En forårssmoothie med veganske rødder

Collagen2

 

Tager man tre portioner produktudviklere, fem portioner urtekendskab og blander med alverdens forskning fra fine gamle træer, ris- og ærteproteiner, får man en stærk cocktail til cellerne alle vide vegne i kroppen.

Af Marianne Palm

 

Det er blevet yderst populært at fokusere på proteiner og deres evne til at virke på vores bindevæv. Og hvad ved vi egentlig, og hvad ved vi ikke? Forskere og firmaer rundt om i verden bringer nye produkter ud på hylderne næsten hver eneste dag. De skiller lange aminosyrekæder ad og fortæller os, hvordan de enkelte aminosyrer har mulighed for at påvirke vores bindevæv, altså alt det væv, der omgiver vores organer, så de bedst muligt kan være støttevæv for hele kroppen. Nogle aminosyrer finder vej ud til leddene, andre til nervesystemet, til knogler og muskler eller til huden.

Hvad de færreste tænker på er, at hver eneste celle – all over the place – er afhængig af de rette aminosyrer, så det er ikke kun, hvad der foregår mellem organerne, det er hver eneste celle – også i de livsvigtige og nødvendige organer – der er afhængige af den rette tilførsel af disse proteiner.

I en super sund krop, der hverken sidder for stille eller bevæger sig for meget, og hvor tarmene virker optimalt, vil enhver grøn eller farverig smoothie gøre gavn. Men er der i perioder brug for koncentrerede næringsstoffer, fx efter en lang vinter, sygdom eller en ekstra belastning af kroppen, bl.a. ved sport, kan behovet for ekstra tilførsel af aminosyrer stige, og her kan det gøre god gavn at lære mere om, hvordan proteiner i deres aminosyreform kan hjælpe dig med at restituere og regenerere. Det skal helst ske i samarbejde med naturlige ingredienser, der understøtter de små processer ude i de mange afkroge af vores store kroppe.

Det ønske bragte Natur Drogeriets produktudviklere ud på en rejse til Afrika, til Asien og direkte ud på lageret, hvor de allerede opbevarede guld fra alverdens lande.

Kollagen er ikke bare kollagen, selvom det er opbygget af de samme byggesten

Der findes gener, der koder for op mod 29 forskellige typer kollagen – dog udgør type I, II og III ca. 85 pct. af den mængde kollagen, der findes i kroppen. De forskellige typer kollagen har forskellige fysiske egenskaber, der skyldes dels deres strukturer, dels den måde, de snoede proteinkæder pakkes sammen på. Type I-kollagen består af to Alfa-1-kæder og en Alfa-2-kæde; type II- og III-kollagen består udelukkende af Alfa-1-kæder. Karakteristisk for alle tre typer er, at deres proteinkæder er pakket tæt sammen, så de danner lange, tynde fibriller (fiberagtige strukturer).

  • Type I-kollagen findes hovedsagelig i sener og ligamenter samt i knogler og hud, hvor den tætte parallelpakning af fibrillerne giver en meget høj brudstyrke.
  • Type II-kollagen findes fortrinsvis i bruskvæv. Her er fibrillerne kortere end i type I, og pakningen af de snoede proteinkæder er relativt løs og mere tilfældig. Det giver en geleagtig matrixstruktur, som har den karakteristiske elasticitet, der kendes fra fx bruskvæv.
  • I type III-kollagen er de snoede proteinkæder forbundet med forbindelser, der ligner knuder, og dets fysiske egenskaber ligger mellem type I og II – med både en vis styrke og en vis elasticitet. Type III-kollagen indgår i en netværksstruktur, der har en gitterlignende opbygning. Disse såkaldte retikulære fibre findes i væggene på hule kropsstrukturer såsom blodkarrene, blæren og hjertet.

Det er vigtigt at forstå, at uanset hvilken type der er tale om, består alle tre typer af de samme fire aminosyrebyggesten, som du finder i Collagen Boost Vegan.

Det er tre forskellige planter, der danner basis for aminosyrerne i produktet: ærteprotein, risprotein og så den mere ukendte, men meget spændende frugt fra det afrikanske træ baobab. Her har man tørret indholdet fra de store frugter, der sammen med ærteprotein og risprotein giver en optimal aminosyresammensætning, når man gerne vil gøre noget ekstra for sit bindevæv.

Træet hedder Adansonia digitata L. på latin, det kaldes også abebrødstræ og gror allerbedst i relativt tørre områder på det afrikanske kontinent. Træet er langsomt voksende, kan blive over 2000 år og opnå en højde på 25 meter med en stammediameter på over 20 meter.
Netop frugten fra træet viser sig at have en særlig god aminosyreprofil, når vi taler om bindevæv. For med dets indhold af rimelige mængder af glycine, proline og alanine samt C-vitaminer strækker det ikke kun sin særlige grene op mod himlen, men også direkte ind i knogler, muskler, hud og alle de andre organsystemer, der har brug for at skabe en god støtte til alle celler.

Sammen med ærteprotein, risprotein og baobabpulver finder du lecitin og biotin, som hjælper aminosyrerne på vej, når de skal skabe sunde cellemembraner, samt kisel, der med sit høje indhold af silicium skaber en den særlige struktur og skelet, som vores bindevæv er opbygget af.

Sammen med ovenstående ingredienser finder du et af de bedste valg fra urteterapien: den lille Centella asiatica.

Mange studier bag den indiske plante

Centella asiatica, også kaldet Gotu kola, har i årevis været kendt for sin virkning på diverse bindevævsproblemer. Den har været brugt i Indien til at mindske en dårlig opheling af sår efter operationer, og med nyere forskning har man set, at det formodentlig skyldes, at den indvirker på evnen til at danne fibroblaster, der opbygger både de små blodkar (kapillærerne) i huden og evner at afbalancere forholdet mellem kollagen I og kollagen III, en balance, som viser sig at have indflydelse på hudens elasticitet. Man mener også, at man har fundet det aktive stof, asiaticoside, som værende hovedårsag til denne særlige plantes egenskaber, og der er et væld af studier, der viser, at ekstrakt af denne krybende plante kan hjælpe på slimhinder, som skal hele op, og blodkar, der skal have hjælp. Planten har tillige en central rolle i det indiske husapotek, når der er brug for nervestyrkende egenskaber, både hvad gælder opbygningen af det fysiske nervesystem, men også til at afbalancere de mere psykiske aspekter af livet.

En vegansk forårssmoothie fyldt med støtte til bindevæv, knogler, hud, sener og muskler

Du kan let blande Collagen Boost Vegan med mørke bær, grøntsager, eller hvad du nu har lyst til. Du kan fx også tilsætte ekstra C-vitamin i pulverform, mælkesyrebakterier, eller hvis du sveder meget, kan det være en rigtig fin ide at blande flydende spormineraler i, som kan give et ekstra skub i foråret, der er på vej.

Kilder:

https://schmelzkopfcosmetics.com.au/wp-content/uploads/2016/04/Bylka_et_al-2014-Phytotherapy_Research.pdf-centella-dermatologists.pdf

https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/asiaticoside

 

 

Et sagnomspundet træ

Der findes flere sagn, der forsøger at forklare baobabtræets særegne udseende.

Et af dem fortæller historien om, hvordan træet ønskede at vokse sig til at blive det smukkeste i hele verden. Det mislykkedes, og derfor blev træet så flovt, at det gemte sit hoved under jorden.

Et andet sagn fortæller, at træet engang påkaldte sig guden Thoras vrede. Guden kastede træet ud over væggen til Paradis og ned på jorden, hvor det landede på hoved med rødderne i vejret. Disse to sagn forklarer, hvorfor træet kaldes ”Upside-down Tree” eller ”omvendt” træ i daglig tale.

Et tredje, og lidt mere uhyggeligt sagn, fortæller om et baobabtræ, der forelskede sig i fire unge piger, som boede under dets skygge. Da pigerne blev ældre og søgte ægtemænd, blev træet meget misundeligt. En nat – under et rasende uvejr – åbnede træet sin stamme og slugte pigerne. Derfor bliver træet også kaldt ”Kondanamwali”, som betyder ”Træet, som spiser jomfruer”. Sagnet siger desuden, at du i dag kan høre pigernes fortvivlede gråd om natten.

 

Kilder:

https://schmelzkopfcosmetics.com.au/wp-content/uploads/2016/04/Bylka_et_al-2014-Phytotherapy_Research.pdf-centella-dermatologists.pdf

Her kan du læse lidt mere om asiaticoside: https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/asiaticoside