Kosttrends og kosttilskud kommer og går, men et er sikkert: Viden om omega-3-fedtsyrer til inflammationer, fx i muskler og led, eller i det livsvigtige kredsløb forbliver, for de mange studier er ikke til at komme udenom. Her sætter vi lup på, hvordan man stabiliserer den sårbare olie.
Af Marianne Palm
Studie på studie bekræfter ikke kun vigtigheden af rene olier, de viser også, hvordan omega-3-fedtsyrer sammen med et stabiliserende antioxidantkompleks, Pufanox, kan bevare og optimere de sundhedsfremmende egenskaber.
Eskimo-3 er ofte blevet kaldt for ”forskernes fiskeolie”, og årsagen er enkel: Da professor Tom Saldeen, Uppsala Universitet i Sverige, skulle undersøge virkningen af omega-3-fedtsyrer, var det nødvendigt med en så stabil og ren en olie som muligt. Det er Saldeens arbejde, der har ført til det, de kalder Pufanox-komplekset, som gør, at olien ikke harskner, og det er netop Eskimo-3 og Saldeens arbejde, som danner grundlag for meget af den forskning, der er sket sidenhen i alverdens lande.
Det handler om andet end omega-3-fedtsyrer i olien
Tom Saldeen opdagede også, at evolutionen gennem tusindvis af år har skabt fisk med den mest optimale sammensætning, og jo mere naturlig en fiskeolie er, jo flere forskellige gavnlige stoffer finder man sammen med omega-3-fedtsyrerne. Man har blandt andet set, at der i en så naturlig olie findes andre aktive stoffer end omega-3-fedtsyrerne, som understøtter den sunde effekt på kroppen. Det er med andre ord et samarbejde mellem omega-3-fedtsyren og de øvrige aktive stoffer, der skaber det allerbedste omega-3-produkt.
Også du skal tage ansvar for dit produkt
Olien skal forblive stabil både hos producenten og hos forbrugeren. Hvor vi skal sørge for at stille vores olier uden for direkte sollys og opbevare dem i mørke flasker, skal producenten også sørge for, at olien på turen gennem fabrikken ikke bliver udsat for ilt. Det kan dog ikke helt undgås, og det er her Pufanox bliver til en meget vigtig samspiller. Ved at tilsætte antioxidantsystemet, udviklet i Sverige, når olien ikke at blive iltet. En iltet olie skaber et væld af frie radikaler, som vi bestemt ikke vil have for mange af. Vi danner dem selv ved hver eneste bevægelse, det er sådan set en del af livet, men som med så meget andet skal alt være i balance. Derfor skal vores fødevarer skabe antioxidanter, der kan stoppe kroppens egen produktion af radikalerne, ikke tilføre flere.
Pufanox er en speciel sammensætning af en række tocopheroler (E-vitaminer), olieopløselig C-vitamin, lecithin og antioxidanter fra rosmarinekstrakt, som beskytter olien mod iltning og efterfølgende iltning og harskning. Antioxidantkomplekset tilføres i samme sekund, olien presses ud af fiskene.
Cellernes vægge bliver belastet
Problemet med et ustabilt fedtsyreprodukt er, at hvor en stabil omega-3-olie er inflammationshæmmende, kan en ustabil omega-3-olie have den helt modsatrettede effekt og være skadelig for kroppen gennem lipid-peroxidation. Et indviklet ord, der betyder, at de frie radikaler vil stjæle elektroner fra fedtstofferne i cellemembranerne med celleskader til følge. Cellemembraner er det værn, cellen har i forhold til omgivelserne, men det er også her, alt bliver optaget af næringsstoffer ind i cellen, og hvor cellen skaffer sig af med sine affaldsstoffer. En smidig og velfungerende cellemembran er således et must-have for enhver celles vitalitet.
Problemerne kan opstå mange steder i kroppen
Det går ud over alle celler, og måske er det arv og miljø, der afgør, hvilke celler der først bliver beskadiget og dermed vil skabe sygdom. Nogle vil således mærke skaderne i huden, andre i nervecellerne, kredsløbet, musklerne eller i de indre organer. Og er vores kroppe generelt i en dårlig tilstand, vil det måske være lidt over det hele. Heldigvis kan vi også i nogen grad reparere skaderne med sunde madvaner fyldt med antioxidanter og tilskud, der er skabt af de bedste fabrikker i verden.
Studier har vist, at Eskimo-3 med Pufanox-systemet har en bedre effekt end andre produkter, målt på produktets evne til at forhindre malon-dialdehyd-skader på cellevæggene. Malondialdehyd er den biomarkør, man oftest anvender, når man skal bestemme mængden af frie radikaler og antioxidanters evne til at neutralisere de frie radikaler. I Eskimo-3 så man, hvordan Pufanox havde denne neutraliserende evne.
Miljøcertificeret
Fiskeolien i Eskimo-3 er udvundet af ansjoser, som fødes i Ishavet ved Antarktis, og siden følger de den kolde Humboldtstrøm op langs Sydamerikas vestkyst. Denne fiskebestand er meget livskraftig og har en hurtig tilvækst. Marinebiologer skønner, at bestanden fornyes helt op til to gange årligt. Olien er certificeret af ”Friends of the Sea”, en uafhængig organisation, der overvåger hele processen, fra fiskene fanges og til det færdige produkt. For at kunne blive godkendt til denne certificering skal man opfylde følgende krav:
- At der kun må benyttes fisk fra bæredygtige bestande af ansjoser
- At fiskeriet ikke påvirker havbunden eller truede arter
- At fiskeriet følger nationale og internationale vedtægter
- At bådene lever op til de skrappe krav om et velfungerende kølesystem og satellitovervågning
- At fiskerne har gode løn- og arbejdsforhold
- At selskabet gradvist reducerer CO2-udslip
Internationalt forskerteam finder fiskeoliens lås
For flere år siden fandt japanske og amerikanske forskere ud af, præcis hvordan fiskeoliens omega-3-fedtsyrer virker i kroppen på et molekylært plan. Det havde hidtil været en gåde, men det internationale forskerhold knækkede koden ved at se, hvorledes omega-3-fedtsyrer effektivt lukker ned for betændelsesreaktioner i mus. Man så, at omega-3-fedtsyrer binder sig til en receptor, GPR120, som er rigt repræsenteret i fedtvæv og hos celler i immunforsvaret, de såkaldte makrofager. Foreningen mellem omega-3-fedtsyrer og receptoren svarer billedligt talt til en nøgle i en lås, og det er altså nok til at dæmpe en inflammation. Forskerne fik ad den vej afsløret en del af fiskeoliens hemmelighed.
Omega-3-fedtsyrer skal helst ledsages af vitaminer, mineraler og anden støtteterapi for at opnå så hurtig en effekt som muligt. Spis mange farverige grøntsager hver dag.