Få styr på hormonbalancen – med bioidentiske hormoner

 

Mange hormonelle behandlinger virker ikke, eller også er de forbundet med alvorlige bivirkninger. Derfor er det guld værd at kende noget mere til bioidentiske hormoner, som giver naturen en befriende og hjælpende hånd.

 

Af Pernille Lund, naturopath ibm og videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning

 

Mange kvinder lider stadig af tørre slimhinder, smerter ved sex, træthed, hedeture, blærebetændelse, Candida albicans, humørsvingninger, ledsmerter og et hav af andre gener, fordi der er så meget fejlbehandling og manglende viden om vores kønshormoner.

Det er selvfølgelig bedst at rette op på hormonelle ubalancer gennem en fornuftig levevis, og mange har da også glæde af planteøstrogener i rødkløver samt hørfrø og andre fødeemner. Men hvis effekten udebliver, kan de bioidentiske hormoner heldigvis træde til, da de kompenserer direkte for kroppens mangel på en naturlig måde. De bioidentiske hormoner kan også rette op på andre gener, fordi hormonsystemet, nervesystemet og immunsystemet er så tæt forbundet.

 

Det følsomme hormonsystem
Vores hormoner virker som kemiske budbringere, der fremmer eller hæmmer forskellige processer, og der skal altid være en form for balance.

Hypofysen fungerer som en overordnet dirigent, der via hormoner påvirker skjoldbruskkirtel, binyrer og æggestokke til at producere andre hormoner. De færreste, også i lægekredse, er dog klar over, at der findes forskellige østrogener med vidt forskellige effekter, som er afgørende for den rette behandling.

 

Steroidhormonernes opbygning og nedbrydning
Kolesterol er grundkomponenten i de såkaldte steroidhormoner, hvor især skal nævnes de tre østrogener samt progesteron, testosteron og stresshormonet kortisol. De forskellige steroidhormoner har mindre variationer, og de omdannes i den såkaldte steroidkæde til andre steroidhormoner, nærmest som legoklodser, der sættes nøje sammen, skilles ad, opbygges og nedbrydes – alt efter kroppens behov.

 

Oversigten med steroidhormonerne vises i  bladet ikke her i denne artikel på hjemmesiden. Se februar 2017 bladet online

 

Vær endelig opmærksom på de tre forskellige østrogener
Egentlig er der slet ikke noget hormon, der hedder østrogen, da det blot er en fællesbetegnelse, som ofte bruges i flæng. I praksis er det uhyre vigtigt at skelne mellem de tre former: østradiol, østron og østriol, som har vidt forskellige funktioner, og som fremgår af modellen nedenfor.

 

Østrogen Funktion
Østradiol

”Det farlige”

Eneste ”kvindeøstrogen”. Dannes primært i æggestokke. Giver kvindelige former og muliggør graviditet. Får kroppen til at lagre fedt. Øger cellevækst. For store mængder øger risiko for overvægt, inflammationer og kræft.
Østron

”Det dovne”

Lagerhormon i fedtvæv, der kan omdannes til østradiol og østriol.
Østriol

”Det flittige”

Holder alle slimhinder fugtige og modstandskraftige. Vigtigt for hud, knogler, humør og sexlyst. Modvirker østradiols inflammationsfremmende og kræft-fremkaldende virkning. Dannes af alle i lever og binyrer.

 

Vidste du

at østriol, der ofte kaldes for et svagt østrogen, har den stærkeste effekt på slimhinderne, og at alle danner det?

 

Omdannelse af østrogener kræver tilpas med fedtvæv
Omdannelsen af østrogener fra andre steroidhormoner foregår ved hjælp af enzymer. Processen forekommer mange steder i kroppen som huden, knoglerne og hjernen, men mest i binyrerne, leveren og fedtvævet. Kvinder i overgangsalderen samt alle andre, der ikke er fødedygtige, danner næsten al deres østrogen på denne måde, og derfor er det nødvendigt at have nok, eller rettere tilpas, med fedtvæv.

 

Vidste du
at østradiol skal afbalanceres af progesteron og østriol? Ellers øges risikoen for inflammationer, kræft og mange hormonelle ubalancer.

 

Progesteron er vigtigere, end du aner
Progesteron produceres primært i æggestokkene fra ægløsning til menstruation, og det er med til at opretholde en eventuel graviditet. Delvis mangel på progesteron er en udbredt årsag til PMS, PCOS og nedsat fertilitet efter 35-års-alderen. Også selvom menstruationerne forløber regelmæssigt.

Progesteronmangel kan også medføre humørsvingninger, søvnløshed, hårtab, inflammationer, stofskifteproblemer, vægtstigning, hovedpine, knogleskørhed og mange andre symptomer. Især fordi progesteron er forløber for de andre hormoner i steroidkæden.

Produktionen af progesteron falder meget efter overgangsalderen, men vi danner stadig progesteron i binyrerne med videre. Hormonet har fortsat en stor og ofte overset betydning, og det er ikke forbundet med kønskarakteristika.

 

Hormonerne efter overgangsalderen
Efter overgangsalderen ophører æggestokkene med at producere østradiol, testosteron og progesteron, da der ikke længere er æg, der skal modnes og befrugtes.

Men der produceres stadig østron, østriol, progesteron og testosteron i binyrerne, østriol i leveren samt østron og lidt østradiol i fedtcellerne. Det er også naturligt at tage et par kilo på inden for normalvægten, så der kan kompenseres for østrogenfaldet.

Østriolniveauet bør være højt nok, så slimhinderne i skeden, blæren, tarmen og andre steder forbliver fugtige og sunde, ligesom østriol også gavner sexlysten, huden, knoglerne og humøret. Binyrerne bør fortsætte med at producere nok progesteron, da en mangel som allerede nævnt kan medføre adskillige fysiske og psykiske symptomer.

For meget testosteron kan medføre maskulin hårvækst, tyndt hovedhår og aggressioner, og for lidt testosteron kan medføre svage muskler og knogler samt manglende selvtillid og energi.

Jo ældre vi bliver, og jo mere stressede vi er, jo lettere kommer der ubalancer i hormonerne.

 

Vidste du at tynde kvinder
oftere får gener i overgangsalderen? Det skyldes, at de har vanskeligere ved at kompensere for østrogenfaldet, da mængden af lagerhormonet østron er begrænset i det sparsomme fedtvæv.

 

Hormonbehandling
De fleste læger kender ikke til forskellen på de tre østrogener, og man får som regel ordineret receptpligtigt Vagifem med bioidentisk østradiol. Men for meget østradiol er forbundet med alvorlige bivirkninger som inflammationer og brystkræft, og ofte udebliver den ønskede effekt.

Hvis man lider af tørre slimhinder, blærebetændelse, Candida albicans eller andre gener forårsaget af østriolmangel, har man især brug for et produkt som Ovestin, der indeholder bioidentisk østriol. Ovestin kan tilmed købes i håndkøb på apoteket.

Ovestin med østriol er heller ikke forbundet med de samme bivirkninger som Vagifem, der indeholder østradiol. Tværtimod. Men desværre fremgår forskellen på de to østrogenpræparater samt forskellen på bivirkninger og overdoseringer ikke af indlægssedlerne.

Det anbefales som regel at kombinere østrogenbehandling med progesteronbehandling, så der er en form for balance. Bioidentisk progesteron er receptpligtigt i Danmark, og det er lovligt at købe hjem til eget forbrug fra andre EU-lande, hvor det kan købes i håndkøb, som for eksempel Frankrig.

For nærmere information anbefales bogen Naturlig Hormonterapi, skrevet af Anette og Jens-Ole Paulin. Det er også muligt at opsøge en uddannet vejleder i naturlig hormonterapi, en NHT-vejleder, som tilbyder en objektiv laboratorietest af hormonniveauerne, så man præcist ved, hvad det betyder for hormonbalancen. Resultatet følges derefter op af en vejledning i, hvad man selv kan gøre.

 

Hvad er bioidentiske hormoner?
Bioidentiske hormoner er hormoner, der molekylært er helt identiske med kroppens egne hormoner. Både bioidentiske hormoner og syntetiske hormoner kan fremstilles i et laboratorium. Det afgørende er altså, om man fremstiller et hormon, der er helt magen til kroppens eget, eller om man fremstiller et hormonlignende stof, der er fremmed for kroppen og til eksempel ikke kan indgå i steroidkæden eller nedbrydes som kroppens egne hormoner.

De bioidentiske hormoner er grundigt undersøgt gennem de sidste 70 år på en lang række sygdomme. Men selvom forskningen er i rivende udvikling, er forskellen og fordelene ved de bioidentiske hormoner gået i glemmebogen i vores sundhedssektor, og sådan går det desværre med mange naturlige stoffer, der ikke kan patenteres.

 

Bioidentiske hormoner og plantehormoner er ikke det samme
Bioidentiske hormoner er helt identiske med kroppens egne. Det er planteøstrogener fra rødkløver, hørfrø, soja og andre planter ikke. Der er også forvirring omkring mexicansk yams (Dioscorea villosa), der hverken indeholder eller kan omdannes til progesteron. Mexicansk yams indeholder dog et steroid-saponin, diosgenin, med progesteronlignende egenskaber, men det er ikke alle, der kan udnytte det.

 

Tegn på hormonelle ubalancer:

1) Generel mangel på østrogen:

  • Nedsat fertilitet
  • Problemer med hukommelsen og koncentrationen
  • Træthed og tendens til depression
  • Hedeture
  • Led- eller muskelsmerter

 

2) Mangel på østriol:

  • Tørre, sarte slimhinder i skeden, blæren, luftveje, øjne, tarm m.v.
  • Tør hud og utidige rynker
  • ”Nervøs blære” og hyppig vandladning
  • Tendens til blærebetændelse og andre gener grundet sarte slimhinder
  • Mave-tarmproblemer

 

3) Mangel på progesteron (især i forhold til østrogen)

  • Nedsat fertilitet
  • Ømme eller knudrede bryster, især op til menstruation
  • Søvnproblemer og træthed
  • Hud- og hårproblemer
  • Hovedpine og migræne
  • Humørsvingninger
  • Stofskifte- og vægtproblemer
  • Ustabilt blodsukker
  • Tab af knoglemasse

 

4) For meget østradiol (især i forhold til progesteron)

  • Hævede fødder og hænder
  • Ømme eller knudrede bryster, især op til menstruation
  • Humørsvingninger
  • Stofskifte- og vægtproblemer
  • Ustabilt blodsukker
  • Fibromer
  • Tendens til inflammationer og øget risiko for kræft

 

Kilder:

Pernille Lund: Sund og smuk hele livet. Ny Videnskab 2016

http://www.johnleemd.com/getting-started-natural-hormones.html

http://www.naturlighormonterapi.dk/

Anette Paulin, Jens-Ole Paulin. Naturlig Hormonterapi – du har et valg. Vingholm 2014