Din hud er dit hus

Bleg pige med sukkersne i ansigtet

 

Huden har to funktioner, den er et sanseorgan og en barriere. For at huden kan fungere som en optimal barriere, skal den være blød, smidig og elastisk. På den måde kan huden give efter uden at sprække, være vandafvisende og samtidig modstandsdygtig over for infektioner.

Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – oktober/november 2016


Forestil dig, at din hud er som en mur, der bliver holdt sammen af en speciel mørtel. Mørtlen er ikke hård og fast som beton, men mere eftergivelig som harpiks. Murstenene svarer til de yderste hudceller, der er fulde af hornstof (et protein, der hedder keratin, der også opbygger hår og negle), som giver huden styrke og beskyttelse. Den specielle mørtel gør, at muren er eftergivelig og virker mere som et medgørligt net end som en stenhård mur.

Skadet hud, som fx hud med eksem eller psoriasis, mangler den elastiske mørtel, og der kommer derfor nemt ”huller i muren”, som tillader invasion af bakterier og svampe. Derfor er det vigtigt at få gjort muren intakt igen og gjort den mere modstandsdygtig.

Hvis din hud er tynd, tør og skællende, som det ses ved eksem og andre hudproblematikker, er der altså en øget tendens til infektioner. Du kan sagtens behandle infektionen i huden, men så kommer du ikke af med den tørre hud. Hvis du derimod fugter og behandler den tørre hud, kan du undgå, at infektionen opstår.

Squalene fra olivenolie smører huden

Fra talgkirtlerne i huden kommer der naturligt fedt til huden. Man har fundet ud af, at ca. 12 % af det naturlige fedtstof indeholder squalene, et flerumættet fedtstof. Indholdet af squalene i fedtstoffet i huden falder efter 40 -års alderen. Forskellige olier indeholder squalene, heriblandt olivenolie, solsikkeolie, majsolie, peanutolie og frøene fra  amarant-planten.

Squalene kan ikke påføres direkte på huden, da squalene ikke er et stabilt stof, der kan opbevares som kosmetisk produkt i længere tid. Den kemiske sammensætning gør nemlig, at det kan oxidere andre stoffer (det indeholder nemlig dobbeltbindinger), og det vil på den made lave ravage i en creme. For at komme uden om det problem bruger man et andet stof, der hedder squalane, der ikke har dobbeltbindingerne. Problemet er dog, at det så ikke har den beskyttende effekt, som den naturlige squalene i huden. Heldigvis inde holder vores egen hud en familie af enzymer (dehydrogenaser), der selv kan lave de dobbeltbindinger og dermed omdanne squalane til squalene. På den måde kan vi have et inaktivt stof i en creme, som bliver gjort aktivt i huden.

Den rette og milde hudpleje

For at pleje din hud skal du sørge for, at mørtlen har den rette sammensætning af blandt andet fedtstoffer. Samtidig er det også vigtigt, at man drikker rigeligt vand, så huden bliver fugtet og elastisk indefra. Green People har udviklet en række produkter, der netop er udviklet til den sarte, tørre, eksem-og psoriasisramte hud. Der er et højt indhold af squalene I produkterne, der giver en optimal fedtsyreprofil sammen med sheasmør, kæmpenatlysolie, jojoba- og avokadoolie. Derudover er der økologisk aloevera, perillaolie, lægestokrose og kamille i den duftfrie serie, der virker anti-inflammatorisk og helende samtidig med at forebygge rødme og lindre irritation. Green Peoples neutrale og duftfrie serie dækker over økologisk pleje til bade ansigtet, kroppen og håret – og endda også solcremer.

Lidt om Green People

Green People blev grundlagt af danskeren Charlotte Vøhtz i 1997. ”Det hele begyndte med min datter på to år. Sandra var en af mange millioner børn, som led af eksem og hudallergi. Jeg indså hurtigt, at vi alle er børn af den kemiske tidsalder, og at de mange menneskeskabte kemiske stoffer belaster såvel os som miljøet. ”Sandras allergier, en baggrund som sygeplejerske, mange års studier inden for naturmedicin og mere end 11 års erfaring fra den farmaceutiske industri var startskuddet til de produkter, der nu med stor succes sælges verden over.

Holistisk hud

Vi skal selvfølgelig anskue huden holistisk. Du skal ud over at pleje din hud udefra også sørge for, at den bliver næret indefra med vand, essentielle fedtsyrer og muligvis andre kosttilskud. Det er individuelt, hvad vi har brug for, derfor kan du søge råd og vejledning hos kvalificeret behandler.