsinfektioner hos kvinder med gentagne infektioner.

 

Af Marianne Palm

 

Et kosttilskud med tranebær eller minimum et glas (minimum 240 ml) ufortyndet tranebærsaft dagligt vil med stor sandsynlighed forebygge gentagne urinvejsinfektioner.

Det er nu slået fast af den internationale research- og evalueringsorganisation Cochrane, der er sat i verden for at levere pålidelige anbefalinger med baggrund i metaanalyser af forskning i sundhed og medicin til beslutningstagere over hele verden.


Evaluering af studier siden 2004

Intet nyt under bærbusken, tænker du måske. Ja, vi har måske vidst det, men som med al anden dokumentation af planters betydning for vores sundhed er det småt med utvetydige udsagn. Sådan ét har vi imidlertid hér. Videnskaben har talt.

I en ”opdateret” anbefaling om tranebærs relevans ved urinvejsinfektioner konkluderer forskerne fra Cochrane på baggrund af en metaanalyse af i alt 50 videnskabelige studier:


Som juice, tabletter eller kapsler

At tage tranebær som juice, tabletter eller kapsler reducerede antallet af UVI’er (urinvejsinfektioner) hos kvinder med tilbagevendende UVI’er, hos børn med UVI’er og hos personer, der er tilbøjelige til UVI’er, efter en intervention som blærestråleterapi.

Dog er der ikke fundet overbevisende effekt ved behandling af ældre eller neurologisk betingede infektioner samt hos gravide, der ikke får tømt blæren tilstrækkeligt.


26 nye studier tippede balancen 

At anbefalingen er ”opdateret”, fortæller, at Cochrane tidligere har udtalt sig om emnet, senest i 2012, hvor kun halvt så mange studier indgik. Dengang kunne man ikke med sikkerhed påvise en effekt, men 26 nye studier er siden kommet til, og graden af evidensen er øget. Fra første studie i 2004 til instituttets nye sammenfatning har knap 9.000 personer indtaget tranebær i forbindelse med urinvejsinfektioner og ladet sig sammenligne med kontrolgrupper, der ikke har modtaget behandling eller indtaget placebo.


Kapsler med tranebær i 30 år

Så hvordan har vi overhovedet kunnet tvivle på det lille ”rynke-på-næsen”-syrlige bær, der smager ascorbin-dryppende surt, at det selvfølgelig må gøre virkelig godt for noget?

Det har vi heller ikke i Danmark, hvis vi kigger på CranActin fra Solaray, der er verdens første kapsel med frysetørret tranebærsaft. I 30 år har CranActin – uden ændring af indholdet – været på hylderne i helsekostbutikkerne og de sidste mange år også hos Matas og visse apoteker.

At holde de urinvejsplagedes kærlighed i live gennem 30 år vidner om en stamina, der kun er de færreste kosttilskud forundt. Med Cochrane i ryggen kan vi måske tilføje: Nok, fordi det hjælper …


Lillesøster D-Mannose kan også noget

I øvrigt fik CranActin sidste år en lillesøster, der også trækker et spor af forskning efter sig, Solaray D-Mannose med CranActin.

Kort fortalt er D-Mannose et solistsukkermolekyle, der dog hverken opfører sig som glukose eller fruktose (som ellers også er monosakkarider), men D-Mannose optages langsommere i kroppen og giver derfor minimale udsving i blodsukkerniveauet. I urinvejene hjælper D-Mannose med at transportere ugunstige bakterier ud med urinen – og det er dét bidrag, forskere nu undersøger i kombination med tranebær, hvorfra det bl.a. udvindes.

 

One thought on “Tranebær reducerer antallet af urinvejsinfektioner

  • I’m sending you my best wishes for continued success in all that you do. Your website is a rich source of information. May the way you change thoughts only get stronger.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *