Foden behandles via en indlægssål i fodtøjet

Foden behandles via en indlægssål

Ved at behandle fødderne med helt specielle indlægssåler kan mange lidelser i hele kroppen undgås. For vores følesanser under fødderne sladrer til vores hjerne om, hvordan resten af kroppen har det Jeg har tidligere skrevet om posturologi (se august 08).
Nu er det så tid til at tage fat på et af de redskaber, der gør posturologien unik og brugbar over for lidelser, der ellers vil kræve medicinske indgreb eller vedvarende behandling eller genoptræning – nemlig behandling af foden.

Foden behandles via en indlægssål i fodtøjet
Den posturologiske indlægssål er baseret på det, der med et fint ord hedder proprioception. Proprioceptionen er bla. informatio­nen om musklernes udstrækningsgrad samt trykfølsomhed under fødderne. Informationen fra vores følesanser under fødderne er meget vigtig for den måde, vi bruger vores krop på. Disse sanser er med til at informere hjernen om, hvordan vi står, og hvordan vi bevæger os. Den måde vi står på, og den måde vi bevæ­ger os på, er en altaf­gørende faktor for vores velbefindende gennem livet. Vores holdning er med til at belaste muskler og led på en enten sund og hensigtsmæssig måde eller en uhensigtsmæssig måde, der giver slid og dermed smerter. Selve sålen En posturologisk sål er næsten helt flad og tynd til forskel fra de fleste andre såler, der arbejder med at rette op på fodens stilling. Såler fra fx bandagisten har til formål at løfte fodens knogler og muskler ind i den ønskede stilling.

Dette gør dog foden afhængig af sålen, da musklerne bliver dovne af det mekaniske løft. De forhøjninger, der måtte være på en posturologisk sål, er maks 2 – 3 mm høje. I denne sål indlægges der også et lille elektronisk kredsløb i form af en chip. Denne chip stimulerer – lige som de små forhøjninger – trykfølerne under foden. Alle disse input har til formål at fortælle vores hjerne, at der er brug for en ekstra indsats i disse områder, for at foden, og dermed kroppen, kan bevæge sig hensigtsmæssigt. Når hjernen får disse informationer, rettes kroppen op umiddelbart, og der vil gennem længere tids brug indøves en korrekt holdning og gang. Det betyder, at man kun har brug for sålen igennem en periode – og ikke hele livet.

Der er dog få undtagelser
Kan en posturologisk sål hjælpe dig? Hvis du har smerter i kroppen og fx får ondt, når du løbetræner eller dyrker anden sport, er du blevet opereret og har stadig smerter, er du faldet eller har været ude for en ulykke, og det bliver ikke bedre med hvile, eller føler du dig skæv i din kropsholdning, er der stor sandsynlighed for, at du kan have gavn af en posturologisk behandling. Der skal en posturolig til at vurdere, om en sål kan hjælpe dig, og det er også en posturolog, der laver sålen specielt til dig.

Posturologi kommer af ordet Postur, der betyder kroppens holdning.
Logi betyder, at det er en videnskab. Denne studeres i mange lande over hele verden, bl.a. på universiteter i Frankrig. En af de ledende undervisere og behandlere er Michel Marignan, der har hjemme i Marseille i Sydfrankrig

Rikke Godthjælp
Akupunktør Zoneterapeut Posturolog Auriculomediciner
Godthjælp Akupunktur & Zoneterapi
Rosenborggade 2 1.th 1130 København K Danmark Tlf: 2511 4541 CVR. Nr. 2771 1367
www.godthjaelp.dk rikke@godthjaelp.dk

Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. rikke.godthjaelp@sund-forskning.dk

One thought on “Foden behandles via en indlægssål i fodtøjet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *