Dufte i hjemmet

COLOURBOX2778597

 

Læs artikel af Kirsten Lodahl, Urtegaarden, om dufte i hjemmet – eller mangel på samme…artiklen har været bragt i Marengs, en avis på Djursland.

Overskrifter og faktabokse fremhævet af Marianne Palm

 

Duften af frisk luft
Er der noget bedre end vasketøj, der har hængt til tørre i haven og dufter af frisk luft, når man henter det ind? Er der i det hele taget noget bedre end den friske luft? Det skulle da lige være duften af blomster eller duften af den friske natur, som i store træk kan associeres med den friske luft. Jeg vil i denne uge give dig nogle tips til, hvordan du kan friske dit hjem op med naturens egne dufte og samtidig forbedre dit indeklima. Det er ingen hemmelighed at skønne dufte påvirker os positivt og er en stor kilde til glæde og velbehag. Samtidig bidrager de til et sundt og behageligt indeklima, hvis man vel at mærke vælger naturens egne dufte – de æteriske olier.

 

Frisk luft eller fugtskader
Man bemærker straks, hvis luften i et rum bliver tæt og ubehagelig. Hvis der opholder sig mange mennesker i et rum af gangen, opbruges ilten hurtigere, og det kræver, at der luftes ud hyppigere end normalt. Normalt anbefales det at lufte ud to-tre gange om dagen i ca. ti minutter med gennemtræk. Regelmæssig udluftning er afgørende for et godt indeklima og vigtig for vores sundhed. Hvis der ikke luftes tilstrækkeligt ud stiger luftfugtigheden, hvilket ikke er godt for indeklimaet og for boligen. På længere sigt kan høj luftfugtighed medføre fugtskader i boligen og øget trivsel for husstøvmider, som lever og formerer sig allerbedst under disse betingelser. Dette kan i sidste ende føre til udsat risiko for at udvikle allergi. Så, alt i alt er der rigtig mange gode grunde til at få luftet grundigt ud og selv at få masser af frisk luft hver dag. Udluftning er altså et must, og derfor skal man aldrig friske op med dufte i stedet for at lufte ud. Når man har luftet ud, kan man efterfølgende bruge æteriske olier, som udelukkende er naturlige olier fra plantedele, som frugtskaller, blomster, rødder eller bark, hvis man ønsker at omgive sig med behagelige og aromatiske dufte i sit hjem. Men, hold dig langt væk fra de kemisk fremstillede lugtfriskere eller lugtrensere, hvoraf flere har vist sig at indeholde en mængde farlige stoffer. Hvorfor begynde at forurene vores hjem med kemikalier, hvis vi egentlig blot ønsker os frisk luft og et naturligt indeklima med nogle naturlige og behagelige dufte.

 

Hvis man kigger på etiketterne på nogle af de luftrensere, der findes i handlen, står der ofte ikke noget om, hvad produktet indeholder. På enkelte ”frisk luft” sprays står der, at man skal undgå at indånde dampene. Men det er jo i realiteten det vi gør, vi indånder jo den luft, vi lige har forurenet, når vi sprøjter ”frisk luft” produktet ud i lokalet. Der er, efter min mening, ingen som helst grund til overhovedet at overveje kemisk fremstillede lugtfriskere, når vi kan bruge naturmetoden og glæde os over duften fra den ægte vare – den æteriske olie. Samtidig nyder vi godt af de egenskaber de æteriske olier har. Når dette så er sagt, og der er luftet ud, er der mange måder at lege med dufte på, med brugen af æteriske olier i hjemmet. Hvis du har en duftlampe, kan du jo forsøge dig frem med forskellige æteriske olier. Du finder nemt en duft, der passer til enhver sindsstemning. Når man tænder lyset, der skal varme skålen med vand og olie op, fordamper olien ved varmen og fordeler sig i rummet. Du skal fylde skålen med vand og bruge 5-7 dråber æterisk olie. Gennem mange århundreder er de æteriske olier blevet brugt til at påvirke vores psyke for at styrke vores positive sindsstemninger og modvirke negative følelser. Den menneskelige underbevidsthed er letpåvirkelig af dufte, og derfor er vi i høj grad modtagelige overfor dufte.

 

Æteriske olier i en symfoni
De forskellige æteriske olier har, ud over en positiv indflydelse på vores velbefindende, hver især deres unikke egenskaber. Nogle æteriske olier har luftrensende egenskaber, som gør dem fortrinlige i duftlamper, andre virker antibakterielle, kløestillende og betændelseshæmmende, hvilket gør dem velegnede som ingredienser i kosmetikprodukter til hår og hud, og endelig er der mange, hvis fine dufte gør dem eminente som dufte i parfumer og til aromaterapi, fordi de også virker enten opfriskende (topnoter), afslappende og beroligende (bundnoter) eller harmoniserende (mellemnoter). Næsten alle de æteriske olier har flere gode egenskaber, men kombinationen af disse er vidt forskellige. Æteriske olier fordamper selv ved stuetemperatur, deraf ordet æterisk, som betyder flygtig. Nogle æteriske olier fordamper hurtigere end andre, de såkaldte topnoter. Bundnoterne er dem, der holder længst. Jeg vil skrive mere udførligt om de forskellige kategorier af dufte om et par uger, når jeg kommer ind på emnet i forbindelse med, hvordan du laver din egen parfume.

