Fed fisk hjælper med at holde hjerte-kar-sygdom fra døren

Laks

 

Hvis der står fed fisk på menuen mindst to gange om ugen, kan det hjælpe folk i højrisikogruppen for hjerte-kar-sygdom med at forebygge slagtilfælde eller hjertesygdom, viser en ny og omfattende meta-analyse.

Af Bjørn Falck Madsen

Sild, laks og makrel har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer. Ligger der fed fisk på middagstallerkenen et par gange om ugen eller mere, kan det gavne folk i højrisikogruppen for hjerte-kar-lidelser. Det gælder for eksempel dem, som i forvejen lider af eller tidligere har haft sygdomme i hjertet eller kredsløbet. Det er forskere fra McMaster University i USA, som står bag den nye og meget omfattende analyse af en række større undersøgelser med deltagere fra over 60 lande.

Hæmmer inflammatoriske processer

Helt specifikt er det omega-3-fedtsyrerne, som forskerne kæder sammen med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme som slagtilfælde eller blodprop i hjertet. Man ved fra tidligere forskning, at EPA (eikosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), som er de to primære omega-3-fedtsyrer, har en blodfortyndende virkning. Samtidig hæmmer de inflammatoriske processer, som danner grundlag for åreforkalkning. Et relativt høj indtag af disse fedtsyrer giver derfor et sundere kredsløb på en række forskellige områder.

Sænker blodets indhold af triglycerider

Omega-3-fedtsyrerne har også en anden vigtig funktion. De sænker blodets indhold af triglycerider. Triglycerider er ligesom kolesterol skydeskive for iltning forårsaget af frie radikaler. Denne iltning øger risikoen for åreforkalkning, så det er generelt en god ide at tilstræbe at have så lavt indhold af triglycerider i blodet.

Kapsler og fisk virker lige godt

Forskere fra Universitetet i Kuopio i Finland lavede på et tidspunkt en sammenlignende undersøgelse af henholdsvis frisk fisk og fiskeolie i kapselform for at se, om der var forskel på de to alternativer med hensyn til triglyceridsænkning. Det viste sig, at de forsøgspersoner, som tog fiskeoliepræparatet Bio-Marin, fik reduceret triglyceridniveauet i samme omfang som dem, der spiste fem ugentlige fiskemåltider.

Renset for kemiske stoffer

Denne undersøgelse er specielt interessant for folk, der ikke er specielt vilde med fisk. Den viser, at man med et fiskeoliepræparat af god kvalitet kan opnå den samme beskyttelse mod forhøjet triglyceridtal. Til gengæld får man ikke de andre gavnlige stoffer, som frisk fisk indeholder, herunder D-vitamin og jod. Til gengæld er et præparat som det, der blev anvendt i den finske undersøgelse, kontrolleret og renset for tungmetaller og andre miljøgifte, som ofte forekommer i fisk, afhængig af hvor de er fanget.

Kilde: www.sciencedaily.com, 8. marts 2021