En stime af studier på fiskeolie og E-vitamin

Laks


Af Marianne Palm

Det vrimler med studier fra vores broderland, Sverige.  Fra forskere, som har specialiseret sig i kredsløbsproblemer… og derfor også har opdaget, at fiskeolie virker, hvis ellers den bliver stabiliseret gennem tilsætning af E-vitamin, så man undgår harskning af de fine fedtsyrer. Og forskningen viser tydeligt, at det ikke er ligegyldigt, hvilke tokoferoler, der anvendes som E-vitaminkilde. Brug søgefunktionen på www.komplementærsundhed.dk, så du finder de mange artikler ikke kun om fiskeolie, men også de rette E-vitaminer til kredsløbet og hvordan man skaber stabile og dermed sikre produkter.


Fakta

E-vitamin består af to hovedgrupper: Tocoferoler og tokotrienoler som hver findes i fire udgaver – alfa, beta, gamma og delta – således at der findes 8 slags E-vitamin. Naturligt E-vitamin har præfikset d – f.eks. d-alfa-tocoferol. Produkter med syntetisk E-vitamin med ringere effekt er kendetegnet ved at have præfikset dl – f.eks. dl alfa tocoferol.

Et svensk studie viser, at gamma-tokoferol tilsyneladende er meget mere effektivt end det hidtil anvendte alfa-tokoferol. Se de svenske argumenter om antioxidanter, og hvorfor det måske går galt i kosttilskud.

Forebyggelse af blodpropper

Læs  hvordan det rette mix af tokoferoler virker bedre end alfa-tokoferol.   En undersøgelse på sammenklumpning af blodplader, som er den vigtigste ingrediens i en blodprop, viser, at en kombination af alfa-tokoferol, gamma-tokoferol og delta-tokoferol giver den allerbedste forebyggelse af blodpropper. Forskere stiller sig sjældent tilfreds med eet forsøg. Derfor er der lavet flere forsøg, som ikke kun bekræfter de forrige studier, men også giver en ny forståelse af et kendt fænomen. Et var sikkert. Når der kunne måles ustabile data på en del forsøg med fiskeolie, var det ikke fiskeolien, der som sådan var noget galt med. Men det var nødvendigt at finde en metode til at stabilisere fiskeolien på. For ustabile fiskeolier, som meget let kan blive harske, opviser ingen effekt på hverken hjerte-karsygdomme eller på inflammationer, mens fiskeolie som er stabiliseret med de rette E-vitaminer har netop den effekt, man som behandler og forbruger ønsker.

Redaktionen har forsøgt at undersøge det danske og norske marked, for at finde produkter, som lever op til disse forsøg. Indtil videre er det kun lykkes at finde Cardi-E fra Anjo samt Eskimo 3, som er stabiliseret med tokoferoler. Kender du lignende produkter, der lever op til disse standarder, hører vi meget gerne fra dig.