 

Støvsugerlugt
Æteriske olier kan fjerne kedelige lugte fra eksempelvis støvsugeren. Støvsugeren har det jo med at lugte af støv, selvom støvsugerposen næsten lige er tømt. Put 3-4 dråber æterisk olie på filteret i støvsugeren, eller sug en lille serviet op dryppet med nogle dråber æterisk olie. Det kan eksempelvis være eucalyptusolie, der kendes som bakteriedræbende. Eucalyptusolien er også god til at rense luften. Er man syg eller forkølet, er det en god idé at bruge en duftlampe med 3-5 dråber eucalyptusolie i. Eucalyptus er en topnote, som desuden virker opløftende, den klarer hjernen og forebygger døsighed.

 

Dufte til alle årstider og til ethvert humør
Der er også mange andre måder at sprede dufte i hjemmet på. Du kan lave et potpourri af tørrede rosenknopper og blade – eller andre spændende tørrede ting, som kogler og barkstykker. Det kan se smukt ud med ingredienser af vidt forskellig størrelse og farve, hvis det arrangeres i en flot skål eller i et fad. Tilsæt æterisk olie som passer til dine materialer. Hvis du vælger rosenknopper, kan det eventuelt være lidt rosenolie absolu. Laver du potpourri af tørrede lavendler er det selvfølgelig oplagt at supplere med æterisk lavendelolie, når duften på de tørrede lavendler aftager. Til kogler og bark er æteriske olier af gran, kanelbark, sandel- og cedertræ velegnede. Duften af kanelbark er særlig velegnet til jul, eventuelt sammen med appelsinolie. Alternativt kan du lave dit potpourri i en lille stofpose, som du kan tage med dig i bilen, hvis du ønsker en frisk og opkvikkende duft, af enten eucalyptus eller rosmarin, som hjælper til med at holde koncentrationsevnen fast, når du færdes i trafikken.  

 

Olier i vaskemaskinen
Apropos det velduftende, friske vasketøj fra tørresnoren i haven, kan du erstatte det dyre og miljøforurenende skyllemiddel med nogle få dråber æterisk olie i skyllevandet, næste gang du vasker. Det er langt billigere, og du har mulighed for selv at vælge din duft. Kom 4-6 dråber æterisk olie i lidt vand og hæld det i vaskemaskines rum til skyllemiddel. Du kan eventuel vælge lavendel, når du vasker sengetøj og håndklæder. Lavendel er kendt for sin beroligende effekt og fremmer en rolig søvn. Husk, vælg altid farveløse olier til lyst tøj. Hvis du køber miljøvenlige, uparfumerede husholdningsprodukter, f.eks. opvaskemiddel, kan du vælge at tilsætte nogle dråber æterisk olie. På denne måde er valget dit. Du bestemmer, om der skal duft i, og hvis der skal, kan du vælge den, du synes er mest velegnet. Samme princip går igen med cremer og naturkosmetikprodukter. Gå efter de bedste råvarer og tilsæt selv æterisk olie efter duft og virkning. Når du bruger en æterisk olie, så start med ganske få dråber første gang du bruger den og vurder, hvor koncentreret duften er, før du eventuelt tilsætter mere. Overhold altid den anbefalede dosering.

 

Ring til Urtegaarden 86 48 00 11 og få en gratis folder med en oversigt over de mere end 50 æteriske olier og deres virkning. Folderen er utrolig nyttig og giver mange ideer til, hvordan du kan bruge de æteriske olier.

Urtegaarden har specialiseret sig i råvarer til naturkosmetik du selv kan fremstille samt undervisningsmaterialer til skoler og institutioner. Urtegaarden har 30 års erfaring inden for området, og har de senere år indledt samarbejde med flere større virksomheder, specielt indenfor wellness branchen, som ønsker egne kosmetikprodukter, private labels eller logodufte. Urtegaarden har endvidere et stort udvalg af æteriske olier og sin egen serie med hudplejeprodukter baseret på rene råvarer, der sælges i blandt andet helsekostbutikker og i Stormagasinet Salling, i Århus.

Du kan finde nærmeste forhandler eller købe Urtegaardens produkter på www.urtegaarden.dk eller på tlf. 86 48 00 11. Du kan også ringe og få vores katalog gratis tilsendt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *