Fordøjelsesproblemer

Barn fordøjelse

 

Det homøopatiske hjørne

Dette Homøopatiske Hjørne vil handle om fordøjelsesproblemer. Sommer og rejser er ofte skyld i forandringer i vores fordøjelse. Det kan være på grund af ændrede spisevaner, fremmede kostemner, for lidt væskeindtag etc. Jeg vil i det følgende se lidt mere på halsbrand, diarré og forstoppelse.

Af Thomas Kjærsgaard

Halsbrand og sure opstød

Halsbrand og sure opstød er typiske tegn på reflux. Det er en tilstand, hvor der løber mavesyre, mere eller mindre blandet op med maden, tilbage fra mavesækken og forårsager ubehag.

Der kan være rigtig mange årsager til denne tilstand. Bl.a. for lidt eller for meget mavesyre, for slap mavemund, mavekatar, for meget alkohol, tobak og kaffe samt overforbrug af mavesyreneutraliserende og visse typer af smertelindrende medicin.

For nylig er der offentliggjort en klinisk undersøgelse med 640 patienter på det homøopatiske lægemiddel Gastricumeel, der kortlagde dets virkning ved behandling af mavekatar, halsbrand og relaterede symptomer i mavesækken sammenlignet med mavesyreneutraliserende medicin (PPI)*. Rigtig mange med problemer i mavesækken får disse PPI. Men når man neutraliserer mavesyren, vil de saltsyreproducerende celler i mavesækken blot producere endnu mere syre for at opretholde den nødvendige lave pH-værdi på 1,5 – 3. Syren skal jo være så sur, at den kan opløse maden til en tilpas blød konsistens. Ellers kan de enzymer og tarmbakterier der kommer efter mavesækken, ikke nedbryde maden til helt små partikler, der kan komme ud gennem tarmvæggen og give os energi. En mindre sur mavesyre giver med andre ord en forringet optagelse af vores livsvigtige mad og giver irritabel tarm med forstoppelse eller diarré, luft i maven og smerter.

En ny undersøgelse viser, at behandling med Gastricumeel-tabletter hos patienter diagnosticeret med tilbagevendende akut eller kronisk mavekatar eller halsbrand, er lige så effektiv som PPI’er til reduktion af almindelige symptomer som fx sure opstød, mavesmerter, sultfornemmelse, kvalme etc. En forbedring af symptomerne blev set hos omkring 90 pct. af patienterne i begge grupper.

Gastricumeel klarede sig signifikant bedre end PPI’er i “patientens vurdering af terapien – compliance” og “hvor godt det tåltes – tolerance”.
 

Diarré

Diarré er kortere eller længerevarende perioder med afføring med en øget frekvens, volumen og flydende konsistens i forhold til normalt, taget alder og kost i betragtning.

Der kan være rigtig mange årsager til akut diarré. De kan være urent drikkevand og sanitet, forkert forarbejdede eller opbevarede fødevarer, fejlernæring, rejser, indtag af antibiotika, et dårligt immunforsvar, fødevareallergi eller intolerance (fx over for komælk, soja og methylxanthiner i koffeinholdige midler), lægemidler, kemoterapi eller strålebehandling, vitamin- og mineralmangel (fx folat, niacin eller zink), men også overskud af vitaminer eller mineraler (fx C-vitamin og magnesium), sport, tungmetalforgiftning og stress.

Diarré er typisk et udtryk for en ubalance mellem tyndtarmens evne til at transportere stoffer, der overstiger tyktarmens evne til at absorbere stoffer. Akut diarré defineres som varende mindre end 14 dage og har normalt en smitsom årsag. En for sur pH-værdi i tarmen vil også tiltrække mere væske, idet tarmen vil buffe pH-værdien op med vand.

Kronisk diarré kan være forårsaget af andre årsager, såsom ubalancer i skjoldbruskkirtlen, glutenallergi, colitis ulcerosa, Crohns sygdom, laktoseintolerance, nedsat funktion i bugspytkirtlen, lægemidler, højt BMI, stort forbrug af tyggegummi og sorbitol.

Normalt udreder jeg min klient via lægens diagnose, samtale og bl.a. Vegatest. En normal terapi kan indeholde det homøopatiske lægemiddel Diarrheel-tabletter. Samtidig Basica og gode probiotika for en bedre syre-basebalance og tarmflora. Detox-Kit, hvis der er specifikke toksiner. Veratrum-Homaccord, hvis der er inflammation og væsketab, samt Spascupreel, hvis der er mavekramper. Desuden er diarré kun et symptom, og det er derfor nødvendigt at foretage en grundig sygdomshistorie og udføre en klinisk analyse for at bestemme den korrekte årsag.

Forstoppelse

For lidt væsketilførsel og motion, dårlige toiletforhold, for få fibre, vanddrivende medicin, arbejde uden mulighed for pauser kan være årsag til forstoppelser.

Drik dagligt 0,028 liter væske pr. kilo kropsvægt. Om sommeren én liter vand pr. 10 graders varme. Det, der drikkes under fysisk træning, gælder ikke i vandregnskabet. Får kroppen ikke væske nok, vil reaktionen være at trække væske fra tarmslimhinden – med træg tarm til følge.

Tag 40 dråber Nux Vomica Homaccord i en liter vand, og drik det i løbet af dagen. Derudover er det altid en god ide at tage et præbiotikum, SymbioIntest, der er fibre, som aktiverer især tyktarmen og retablerer den naturlige tarmbevægelse og giver et godt tarmmiljø til de nødvendige tarmbakterier. Tilfør evt. to til tre sticks Magnesium Diasporal. Magnesium binder væske til tarmen og kan lette forstoppelsen.

Kilde:

https://www.karger.com/Article/Fulltext/511285

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *