Det må du gerne vide om C-vitamin

Juicy citrus fruits in bowl on wooden table against blue background, space for text

 

Af uransagelige årsager, eller måske for at minde os om, at vi er nødt til at sørge for vores egen sundhed gennem den mad, vi spiser, kan vi ikke selv danne C-vitamin.

 

Af Marianne Palm

 

C-vitamin er det samme som ascorbinsyre og E300, når det anvendes i fødevarer for at undgå for hurtig iltning og dermed harskning af færdiglavede retter og andre industrielt forarbejdede fødevarer. Altså et helt uskyldigt E-nummer.

 

Det var sømændenes marinelæge, der opdagede citrusfrugters gavnlige effekt

Mangel på C-vitamin kan føre til skørbug, som tidligere var en ofte dødelig folkesygdom, der optrådte om vinteren, ved hungersnød og på lange sørejser. Den kendetegnes ved hud- og knogleforandringer, opsvulmede gummer, løsning af tænder, blødning og manglende sårheling.

Efter mange beretninger om den positive effekt af planteprodukter og et kontrolleret forsøg i 1747 af den skotske marinelæge James Lind (1716-1974) blev en fast ration af lime- og citronsaft indført i den engelske flåde omkring år 1800.

Det var dog først i 1907, at man forstod, hvorfor citrusfrugterne havde den gavnlige virkning mod skørbug, hvor de norske læger, Axel Holst (1860-1931), Theodor Frølich (1870-1947) og Valentin Fürst (1870-1961), gennemførte forsøg, hvor de kurerede marsvin mod skørbug ved at tilsætte kål og citronsaft til det korn, marsvinene ellers fik at spise. Ordet vitamin blev dog ikke brugt før 1912.

Ascorbinsyre blev isoleret af den ungarsk-amerikanske læge og biokemiker Albert Szent-Györgyi og syntetiseret af den britiske kemiker Walter Norman Haworth, hvilket i 1937 belønnedes med nobelprisen i henholdsvis medicin og kemi. Også den schweiziske biokemiker Paul Karrer, som modtog nobelprisen i kemi sammen med Haworth og den britiske kemiker Edmund Hirst (1898-1975) spillede vigtige roller i udforskningen. Det var Haworth, der etablerede termerne ascorbic acid og vitamin C.

(Kilde: Den store danske Lex)

 

Derfor virker ascorbinsyre

Ascorbinsyre er en antioxidant, der kan forhindre nedbrydning af organiske materialer forårsaget af luftens ilt. Skørbugs kendetegn skyldes, at C-vitamin har betydning for bindevævets kollagenproduktion. C-vitamin har også betydning for produktion af signalstoffer i nervesystemet, udnyttelse af folinsyre, omsætning af fremmedstoffer i leveren og jernoptagelse fra tarmen.

Personer, der indtager en C-vitaminrig kost, har en nedsat risiko for at pådrage sig kræft, hjerte-kar-sygdomme og grå stær, mens en lignende effekt ikke altid er påvist ved kun at spise tabletter med ascorbinsyre. Spørgsmålet, vi derfor må stille os selv, er, om det er de mange andre sekundære stoffer i en plante, fx i citrusfrugter, som understøtter ascorbinsyrens evne til at have så overordentlig stor effekt på alt fra marsvin til mennesker.

Har du mistanke om, at du mangler C-vitamin, kan du sagtens spise ekstra med citrusfrugter eller supplere med et kosttilskud. Det kan fx Nascorbat fra Grønne Vitaminer i DK-pharmas udvalg af ascorbinsyrer til din smoothie.

 

En billig løsning til din smoothie eller blot på lidt mad

En teskefuld giver 2.850 mg C-vitamin, hvilket er en høj, god dosis, fx på vej ind i en forkølelse, eller hvis du i perioder er meget fortravlet og derfor forbruger mere C-vitamin end ellers.

Fordelen ved Nascorbat er, at du meget nemt (men lidt surt, så hæld det blot på en skefuld af din smoothie, bland det ikke i hele drikken) får en syreneutral drik, da nascorbaten via nogle salte først omdannes til den aktive L-ascorbinsyre (som er det samme som C-vitamin) nede i mavesækken.

 

C-vitamin er det samme som ascorbinsyre og bliver kaldt E300, når det anvendes i fødevarer for at undgå for hurtig iltning og dermed harskning af færdiglavede retter og andre industrielt forarbejdede fødevarer. Altså et helt uskyldigt E-nummer.

 

Kilder til C-vitamin

De vigtigste kilder i kosten er grøntsager som kål og (nye) kartofler samt frugt og bær. Særligt C-vitaminholdige er bl.a. peberfrugter, grønkål, rosenkål, broccoli, persille og ramsløg samt kiwi, havtorn, hyben, hyldebær, solbær og jordbær.

Kød-, mælke- og kornprodukter er derimod fattige på C-vitamin, og mangel kan stadig optræde hos personer, der indtager en for ensidig kost.

 

Hvilken effekt har vitamin C?

C-vitamin er vigtigt, da det bidrager til at:

  • mindske træthed og udmattelse
  • beskytte cellerne mod oxidativt stress
  • vedligeholde et normalt energistofskifte
  • opretholde nervesystemet
  • vedligeholde en normal psykologisk funktion
  • danne kollagen, som har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, hud og tænder
  • vedligeholde immunsystemet