Aesculus hippocastanum

hestetkastanje

 

Aesculus hippocastanum

Dansk navn: Hestekastanje

Engelsk navn: Horse chestnut

Familie: Hippocastancaceae

Droge: Frø

 

Beskrivelse

Hestekastanje er et indtil 25 m højt træ med modsatte, 5- eller 7-fingrede blade. Træet stammer oprindeligt fra det nordlige Grækenland, Iran, Kaukasus og det nordlige Indien. I dag dyrkes den overalt i Europa.

 

Aktive indholdsstoffer

Frøene indeholder bl.a. flavonoider og en kompleks blanding af triterpene glycosider (saponiner), der benævnes aescin.

 

Farmakologi

Aesculus ekstrakt og aescin hæmmer ødem og inflammation, styrker venerne og strammer op på det vasculære system. Aescin hæmmer aktiviten af lysosome enzymer, som er overaktive i kronisk veneinsufficens med den effekt, at glycocalyx i kapillærenes vægge reduceres (glycocalyx er et extracellulært polymerisk materiale, som ellers hopber sig op i kapillærene og skaber symptomerne). Dette nedsætter kapillærenes permebialitet og derved ophobningen af proteiner, elektrolytter og vand i vævet.

 

Egenskaber

Venestyrkende, inflammationshæmmende, ødemhæmmende.

 

Indikationer

Barken har været anvendt mod diarré og hæmorroider og bladene mod gigt og hoste. I dag anvendes ekstrakt af hestekastanjefrø til behandling af smerter og tunghedsfølelse i benene, hævede ben og natlige lægkramper (kronisk veneinsufficiens). Naturlægemidler indeholdende tørrede frø af træet. Hestekastanje er af Lægemiddelstyrelsen registreret mod hævelser og uro i benene.

 

Kontraindikationer

Må ikke anvendes til personer med allergi over for hestekastanje. Bør ikke anvendes til børn under 12 år uden lægens anvisning. Kan forstærke virkningen af blodfortyndende medicin. Hvis man bliver behandlet med sådanne lægemidler, bør præparater med hestekastanjefrø kun anvendes i samråd med læge. Der savnes dokumentation for, hvorvidt præparater indeholdende hestekastanje er sikre at anvende under graviditet og amning. Ud fra et forsigtighedsprincip bør gravide og ammende altid være varsomme og for så vidt muligt afholde sig fra at anvende naturlægemidler.

 

Bivirkninger

I sjældne tilfælde kan der forekomme irritation af slimhinderne i mave-tarmkanalen og kvalme. Endvidere kan der forekomme hudkløe og allergiske reaktioner.

 

Toksicitet

Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.

 

Dosering

Tørret droge: 1-2 g daglig.

Ekstrakt (1:2): 15-40 ml ugentlig.

Tørekstrakt: Tilsvarende 100 mg escin daglig.

 

Kombinationsforslag

Blandes ofte med Centella asiatica og Ginkgo biloba i behandlingen af kronisk vene-insuficiens.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *