Pinus pinaster

fransk-strandfyr

 

Pinus pinaster

Dansk navn: Strandfyr, fransk pinjebark

Engelsk navn: Maritime pine

Familie: Liliacea

Droge: Bark

 

Beskrivelse

Den fransk opdagelsesrejsende, Jacques Cartier, strandede i 1534 ved St. Lawrence floden i New York State midt i en isvinter. Besætningen levede af saltet kød og hårde kiks og led snart af skørbug. Heldigvis lærte de af de amerikansk indfødte at lave en te af barken af strandfyr, hvilket gjorde, at besætningen overlevede vinteren. Denne beretning fik den franske forsker Jacques Masquelier til at studere de aktive stoffer i fyrtræets bark. Masquelier kaldte stofferne for Pycnogenol. Dette navn anvendes ikke længere videnskabeligt

 

Aktive indholdsstoffer

De aktive stoffer kaldes for oligomeric proanthocyanidiner (OPC). Pycnogenol® er et patenteret navn for en bestemt ekstrakt fra sydvest Frankrig. Pycnogenol indeholder OPC’er, flavonoiderne catechin, epicatechin, fenolsyrer bl.a. ferulinsyre og kaffesyre samt taxifolin. OPC’er findes også i skindet og kernerne af vindruer samt i andre urter, bl.a. hvidtjørn.

 

Farmakologi

OPC’er har antioxidante, antiallergiske, bakteriehæmmende, antivirale og inflammations- hæmmende egenskaber. De hæmmer også oxydering af fedtstoffer, sammenklumpning af blodplader. Forsøg har vist, at OPC’erne indvirker på fosforlipase A2, cyclooxygenase og lipoxygenase. Andre forsøg har vist, at ekstrakten stimulerer nitric oxide syntase (eNOS) aktiviteten, hvilket fører til hævet nitric oxid-aktivitet, som modvirker den blodåre-sammentrækkende effekt af adrenalin og noradrenalin. OPC’er hæmmer også proinflammatoriske cytokiner bl.a. interleukin 1-beta, tumor necrosis factor-alfa og histamine fra mastcellerne.

 

Egenskaber

Nøgleegenskaber

Antioxidant, mutagenhæmmende, inflammationshæmmende, blodkarudvidende, antiallergisk.

 

Andre egenskaber

Kolesterolsænkende, blodsukkerregulerende, antiviral, bakteriehæmmende.

 

Indikationer

Pinus pinaster anvendes i situationer, der kræver antioxidant terapi, f.eks. hjertekarsygdomme. Anvendes også i behandlingen af astma, forhøjet kolesterol, kronisk venous insuficiens, diabetes, forhøjet blodtryk, ødem, gingervitis, retinopati, solforbrænding og skinnebensår.

 

Kontraindikationer

Ingen kendte.

 

Bivirkninger

Enkelte patienter, der deltog i forsøgene med Pinus pinaster-ekstrakt, rapporterer milde symptomer som svimmelhed, hovedpine og kvalme. Især alkoholesktrakten virker stærkt astringerende og kan nemt skabe irritation i maven. Ingen alvorlige bivirkninger er beskrevet i den videnskabelige litteratur.

 

Toksicitet

Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.

 

Dosering

Liquid extract (1:2): 1.0 ml daily take with or after a meal.

Tørekstrakt (86 – 95% proanthocyanidiner): Ekstrakt indeholdende 100-200 mg daglig.

 

Kombinationsforslag

Blandes ofte med andre antioxidante urter og urter med indvirkning på hjertekredsløbet som Rosmarinus officinalis, Ginkgo biloba og Crataegus arter (hvidtjørn).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *