Livet længe leve

 

 

Det homøopatiske hjørne – august 2018

 

Jagten på et længere liv har altid været fascinerende, og der er gennem verdenshistorien blevet gjort mange, mere eller mindre vanvittige tiltag. Problemet er dog ofte, at mange vil leve for evigt, men vi vil helst ikke blive gamle.

 

Af Thomas Kjærsgaard, heilpraktikker og lægemiddelkonsulent
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

I dag ved vi fra den moderne anatomi, at vores liv faktisk har et ophør efter x antal celledelinger. For enden af alle ­kromosomer, der står for celledelingen, er der små forlængelser kaldet telomerer. De bliver kortere, for hver gang cellen deler sig. Når telomererne er blevet kritisk korte, er det slut for cellen, og den dør. Resultatet er, at hjerne, organer og muskler gradvist svækkes, og vores liv rinder ud. Nu indeholder vi heldigvis ca. en milliard celler pr. kg kropsvægt, så der er en del at tage af, men for nogle af vores organer reproducerer cellerne sig dårligere og degenereres hurtigere.

Dette gælder specielt vores meget vigtige nyrer. En tommelfingerregel siger, at vores nyrer degenererer med ca. 2 % årligt fra vores fyldte 20 år. Dvs. at vi i en alder af 65 år faktisk kun har, hvad der svarer til én fungerende nyre.

 

Men hvad er det lige nyrerne laver?
En stor del af nyrefunktionen er at fjerne affaldsprodukter og overskydende væske fra kroppen med urinen og ud via blæren. De er faktisk to kraftfulde og livsvigtige kemiske fabrikker. Produktion af urin involverer nogle komplekse processer. Nyrerne filtrerer faktisk ca. 180 liter væske i døgnet, der bliver til en til to liter urin.

Denne proces er nødvendig for at etablere en stabil balance af kroppens kemikalier. Den kritiske regulering af kroppens salte og syrer (syre-basebalancen) er således udført af nyrerne.

De producerer også hormoner, der har indflydelse på funktionen af andre organer. Fx producerer nyrerne erythropoietin (EPO), der stimulerer produktionen af de røde blodlegemer, som bærer ilt rundt i kroppen, samt andre hormoner, der regulerer blodtryk og kalkstofskifte.

Så det er vigtigt at holde nyrerne sunde og sørge for, at deres degeneration mindskes. Nyrernes store arbejde for at holde kroppen i en syre-basebalance er nemlig helt essentielt for et godt og langt liv uden kroniske- og livsstilssygdomme.

 

Begynd med postevandet
Man kan helt naturligt starte med at sørge for et stabilt væskeindtag. Her vil jeg til enhver tid anbefale postevand. Det er billigt, tilgængeligt, og vi har stadig noget af det bedste vand i verden. Vores væskebehov er ca. 30-40 ml væske pr. kilo legemsvægt. Ved 60 kilo svarer det til 1,8 til 2,4 liter dagligt. Er man meget aktiv, eller er det varmt, har man brug for mere.

 

Så er der dannelsen af syre i kroppen
I sidste Homøopatiske hjørne nævnte jeg inflammation som en stor syredanner, men der er mange andre. Vores kost er en stor kilde til kronisk oversyring. Det er lettere at sige, hvad der er basedannende, for det er nemlig frugt og grøntsager. Resten er faktisk mere eller mindre syredannende.

Motion er godt, men for meget danner mælkesyre og belaster derved også nyrerne. Ingen bevægelse giver for lidt i ilt i blodet og derved mindre udskillelse af syre som CO2 via lungerne. Så find en mellemvej.

Nyrerne er ubetinget hovedansvarlige for syreudskillelsen. 99 % af kroppens ophobede syre (ikke mavesyre) neutraliseres af nyrerne med mineralske salte. De kommer enten fra kroppens eneste baselager, nemlig de 1.150 gram kalk, der er bundet i knoglerne, eller de mineraler, vi får tilført som enten kost eller kosttilskud.

Derfor giver det ingen mening at måle urinens pH-værdi med en pH-strip, for man kan kun måle på den ene procent frie syre, der kan være i urinen. Mærk i stedet efter på oversyringssymptomer som stivhed i kroppen, smerter, forhøjet blodtryk, gentagne inflammationer, ustabil vægt, træthed, manglende muskelkraft, ødemer etc.

 

Set fra det homøopatiske hjørne er der en række nyre-/blæremidler, jeg anvender afhængigt af situationen:

  • Solidago compositum ampuller er hovedmidlet til stimulation af immunforsvaret i nyrer/blære, inflammationer, ufrivillig vandladning hos voksne, nefrose samt som delterapi ved forhøjet blodtryk.
  • Berberis Homaccord dråber ved ønske om almen udrensning og styrkelse af nyre-/blærefunktionen og inkontinens hos børn.
  • Cantharis compositum ampuller ved blærebetændelse og smertefuld vandladning.
  • Reneel tabletter ved tilbagevendende nyre-/blærebetændelse.
  • Apis Homaccord dråber ved betændelse i nyrer og/eller blære.
  • Populus compositum ampuller ved kronisk inflammation i urinvejene og stendannelse.

 

Derudover er det helt essentielt at skaffe nyrerne nok basiske mineraler, så de ikke skal nedbryde knogler for at skaffe kalk. Så et dagligt indtag af fx mineralkomplekset Basica vil være en god ide. Eventuelt blot i seks- til otteugers cyklusser, så bliver det også halv pris.

Så opskriften på et godt langt liv er multifaktorel og desværre ikke noget, som kun én pille kan fikse. Skal man sænke telomerernes forkortelse af nyrernes liv, skal man leve basisk, ustresset og aktivt (med måde). Dvs. meget frugt og grønt samt mineraltilskud, målrettet homøopati til stimulering af nyrefunktionen, meditation og sige NEJ til ting, der skaber død i sindet og JA til livet samt bevægelse mindst 15 minutter hver dag.

Hermed ønskes du et godt og langt basisk liv.