Fisk kan holde sindet i balance

Capsules of omega 3, 6, 9 fish oil, vitamin isolated on white background

 

Af Bjørn Falck Madsen

Depression forekommer sjældnere i lande, hvor man spiser mere fisk, har forskere observeret. Det ønskede et team af videnskabsfolk fra RCSI University of Medicine and Health Science i Irland at undersøge nærmere. Til det formål studerede de 3.800 unge, da forsøgspersonerne var henholdsvis 17 og 24 år, for at finde ud af, hvor stor en rolle fisk spillede for deres psyke. De fandt, at blandt 24-årige med psykotiske lidelser, depression og angst var niveauet af omega-3 i forhold til omega-6 lavere end hos unge uden disse tilstande. Da forskerne kiggede isoleret på en undergruppe af i alt 2.700 af studiets deltagere, kunne de se, at blandt de unge, der som 17-årige havde højt indhold af DHA i blodet, var der en 56 procent lavere risiko for, at de udviklede psykotiske lidelser som 24-årige. Forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Translational Psychiatry.