Din solcreme skader havmiljøet

 

 

Du tager solcremen på, ligger lidt på stranden og går i vandet. Din solcreme skylles af og ender i verdenshavene, og kemikalierne i din creme forurener og skader havets plante- og dyreliv. Tænk dig om, når du vælger solcreme – også for din egen skyld.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Ja, ja – hvor slemt kan det være, når lille mig tager en dukkert, og den mængde solcreme, jeg har på, ender i havet. Det er faktisk rigtig slemt!! Ganger du din mængde af solcreme op med antallet af mennesker over hele kloden, som også hopper i havet med solcreme, så har vi balladen.

Nu ser vi ud over vores egen næse og undgår at uddybe, hvor skadeligt mængderne af kemikalier, som du smører på huden, er for din egen sundhed – nu tænker vi på havmiljøet.

 

Korallerne lider nok i forvejen!

Derfor tænk dig om, før du køber solcreme. Forskere har fundet bevis for, at særligt to ingredienser kan skade korallerne, nemlig oxybenzone – også kaldet benzophenone-3 og octinoxate. Oxybenzone er et omdiskuteret UVB-filter, fordi det også har ry for at være hormonforstyrrende.

Octinoxate kaldes også octyl methoxycinnamate eller ethylhexyl methoxycinnamate og er tillige at finde på ingredienslisten på en del makeup med SPF. Det er primært de to solfiltre, som har vist sig at have haft skadelige effekter på koraller i undersøgelser, men de er heldigvis super nemme at undgå.

Solcreme fra AVIVIR indeholder ikke stofferne og har aldrig gjort det. Produkterne er desuden svanemærkede og har en grøn kolbe hos forbrugerrådet TÆNK. Solcremerne er desuden fuldstændig fri fra alle stofferne, som er er registreret på ’The HEL LIST’. En liste, du kan læse om herunder.

Kemikalierne er jo selvsagt ikke kun skadelige for havmiljøet, men kan også være det for dig, når du smører dem på huden, og de optages i kroppen

 

Hvad er ’The HEL LIST’?

Listen er en liste over kendte kemikalier, som er fundet i ferskvandsstrømme, floder, strande og havmiljøer, men som også er fundet i dyreliv, som koraller, fisk, fugle, havpattedyr og havskildpadder. Alle kemikalierne udgør en trussel mod økosystemets sundhed.

  • Enhver form for mikroplast
  • Nanopartikler som zinkoxid eller titandioxid
  • Oxybenzon
  • Octinoxate
  • 4-methylbenzylidene camphor
  • Octocrylene (ofte det stof, som svier, når du får det i øjnene)
  • Para-aminobenzoesyre
  • Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Benzylparaben
  • Triclosan

 

Hawaii er på vej med en first-in-the-world law, hvor salget af solcremer, som indeholder stoffer, der skader korallerne, forbydes.

 

 

Valget af solcreme redder ikke verdenshavene

Selvfølgelig er valget af din solcreme en lille del af det store billede, når det kommer til forurening af verdenshavene. Lad dog aldrig holdningen ’mit lille bidrag tæller ikke’ præge din tankegang. Dit bidrag er guld værd! Fortæl venner og bekendte om dine tiltag, og lad ringene sprede sig i vandet…især i verdenshavene.

Hjælp dyrene og dig selv! Solcremerne fra AVIVIR er veganske, så du slipper for rester af dyr i din creme. Lider du af soleksem kan du også finde hjælp fra cremerne, læs mere i artiklen ’Din bedste ven i solen’ på www.sund-forskning.dk

 

2 thoughts on “Din solcreme skader havmiljøet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *