Førende britisk professor råder alle til at tage ekstra D-vitamin

 

 

Steve Jones, som er en anset professor i genetik og tilknyttet University of College London, er gået fra at være skeptisk overfor vitaminpiller til at anbefale dem. Han råder helt konkret alle englændere – voksne og børn – til at tage D-vitamin, fordi folk ikke får nok sollys.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Nogle forskere slår på tromme for at tage tilskud af vitaminer, hvor andre slet ikke kan se, hvorfor det skulle være nødvendigt. Faktisk var Steven Jones tidligere overbevist om, at man ikke havde brug for ekstra vitaminer, men han ser med helt andre øjne på det idag. Steve Jones, som er professor i genetik ved University of College London i England, fortæller i sin nye bog ”Here comes the sun”, hvordan vi den vestlige verden får langt mindre sollys end tidligere og derfor har målbart mindre D-vitamin i blodet.

 

Stigning i forekomsten af engelsk syge

Det har en række helbredsmæssige følgevirkninger, siger han. For eksempel er der sket en stigning i forekomsten af engelsk syge, som er svage og deforme knogler forårsaget af mangel på D-vitamin. Britiske læger havde ellers udryddet sygdommen i 1950’erne og havde aldrig regnet med at opleve den igen, men der bliver registreret flere og flere tilfælde af engelsk syge i blandt andet England og Skotland.

 

Skotterne er verdens blegeste

Steve Jones omtaler ligefrem Skotland som ”Europas syge mand” og forklarer, at netop Skotland er det land i Storbritannien, som får mindst sollys, og at skotterne hører til det blegeste mennesker i verden, hvilket vitterlig er et tegn på, at deres kroppe skriger efter D-vitamin.

 

Ingen sclerose i troperne

En anden ting, som Steve Jones nævner, er D-vitamins rolle i forebyggelsen af fedme, forhøjet blodtryk og sklerose. Faktisk er sklerose mest hyppigt forekommende i Nordcanada og næsten ukendt i tropiske områder. I Storbritannien er forekomsten af sklerose højere i Skotland end i England.

 

For meget indendøre

Synderen, når det gælder D-vitaminmangel, er den øgede tendens til at opholde sig indendøre. Fænomenet begrænser sig ikke til Storbritannien men gør sig gældende i stort set hele den vestlige verden. Mange os har stillesiddende arbejde, og blandt børn er det en kendt sag, at de bruger alt for meget tid med smartphones og tablets, og ifølge Steve Jones opholder engelske børn sig en time mindre i solen dagligt nu end for 10 år siden, og skotske børn får mindre sollys end nogle andre børn i hele verden. Netop med den begrænsede soleksponering i tankerne er han nu fortaler for, at alle – både børn og voksne – tager ekstra D-vitamin for at kompensere for det daglige tab af sollys, som normalt gør, at vi danner D-vitamin i huden.

 

Vigtigt for mentalt helbred

D-vitamin har sågar indvirkning på vores mentale helbred. Norske forskere lavede for nogle år siden en undersøgelse af børn og unge, hvor de så på sammenhængen imellem D-vitamin og social adfærd. De unge mennesker blev inddelt i to grupper, hvor den ene gruppe fik snydepiller, og den anden fik D-vitaminpræparatet D-Pearls fra Pharma Nord.

 

Danske D-vitaminkapsler i test

Målet med undersøgelsen var at undersøge, om D-vitamintilskud kunne forbedre de unges eksekutive funktioner, som er en samlet betegnelse for processer, der kontrollerer og styrer kognitive, emotionelle og adfærdsmæssige funktioner og har betydning for mental kontrol og selvbeherskelse. Undersøgelsen, som er offentliggjort i Scandinavian Journal of Psychology, blev udført om vinteren, hvor D-vitaminniveauet i forvejen er lavt. Den viste, at de børn og unge, som fik D-Pearls, var langt bedre til at tøjle irritabilitet, aggression og asocial adfærd og desuden klarede mentalt krævende opgaver bedre end de personer, som fik snydepiller.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *