Fedtsyrekuren fejer din tennisarm af banen

 

 

En ny fedtsyre-behandling gør det lettere for dig at vinde over din tennisarm eller golfalbue. Kuren, som kombinerer omega-3 og omega-6-fedtsyrer med udvalgte vitaminer og mineraler, kan anvendes mod alle inflammationsskader, selv frossen skulder.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – efterår 2014

 

Hvis du har prøvet at døje med en tennis-arm, ved du, hvordan smerterne jager igennem din underarm og gør det svært bare at holde på tand-børsten eller snøre dine sko. Det samme gælder, når problemet sidder i albueleddet – et fænomen, som typisk rammer golfspillere (deraf nav-net ”golfalbue”). Normalt består behandlingen i ro samt daglig indtagelse af smertestillende eller inflammationshæmmende medicin. Det er nemlig en inflammation – også kaldet ”steril betændelse” (fordi det ikke er forårsaget af bakterier) – som fremkalder smerter i det berørte væv. Men der er kommet en ny kur, som efter alt at dømme er et langt mere effektiv mod netop disse inflammationsskader: Fedtsyrekuren.

 

Fri for bivirkninger

Den nye kur kombinerer de to vigtige fedtsyrer, omega-3 (fiskeolie) og omega-6 (planteolie) med vitaminerne A, B6, C og E samt mineralerne selen og zink. Det er især de to fedtsyrer, som er interessante, da de har en virkning i kroppen, som på nogle punkter minder om anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID). I modsætning til medicinen har fedtsyrerne imidlertid en biologisk vigtig funktion i kroppen, og det er også derfor, at de ikke giver de bivirkninger, som ofte ses med anti-inflammatoriske medicin.

 

Populær hos elitesportsfolk

Netop det, at denne fedtsyrekur ikke giver bivirkninger, har gjort den særlig udbredt og populær blandt elitesportsudøvere, som hyppigt bliver ramt af inflammationsskader forårsaget af overbelastning. Da kuren først blev introduceret i Danmark, var der stor interesse indenfor rosport, hvor inflammationsskader i underarmene er et hyppigt forekommende problem. Mange roere, som tager inflammationshæmmende lægemidler, får problemer med maven og fordøjelsen, men dette er ikke tilfældet med fedtsyrebehandlingen.

 

Aktiv under behandlingen

Der er imidlertid andre fordele. Man kan nemlig træne, selvom man er i behandling, og det er af stor betydning, hvis man er igang med at træne sig op til et stævne og ikke har råd til pauser. Det samme gælder naturligvis folk, som ikke har tid og råd til at være væk fra deres job, fordi de har pådraget sig en inflammationsskade. Erfaringerne viser, at fedtsyrebehandlingen gør det muligt at holde sig igang, hvor man normalt skulle holde sig i ro.

 

Sådan virker kuren

Kroppen danner nogle hormonlignende stoffer, som hedder prostaglandiner. Vi har tre typer: type 1, type 2 og type 3. Under normale omstændigheder skal niveauet af type 1 og type 3 prostaglandiner være højere end type 2-niveauet. Opstår der inflammation i et eller flere af kroppens væv, øges koncentrationen af type 2-prostaglandinerne, som blandt andet fremkalder smerte og varme, hvorimod type 1 og type 3 prostaglandinerne falder. Denne ubalance kan fedtsyrekuren genoprette, så de gavnlige prostaglandiner atter stiger, og de potentielt skadelige af slagsen daler.

I modsætning til omega-3-fedtsyrerne, som er selektive og virker forskelligt på de forskellige prostaglandiner, har inflammationshæmmende medicin en blokerende indvirkning på alle prostaglandiner, hvilket kan give uønskede bivirkninger.

 

  • omega-3 og omega-6 fremmer de gavnlige (type1 og type 3) prostaglandiner, men hæmmer de potentielt skadelige (type 2) prostaglandiner
  • vitamin A, B6, C og E samt selen og zink understøtter fedtsyrernes virkning
  • fedtsyrekuren har ingen bivirkninger, da det er stoffer, som kroppen behøver for at fungere normalt
  • Især indenfor elitesport, hvor inflammationsskader opstår hyppigt, har man gode erfaringer med fedtsyrekuren
  • Kuren kan anvendes mod alle inflammationsskader, også frossen skulder

 

Biologisk medicin” støtter kroppen

Der findes flere og flere eksempler på, at naturligt forekommende stoffer – for eksempel essentielle fedtsyrer – kan tjene som ”biologisk medicin” ved særlige tilstande. Fedtsyrer er jo ikke medicin, men derimod stoffer, som indgår og vedligeholder biokemiske funktioner i kroppen. I modsætning til syntetisk medicin, som normalt blokerer for kroppens processer, vil de naturlige stoffer fremme dem og derved genoprette den naturlige balance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *