Fedtsyrer, menstruationssmerter og overgangsalder

kvinde, smerter, menstruation, menstruationssmerter, endometriose

 

Er du så heldig, at din krop er god til at nedbryde fedtstoffer så effektivt, at du hverken får problemer med hud, led, muskler, tørre tarme eller menstruationsproblemer, så er artiklen her måske ikke til dig. Hvis du har problemer, så læs videre …

Af Marianne Palm

Der er efterhånden tusindvis af forskningsartikler om, hvordan vi især her i Vesten må og skal være opmærksomme på, hvilke fedtstoffer vi spiser, og hvordan de rette kan hjælpe os til at bevare et godt forhold til vores krop.

Titusindvis af vesterlændinge har problemer med fedtsyrebalancen, simpelthen fordi vi spiser for mange af de brankede på panden, og fordi vi spiser alt for mange omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3. Det lyder indviklet, det er det også, men det handler i bund og grund om, hvordan vores krop helt nede på celleplan formår at nedbryde og anvende fødeemner, herunder fedtstoffer, bedst muligt, så vores celler har gavn af dem og derigennem både kan forebygge og understøtte en behandling.

Professor MD, ph.d. ved Uppsala Universitet, Tom Saldeen, har sammen med Pia Saldeen, også MD, ph.d., forsket i omega-3-fedtsyrernes betydning for kvinder, og det er deres forskningsresultater, der ligger til grund for denne artikel.

Tom Saldeen er kendt for sit pionerarbejde om forholdet mellem omega-3 og omega-6 og betydningen for flere omega-3-fedtsyrer til kredsløbet. Efterhånden som forskningen skred fremad i 80’erne, tegnede der sig hurtigt et billede af, at stort set alle kropsfunktioner er afhængige af den rette fedtsyresammensætning, herunder også kvindernes hormonsystem.

Menstruationssmerter

Det meste handler om, hvordan alle cellemembraner er afhængige af omega-3-fedtsyrer. De skal bl.a. være med i dannelsen af lokale hormoner, og de vil meget let skulle konkurrere om pladsen på cellernes overflade med omega-6, og det er ikke ligegyldigt, hvem der vinder. For en skævvridning mellem de to fedtsyrer kan meget vel være en af årsagerne til alt for voldsomme menstruationssmerter. Mere end 50 pct. af alle kvinder oplever voldsomme smerter (dysmenorrhea), og i Sverige har man i et ældre forsøg med succes behandlet tilstanden med 5-10 ml Eskio-3 dagligt. Det er vigtigt ved alle hormonelle ubalancer, at du forsøger gennem tre menstruationscykler, før din krop måske kan afbalancere forholdet selv. Hvis du vel at mærke også bruger tiden til at rydde køkken- og køleskabe for de mange færdigretter, chips, slik og chokolader, der indeholder alt for mange omega-6-fedtsyrer og ikke altid af den venlige slags.


Den lidt mere indviklede forklaring på problemet finder du her:
Under den menstruelle luteale fase frigives omega-6-fedtsyrer fra fosforlipider i cellemembranerne, som er med til at danne proinflammatoriske eikosanoider som thrombosan A2 (TXA2), prostaglandin E2 (PGE2) og leukotrin B4 (LTB4).
Disse stoffer giver smertefulde kramper tillige med kvalme, opkastning og hovedpine.

Kilde: Rikke Agersted, sund-forskning.dk

Overgangsalder

Omkring 80 pct. af alle kvinder i overgangsalderen oplever hedeture. Det skyldes kroppens faldende østrogenproduktion, som kan forstyrre eikosanoidbalancen gennem en overproduktion af prostaglandin E2. Det fører til en øgning af insulinproduktionen, hvilket igen fører til en øget produktion af omega-6-fedtsyren arachidonsyre.

Derfor er det så vigtigt, at du sørger for at holde din blodsukkerbalance så stabil som mulig og spiser fedt til alle måltider, så dine celler ikke udvikler den såkaldte insulinresistens, hvor kroppens celler bliver mere og mere irritable i forhold til for højt et sukkerindtag. Det kan på sigt føre til bugfedt, der er svært at komme af med, samt forhøjet blodtryk og er vejen hen mod diabetes 2.

Omega-3-fedtsyrer danner EFA og DHA

Fedtsyresyntesen er en kompleks størrelse, og det ligger uden for denne artikels rammer at forklare, hvordan det hele hænger sammen. Man kan fx se, at kvinder, der ikke har nok af de to fedtsyrer, EFA og DHA, lettere danner flere triglycerider, det frie fedt i blodet, som kan være medårsag til udviklingen af hjertekarsygdomme. Så masser af fedt – af den gode slags, og især med omega-3 fra fede fisk, fx laks og makrel, og suppler gerne med Eskio-3. Fordelen ved fiskeolie i øvrigt er, at de er renset op for tungmetaller og i Eskio-3 er gjort stabile med et helt specielt Pufanox-system, og du behøver blot en teskefuld om dagen for at opnå resultaterne.

Det gælder især, hvis du samtidig styrer mængden af dårlige fedtstoffer fra færdigretter, branket margarine og stegning i de forkerte olier. Det er vigtigt, at du vælger olivenolie, kokosolie eller smør, der alle kan tåle en lidt hård opvarmning, som brug af stegepande er. Ellers lav gerne din mad i ovnen. Det kan gå ud over den velsmagende, men ikke særligt sunde stegeskorpe.

Har du springende ledsmerter, som ofte kan være en irriterende følgesvend under overgangsalderen, er det også omega-3-fedtsyrer, du skal fokusere på.

En friskfanget fisk afbalancerer selv sine indholdsstoffer, så den er stabil i sammensætningen. Den viden udnyttede Tom Saldeen, så man i produktionen af Eskio-3 kunne sikre, at de fine olier ikke oxiderede eller led anden overlast. Derfor er han manden bag Pufanox-systemet, en særlig sammensætning af antioxidanter, som gør fiskeolien stabil og derfor meget ren og sikker at anvende.

Stabil fiskeolie med Pufanox-systemet