Hvad er det med bindevævet?

Bindevæv

 

– hvorfor er det pludselig blevet så vigtigt ?


Eva Lydeking, marts 2020

 

Den fysiske sammensætning af kroppen kan opgøres på flere forskellige måder, fx hvad organerne vejer og hvor mange kg/ procent forskellige væv udgør.
Vi kender alle de organer som har specifikke opgaver, som at hjertet pumper blodet rundt gennem blodkarrene, at tyndtarmen optager de fleste næringsstoffer og er vigtig for reguleringen af immunforsvaret.
Lungerne sørger for ilt til alle celler, væv, energidannelse og udskillelse af den gamle, brugte luft.
Leveren, nyrerne og tyktarmen danner en lang række livsnødvendige stoffer og renser affaldsstoffer væk, så vi kan opretholde en passende fornyelse af det slid, der uundgåeligt er i et helt almindeligt liv.
Knoglerne er vores skelet så vi kan holde os oprejst og leddene gør at vi kan bevæge os fleksibelt. Kommunikationen mellem nervesystemet, muskler og sener, tilhæftninger og ledbånd er fundamentet for hensigtsmæssig og koordineret bevægelse. Huden er vores største organ og beklæder samt holder sammen på alt det indre.

Bindevævet er den grundsubstans der er imellem og udenom, ALLE de andre celle-baserede organer og fysiologiske funktioner- samlet set, er det et større væv end et hvilket som helst andet organ, og som sådan selve grundstrukturen og stabiliteten i kroppen.
Bindevævet består af en kombination af sammensatte proteiner (flere forskellige slags fibre, henholdsvis støttende, elastiske og støddæmpende) og nogle store sukkermolekyler, proteo-glykaner der kobles sammen i forhold til hvilke behov de enkelte kropsområder har.
Således er senehinder tynde og elastiske, brusk er tæt, kompakt og støddæmpende, knoglernes grundsubstans er let, porøs og giver plads til indbygning af mineralstrukturen som gør knoglerne stærke. Huden og tarmenes bindevæv er elastisk og kan strækkes i alle retninger.

Alt dette kaldes Extra-Cellulær-Matrix og det fremherskende struktur-protein i bindevævet er collagen.


Tabel 1 viser udvalgte organer og vævs omtrentlige vægt og deres collagenindhold.

Organ/ væv% af kropsvægt, kgVægt ved 75 kg, kgCollagen, %
(af tørvægt)
Collagen mængde, ved 75 kg, kg
Huden*, overfladelag64,5753,375
Knoglerne, hele skelettet1410,520-25Ca. 2,8
Proteiner i kroppen1612304
  • Huden inkl underhud, er 16% af kropsvægten, ca 12 kg

 

Som det ses af tabel 1, er collagen en mængdemæssigt stor del af kroppens sammensætning da proteinet repræsenterer selve vores evne til at hænge sammen fysisk. Collagen er desuden hovedbestanddelen af utallige andre strukturer, nemlig
*senehinderne udenom musklerne (som sikrer, at musklerne kan glide glat, når de bevæger sig)
* tarm-væggene, blodkarrenes vægge og slimhinderne (samt indre organer)
* alle bruskvæv: Bruskskiver i rygsøjlen, ledbrusk (beskytter og støddæmper led-enderne), ledbånd og ledkapsler (hæfter knogler sammen over leddene) og sener (hæfter musklerne til leddene). I alt har vi ca. 700 muskler, flere forskellige slags led og alle de forskellige tilhæftninger, hvori collagen indgår som fysisk substans.
Udover at være kroppens fysiske grundstruktur, viser nyere forskning at collagen også medvirker i kommunikationsprocesser mellem forskellige væv.

Collagen opbygning, slid og restitution

I alt findes ca. 16 forskellige typer collagen, som alle sammen består af specifikke aminosyre-sekvenser, der ikke findes præcis magen til, andre steder i kroppen.

Collagen dannes af forskellige celletyper afhængigt af hvilket væv der er tale om, fx fibro-blaster i huden, chondro-blaster i leddene og osteoblaster i knoglerne: Alt collagen bygges op af aminosyrer tilført med kosten. Disse aminosyrer er de samme i alle typer af collagen, altid glycin og oftest prolin og hydroxyprolin (+ få andre aminosyrer) og de bindes sammen i lange kæder med over 1000 aminosyrer.

Opbygning og nedbrydning af collagen foregår gennem hele livet via de proteiner, peptider (mindre aminosyre-sekvenser) og aminosyrer som vi spiser, fordøjer, cirkulerer i blodet (ilt er vigtig) og indbygger i kroppens væv og organer.

Med alderen, arvelige dispositioner og ophobningen af forskellige miljøbelastninger, medicinindtagelse, (sports)skader, ensidigt gentaget arbejde (herunder også overdreven sport), tunge løft og almindeligt fysiologisk slid pga livsstil, stimulanser, tobak, overdreven solbadning – kommer nedbrydningen til at fylde mere end opbygningen af collagen og symptomer sniger sig ind i hverdagen:

* Den ikke-formede, gele-agtige del af bindevævet indeholder en stor del immunologisk aktive celler, blandt andet makrofager og mastceller og er derfor også sæde for en uspecifik inflammation, med ømhed, stivhed, væskeansamling, smertereaktioner som ikke kan henføres til specifikke væv.

* Leddene bliver stive og ømme, bevægeligheden nedsættes, har sværere ved at restituere efter belastning, men selve ernæringen af ledbrusken foregår kun ved at de bliver bevæget, da næringsstofferne opløses i ledvæsken og den skal presses ind i brusken ved bevægelse, ligesom når man krammer en svamp.

* Sener, seneskeder, fascier og ledbånd kan blive mere stive, mindre elastiske, blive irritable og have brug for at blive ”gået i gang” om morgenen og efter at have siddet stille. Her er fx tilstande som inflammation i hælens senehæfte til musklerne under foden (plantar fasciitis), skinnebensbetændelse, skulder-gener, musearm olign. Sportsfolk oplever ofte, at restitutionstiden ved skader bliver markant forlænget efter 40-50års alderen.

* Huden taber elasticitet og bliver rynket, måske heler sår og skrammer dårligere.

* Svækkelse af knoglemassen (osteopeni, osteoporose) og forlænget eller mangelfuld heling efter fysiske traumer som brud, mindre revner i knoglerne eller andre overbelastninger.

Engholm NDS Collagen-produkter

Collagenprodukterne fra Engholm NDS er kendetegnet ved at være produceret af rene Bioaktive Collagen Peptider, som har dokumentation for molekylvægt, optagelse i kroppen og indbygning i de relevante væv.

Ældre forståelse af fysiologien vedrørende fordøjelse af proteiner tilsiger at disse nedbrydes helt til aminosyrer, før de optages, men nyere forskning viser at molekyler med størrelser mellem 2 og 5 kDa (20- 50 aminosyrer) godt kan optages gennem den adgangsvej der ligger imellem tarmcellerne (para-cellulært), ligesom det er dokumenteret at mindre peptider med 2-3- eller flere aminosyrer optages godt.  Selv hele små proteiner op til 200 aminosyrer kan optages intakt og producere biologisk effekt på vævs-niveau.

 

Tabel 2 viser Engholm NDS specifikke collagen-produkter og deres målområder i kroppen.

 

ProduktnavnOrgan/ vævMolekylvægtDaglig dosis
SkinActive (CPV101)Hud, hår, negle 2kDa

2,5 gram

(5 ml)

Ezy Move (CPF 218)Led 3kDa

5 gram

(10 ml)

BoneX (CPFB 105)Knogler 5kDa

5 gram

(10 ml)

Multi Collagen Total
(CPV 101, CPF 218, CPFB 105)
Hud, hår, negle, led, knogler 2+3+5kDa7,5-15 gram
(15-30 ml)
Multi Collagen Sport
(CPF 218, CPB 227 CPT 202
Led, ledbånd og sener Kropssammensætning (mæthed, fedtforbrænding, muskelopbygning)3+2+3,5 kDa7,5g – 15 g

 

Disse collagen-produkter er så specifikke, at man efter hydrolyseringsprocessen, der har nedbrudt de meget store aminosyrekæder, ikke længere kan måle sig frem til hvad udgangspunktet var og de falder ligeledes udenfor den gængse opdeling i collagen-typer I, II, III. De har en unik struktur der består af collagen-specifikke Prolin-Hydroxyprolin-Glycin aminosyre-gentagelser. Disse har en form, så de kan komme igennem fra tarmen til blodet og videre til de specifikke væv, hvor der er brug for opbygning.

25 % af peptiderne er prolin, som stabiliserer strukturen, så de ikke let nedbrydes i fordøjelsen.

Ved indtagelsen af EngholmNDS- Collagen produkter, passerer ca. 10 % af molekylet, intakt og direkte fra tarmen over i kroppen og ud til pågældende væv, hvor det binder sig til receptorer i de relevante bindevævsopbyggende celler og giver et signal om at sætte restitutionsprocessen i gang. De resterende 88,4 % nedbrydes af fordøjelsen til di-og tripeptider, samt individuelle aminosyrer der direkte indgår i opbygning og restitution af det ønskede væv i kroppen.

Specifikke Collagen-peptider virker derfor dobbeltstrenget, idet de både giver et
* kommunikations- signal til bindevævet via det intakte peptid (10%) og
* tilfører de relevante, let-indbyggelige aminosyrer og små peptider til det bindevæv der trænger til restitution og opbygning (knapt 90 %).

Ydermere har EngholmNDS Collagenpeptider et meget lavt indhold af aminosyren histidin (1%), som danner svage forbindelser i bindevævet (modsat prolins stærke). Det ubetydelige indhold af histidin, medvirker til mere intakt optagelse og at der næsten intet substrat er, som kan omdannes til histamin i kroppen.

Indbygning i bindevævet

Jamen, kan man så ikke bare tage individuelle aminosyrer til det formål man ønsker ?
Det kunne man måske nok, men undersøgelser af radioaktivt mærkede peptider viser, at disse indbygges dobbelt så godt som individuelle aminosyrer i brusk-væv, formentlig fordi kroppen opfatter peptiderne som mad, der er lige til at bruge i restitutionen af væv.

Igangværende undersøgelser på cellekulturer fra mennesker viser ligeledes, at netop disse collagenpeptider stimulerer cellernes genetiske kommunikation i opbyggende retning i ledbrusk og hud, dobbelt så godt som produkter med lignende deklaration (men som mangler dokumentationen for virkningen).

Referencer 

Feng and Betti, 2017; Guo et al., 2015; Liang et al., 2014; Parmentier et al. 2014; Roberts et al., 1999; Keith and Bell, 1998; Oesser et al. 1999; Siebert et al., 2010; Srivastava 2017 p.457; Miner- Williams et al. 2014; Lorkowski 2012.; Wada and Lönnerdal 2014

 

2 thoughts on “Hvad er det med bindevævet?

  • Your ability to present complex information in an easy-to-grasp manner is commendable.

  • I admire the way you’ve handled this subject with such depth and insight. Thank you for sharing your knowledge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *