Det (for)underlige underliv

Skærmbillede 2015-07-15 kl. 15.38.00

 

Milliarder af bakterier hygger sig i vores underliv, og synes du, det lyder lidt underligt og ikke særlig behageligt, skal du blot lære dem at kende og gøre dig gode venner med dem. For de er der for at beskytte dig mod alverdens skavanker, bl.a. fremmede og farlige bakterier, de holder diverse svampe i skak, og de er, som på alle andre slimhinder, et vigtigt værn mod sygdom.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2015

 

Overalt, hvor der er slimhinder, er der en koloni af sundhedsfremmende bakterier. De sørger for at holde din krop fri for sygdom, de står vagt om din sundhed, og de vil meget gerne have hjælp fra dig til at udføre sit arbejde bedst muligt.

Lige så stærke de er, lige så lette kan de dog også blive svækket, og de værste syndere er sukker og antibiotika, hvor førstnævnte er til at undgå, og sidstnævnte nødvendig ved flere akutte infektioner fx underlivsbetændelse, lungebetændelse eller halsbetændelse.

 

Den naturlige mikroflora skal fx sørge for at holde flg. bakterier og svampe væk fra underlivet:

Gardnerella vaginalis, Mobiluncus sp, Atophobium vaginae, Leptotrichia/Sneathia sp, Megasphaera sp og BVAB2 i relation til Lactobaciller samt svampen Candida.

Du kan læse om de enkelte bakterier og svampe på fx netdoktor.dk, men fælles for dem alle er, at de kan holdes stangen og borte fra kroppen med mælkesyrebakterier, du spiser i kapselform!

Og du kan teste, om du har dem.

 

En DNA-test af bakterier og svampe

DNA-testen kan du udføre derhjemme, så du ikke i første omgang behøver at gå til læge. Måske har du svie, kløe eller udflåd, og med en hjemmetest af de pågældende bakterier og candidasvampen kan du få svar indenfor tre dage, så du efterfølgende kan komme i den rette behandling. Du kan se en udførlig beskrivelse af testen (og andre tests) på www.dna-test.acupharma.dk/

 

Behandlingen kan meget vel være mad til mikrofloraen

Det lyder måske både kryptisk og mystisk, men ikke desto mindre er det sandt: Bruger du det korrekte produkt af mælkesyrebakterier, som beviseligt er så stærkt, at det kan nå hele vejen fra mavesækken til den nederste del af tarmen, endetarmen, vil du også kolonisere din skede og urinrør med de rette bakterier.

I dag går forskningen rigtig hurtigt, og et produkt med ikke mindre end ni forskellige stammer af mælkesyrebakterier, som man ved, er specielt gode for kvinder, hedder Pure Biotic Kvinde med 50 milliarder bakterier.

Bogstavelig talt vandrer bakterierne fra endetarmen over i skede og blære, og ja, du må gerne forestille dig en lille landevej, hvor de tramper afsted. De gør det for at beskytte dig, så hils dem velkommen!

 

Mælkesyrebakterierne skal være syreresistente, så de ikke bliver ødelagt af mavesyren, og de skal være i så stor en mængde, at de når hele vejen ned til dit underliv og blære. Kapslen er produceret, så den først bliver opløst ved en specifik pH-værdi.

 

Symptomer på overvækst af candidasvamp:

Øget trang til sukker, hvidt brød, slik og kager. Problemer med alt lige fra skedekatar, fordøjelsen, ubehag og stor træthed kan være tegn på overvækst af candidasvampen.

 

Mycoplasma og klamydia, to blinde passagerer

De fleste mærker knapt nok symptomerne fra de to små bakterier, som ofte går hånd i hånd. Går og går er måske så meget sagt, men mens de lever deres næsten stille liv i vores underliv, kan de på sigt blive en skrækkelig følgesvend med betændelser og barnløshed til følge.

Vi ved det godt. Kondomet er udover afholdenhed den eneste sikre vej til at beskytte sig mod mycoplasma og klamydia. Begge muligheder ses som kedelige og besværlige, og derfor huserer de små væsner med deres helt specielle livscyklus i et stort omfang blandt unge og andre med et meget aktivt sexliv med eventuelt skiftende partnere. Og fordi begge bakterier kan leve i ubemærkethed uden symptomer i årevis i vores underliv, kan det være fortidens hyggelige stunder, der senere viser sig at være årsag til fx barnløshed.

 

Mycoplasma i underlivet er en bakterie

Mycoplasma genitalium (genitialier= underliv) er en meget lille organisme (bakterie), der kan vokse i slimhinderne i urinrøret og kvindens livmoderhals. Omend organismen er forskellig fra klamydia, har sygdommens udvikling mange ligheder med klamydiainfektioner.

