For lidt D-vitamin kan føre til tuberkulose

  

 

Britiske og italienske forskere har observeret en sammenhæng imellem lavt D-vitaminindhold i blodet hos børn og øget forekomst af tuberkulose.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – sensommer 2014

 

Børn med lavt indhold af D-vitamin i blodet har en øget risiko for tuberkulose, rapporterer britiske og italienske forskere, som fremlagde deres forskning på årskongressen for European Society of Paediatric Infectuous Diseases i Dublin i maj måned. Forskergruppen målte D-vitaminniveauet hos børn med latent og aktiv tuberkulose og sammenlignede dem med en tilsvarende gruppe raske børn i samme aldersgruppe og af samme etniske baggrund.

I alt 996 børn blev inkluderet i undersøgelsen. 44 børn (fire %) havde aktiv tuberkulose, 138 (14 %) havde latent tuberkulose, og 814 (82 %) var i gruppen af raske kontrolpersoner.

 

Klar sammenhæng

Det viste sig, at næsten halvdelen (47 %) af de undersøgte børn, enten var i underskud af eller ligefrem udtalt mangel af D-vitamin (mindre end 50 nmol/L). Blandt de børn, som havde latent tuberkulose, var den tilsvarende andel af henholdsvis let eller udtalt D-vitaminmangel på 58 %, og hos dem med aktiv tuberkulose var andelen helt oppe på 75 %.

Forskerne fandt ligeledes, at børn med latent tuberkulose var 61 % mere tilbøjelige til at mangle D-vitamin sammenlignet med de raske kon-trolpersoner. Hos dem med aktiv tuberkulose var risikoen for at mangle D-vitamin 4,6 gange højere end hos de raske.

 

Italienske børn klarer sig bedre

Det viser sig desuden, at 80 % af engelske børn, som får målt D-vitamin, har lavt indhold af vitaminet i blodet. 44 % har udtalt mangel, og 36 % har let mangel. Til sammenligning har 44 % af italienske børn, som får målt D-vitamin, for lidt af vitaminet i blodet. 14 % af dem har udtalt mangel, og 30 % har let mangel. Dette kan formodentligt tilskrives det højere antal solskinstimer sydpå.

 

Brug for tilskud

Forskerne noterede sig, at kun cirka 30 % af børn, som har for lidt D-vitamin, får tilskud af vitaminet. Derfor tilskynder de læger til at være mere opmærksomme på problemet, specielt da mangel på D-vitamin også øger risikoen for engelsk syge (knogledeformiteter). Dette problem, som ellers var mere eller mindre udryddet i vesten, er atter begyndt at vise sig, navnlig i England.

 

Fedtopløseligt vitamin

I Danmark er forbrugere ligeledes blevet opmærksomme på behovet for D-vitamin, fordi vi netop lever i et land, hvor antallet af solskinstimer er begrænset. Et produkt som D-Pearls har den fordel, at det indeholder biologisk aktivt D3-vitamin i koldpresset olivenolie, hvilket gør det lettere for kroppen at optage vitaminet. De små kapsler er ganske lette at sluge på grund af deres beskedne størrelse.

Har du udtalt D-vitaminmangel kan du i tre måneder spise 5 små D-pearls. Kan gøre en stor forskel for muskelsmerter!

 

5 thoughts on “For lidt D-vitamin kan føre til tuberkulose

 • Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The full glance of
  your website is wonderful, let alone the content! You can see similar here e-commerce

 • Hello to all, because I am genuinely eager of reading this weblog’s post to be updated daily.

  It consists of good data. I saw similar here: Sklep

 • This post is actually a pleasant one it helps new internet people, who are
  wishing for blogging. I saw similar here: Najlepszy sklep

 • I do not even understand how I stopped up right here, but I thought this put up
  used to be good. I don’t recognise who you might be however certainly you’re going to a
  famous blogger should you are not already. Cheers! I saw similar here:
  Sklep online

 • Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get
  my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thanks! You can read
  similar art here: Scrapebox List

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *