Din hjerne elsker fisk

Fedtstoffer
Ældrehjerne
Hjerne

 

Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA har en gunstig indvirkning på såvel hjernestruktur som kognitive evner, viser en ny undersøgelse foretaget blandt midaldrende personer. Selv folk, som er genetisk prædisponerede for Alzheimers, har en kæmpe fordel af at spise mere fisk.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Det er allerede påvist, at når gravide indtager fisk, har det en gavnlig indvirkning på det ufødte barns hjerne. Nu viser en ny amerikansk undersøgelse fra University of Texas Health Science Center i San Antonio, USA, at det med al sandsynlighed kan svare sig at fortsætte med at spise fisk, efter man er kommet til verden. Forskerne så på indholdet af de to omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA (eicosapentaensyre og docosahexaensyre), hos en gruppe midaldrende forsøgspersoner. Hos dem med højest omega-3-indhold fandt forskerne en bedre hjernestruktur og bedre kognitive evner sammenlignet med de forsøgspersoner, som havde lavere indhold af de to fedtsyrer.

 

Med til at forebygge Alzheimers syge

Forskerholdet undersøgte helt specifikt det, som hedder omega-3-indekset. Det er de røde blodlegemers procentvise indhold af omega-3-fedtsyrer i forhold til andre fedtsyrer. I alt 2.183 forsøgsdeltagere medvirkede i forsøget, og de havde en gennemsnitsalder på 46 år. Foruden at kigge på omega-3-indekset foretog forskerne MRI-scanninger (magnetic resonance imaging) for at bedømme hjernestrukturen, og de målte ligeledes forskellige aldersrelaterede markører for ældning af hjernen. Forskerne så desuden på omega-3-indekset hos en gruppe deltagere, som bar det særlige APOE4-gen, der gør dem mere disponerede for Alzheimers syge.

 

Bedre til abstrakt og logisk tænkning

Det viste sig, at forsøgsdeltagere med højere omega-3-indeks havde større hippocampus, som er den del af hjernen, der spiller en central rolle for indlæring og hukommelse. Der blev også observeret en forbindelse imellem højere omega-3-indeks og bedre evne til at tænke abstrakt samt forstå komplekse problemstillinger og løse dem ved hjælp af logisk tænkning. Hos APOE4-bærerne med et højere omega-3-indeks var tilstanden af de små blodkar generelt bedre end hos dem med lavt omega-3-indeks. Normalt har bærere af APOE4-genet en øget risiko for hjerte-kar-sygdom og kredsløbsbetinget (vaskulær) demens.

 

Antiinflammatoriske egenskaber

Forskerne er ikke helt sikre på, præcist hvordan EPA og DHA beskytter hjernen. En teori går ud på, at disse fedtsyrer skal være til stede i nervecellernes (neuronernes) membraner for at sikre en effektiv signaludveksling. Hvis andre fedtsyrer overtager omega-3-fedtsyrernes plads, giver det ustabile neuroner. En anden teori går ud på, at omega-3-fedtsyrerne (EPA og DHA) har antiinflammatoriske egenskaber. Uanset hvad har et højere indhold af omega-3 i cellemembranerne en gunstig indvirkning på hjernen.

 

Fiskeoliekapsler med højere optagelighed

Det er især de fede fisk som sild, laks og makrel, der har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, men der findes også andre muligheder for at få adgang til disse fedtsyrer, hvilket kan være nyttigt for folk, der ikke er så vilde med fisk. Mange vælger at tage fiskeolie i kapselform, og det kan være en ganske udmærket løsning. Der findes faktisk præparater, hvor indholdet af EPA og DHA er ekstra højt, fordi fiskeolien er opkoncentreret. Bio-Marin Plus er et eksempel på en sådan fiskeolie. Omega-3-fedtsyrerne i dette præparat er i såkaldt frigjort form, hvilket vil sige, at de er spaltet og kan optages direkte i kroppen. Det giver både en hurtigere og mere komplet optagelighed af omega-3-fedtsyrerne.

 

Lige så effektivt som frisk fisk

Der er lavet forskning med Bio-Marin Plus for at se, om det giver samme effekt som at spise fisk. I et forsøg udført af forskere fra Universitetet i Kuopio i Finland blev forsøgspersonerne inddelt i to hold. Et hold skulle spise fire til fem ugentlige fiskemåltider. Det andet hold fik Bio-Marin-kapsler. Sammenligningen foregik ved at se, hvor effektivt de to forskellige alternativer sænkede blodets indhold af triglycerider. Et for højt triglyceridindhold i blodet kan være en risikoforøgende faktor for blandt andet hjerte-kar-sygdomme. Det viste sig, at fiskeoliekapslerne havde akkurat lige så god en triglyceridsænkende effekt som det at spise fiskemåltider de fleste af ugens dage, så det er en både praktisk og klinisk effektiv måde at dække sit behov for disse fedtsyrer på.

 

Kilde: Neurology, oktober 2022