Ligesom klamydia, giver mycoplasma hos mænd svie ved vandladning, og hos kvinder kan det give udflåd og i sværere tilfælde en infektion i æggelederne, altså underlivsbetændelse.  Hos cirka halvdelen af de inficerede ses ingen symptomer.

Symptomerne kan ikke skelnes fra klamydia, og behandlingen hos lægen er heldigvis også den samme. Enten en enkelt dosis af Azitromycin eller behandling over fem dage eller i længere tid til de mere hårdnakkede tilfælde.

 

Klamydia er også en bakterie

Også klamydia, en lige så lille bakterie, kan opholde sig i underliv, i mænds urinrør og ved endetarmen uden at give de store symptomer.

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførte sygdom i Danmark. Ca. 25.000 tilfælde diagnosticeres hvert år, og da sygdommen ikke altid giver symptomer, er det reelle tal nok noget højere. Sygdommen skyldes bakterien chlamydia trachomatis, der lever i slimhinder.

Hos kvinder inficeres slimhinden i livmoderhalskanalen som regel, mens mænd hyppigst inficeres i urinrøret og alternativt slimhinden i endetarmen.

 

Symptomer på klamydia

Ofte er der ingen symptomer, og man mener, at cirka halvdelen af alle smittede er symptomfrie eller kun har så lette symptomer, at de ikke går til lægen.

Hos mænd omfatter symptomerne udflåd, i reglen hvidligt fra urinrøret, og svie ved vandladning (ofte beskrevet som “at tisse glasskår”). Hos kvinder kommer symptomerne fra skeden i form af udflåd eller, i mere komplicerede tilfælde, intervalblødninger eller blødning ved samleje, når penis rammer den irriterede livmoderhals.

 

Betændelse og graviditet udenfor livmoderen

Da sygdommen kan være symptomfri, kan den sprede sig og give komplikationer. Hos mænd kan det sandsynligvis føre til betændelse i bitestiklerne. Hos kvinder er den mest frygtede komplikation spredning til æggestokkene og dermed underlivsbetændelse. Det kan potentielt føre til barnløshed pga. arvævsdannelse i æggelederne. Kvinder med arvævsdannelse i æggelederne er også i øget risiko for at få graviditet udenfor livmoderen , da ægget ikke kan passere til livmoderen, hvor forplantningen skal ske.

 

Der er to måder at forebygge infektioner

Brug kondom, som er den eneste sikre metode til at undgå smitte, og så i øvrigt hyppigt at tjekke, om man er smittet.

Du kan gratis få tjekket, om du har klamydia og mycoplasma hos lægen. Det gøres ved almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor en prøve sendes ind til statens seruminstitut.

I dag kan man tillige tjekke, om du har de to bakterier ved at teste, om du har bakteriernes DNA. Det gøres ved en urinprøve til mænd og en vaginaltest til kvinder, og du kan faktisk gøre det selv.

 

Hjemmetest af mycoplasma og klamydia

Tidligere var det nødvendigt at alle, der skulle testes for klamydia, skulle have lavet en podning med en speciel vatpind. Det var for mændenes tilfælde i urinrøret, og kvinderne i livmoderhalsen, og det var kun lægen, der kunne udføre prøven.

Nu er man for mænd gået over til at anvende urinprøver, hvor man kan påvise bakteriens DNA. Kvinder kan tage en test, hvor man fører en vatpind op i skeden.

Begge tests er helt ukomplicerede, og du får svar indenfor 24 timer. Er testen positiv, skal du selvfølgelig gå til lægen.

Er den negativ, og har du symptomer, skal du også gå til lægen. Jo hurtigere jo bedre. Både for dig, din fremtid og for din partner.

Hjemmetesten er lige så sikker som den test, du får foretaget hos lægen (95,5 %)

Fordelen er, at du kan teste det hyppigere, end du måske har lyst til via din læge, og du kan gøre det uden at skulle tage fri fra job og skole.

 

Klamydia kan ikke formere sig og leve uden for celler i slimhinden, men et af stadierne i dens livscyklus er i stand til at overleve kortvarigt udenfor cellerne. Det er klamydiabakterier i dette stadie af deres livscyklus, der kan overleve overførsel til andre mennesker og dermed udgør smitterisikoen ved sygdommen. Men smitte sker via direkte kontakt, ikke via lagner, toiletsæder etc.

 

Kilder: sundhed.dk, acupharma.dk, netdoktor.dk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *