Ris dyrket med en særlig svampeart, der giver risene en rød farve, bliver brugt som et naturligt alternativ til syntetiske lægemidler mod forhøjet kolesterol.
Af Bjørn Falck Madsen
Det kaldes for rød gærris, og det er den helt specielle svampeart, Monascus purpureus, som giver risene deres ejendommelige røde farve. Det er dog ikke farven, som gør rød gærris til et interessant fænomen, men derimod indholdet af stoffet monakolin K, der er naturens egen pendant til de kolesterolsænkende statiner. Rigtig mange danskere tager i forvejen statiner som en effektiv måde at holde deres kolesteroltal nede, men flere og flere vælger at bruge rød gærris som et naturligt alternativ. Videnskabelige forsøg viser nemlig en reduktion i LDL-kolesterol hos hjertepatienter eller personer med forhøjet kolesterolindhold i blodet, når disse bliver behandlet med rød gærris i præparatform.
Vigtigt med stabilt indhold af aktivt stof
Rød gærris fås i tabletform under forskellige præparatnavne. Her i Danmark indeholder præparaterne 2-3 milligram monakolin K i hver tablet. Undersøgelser har vist, at sådanne præparater i doser på 3-10 mg dagligt virker kolesterolsænkende. Udfordringen ligger i, at tabletternes indhold af monakolin K kan variere. Pharma Nords præparat Cholessin Rød Gærris med 3 mg i hver tablet er imidlertid fremstillet på nøjagtig samme måde som et lægemiddel, hvilket betyder, at indholdet af monakolin K er standardiseret. Det betyder, at hver tablet indeholder nøjagtig samme mængde aktivt stof.
Bruges som basisfødevare i Fjernøsten
I Fjernøsten har rød gærris igennem generationer været en basisfødevare i køkkenet og indgår i den daglige kost, på samme måde som vi her i Europa anvender pasta og kartofler. Rød gærris er almindelige hvide, polerede ris, som man dyrker med Monascus purpureus-svampen, og igennem den særlige fermenteringsproces dannes små mængder af de såkaldte monakoliner, der altså virker kolesterolsænkende.
Tabletter er bedst til kolesterolsænkning
Hvis man vil opnå den gavnlige indvirkning på kolesterolbalancen, er det bedst at anvende et rød gærris-præparat med en høj kvalitet, hvor man er sikker på at få den ønskede mængde monakolin K hver dag med det antal tabletter, man tager. Rød gærris som fødevare kan integreres i kosten og smager dejligt som tilbehør til fisk, fjerkræ og gryderetter.