Kroppens celler har et særligt ”klippekortsystem”, som afgør, hvor længe de lever. Nu har en gruppe forskere fundet ud af, at selen og Q10 kan forlænge rejsen, hvilket i princippet betyder langsommere ældning og måske et længere liv.
Af Bjørn Falck Madsen
Ingen af os kender vores udløbsdato her på Jorden. Nogle bliver over 100 år gamle, imens andre måske kun når at få 75 lys i lagkagen. En hel del af os dør af blodprop i hjertet eller åreforkalkning, men nu viser spændende skandinavisk forskning, at det er muligt både at forebygge hjerte-kar-sygdomme OG forhale ældningsprocessen med en simpel og naturlig strategi. I princippet kan vi sætte kroppens ældning ned i tempo og leve længere som sunde og raske individer. Hemmeligheden ligger i de to stoffer, selen og coenzym Q10, som har vist at have en række biologiske effekter, ingen kendte til tidligere.
Flere klip i cellernes rejsekort
Undersøgelsen, som blev offentliggjort i tidsskriftet Nutrients i september i år, viser, at når ældre mænd og kvinder får et tilskud af de to stoffer, sker der noget med deres celler. Det særlige ”klippekortsystem”, som normalt styrer, hvornår en celle går til grunde, får i princippet tildelt en række ekstra klip, så cellen holder i længere tid. Det drejer sig om de såkaldte telomerer, som sidder for enden af cellernes DNA-strenge for at beskytte dem. Hver gang celler deler sig, afkortes telomererne, indtil de til sidst er brugt op – og cellen dør. Telomerer bliver ofte sammenlignet med de plasticsnipper, som sidder for enden af snørebånd for at forhindre dem i at trevle.
Langsommere telomer-afkortning
Forsøget, som blev udført af forskere fra Universitetet i Linköping og Karolinska Institutet i Stockholm, omfattede 118 raske ældre svenskere, som blev inddelt i to hold. Et hold fik 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) og 200 mg coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10) dagligt i fem år. Det andet hold fik snydepiller. Da forskerne sammenlignede længden af forsøgsdeltagernes telomerer, kunne de konstatere, at afkortningen forløb markant langsommere i den gruppe, der fik de to aktive præparater. Med andre ord lykkedes det forskerne at trække i håndbremsen for forsøgsdeltagernes ældningproces ved hjælp af selen og Q10.
Markant bedre overlevelse
De målte telomerlængden på leukocytter, som er en type af immunceller. Det er en anerkendt metode, som også afspejler telomer-længden i andre celletyper i kroppen. I tidligere offentliggjorte undersøgelser har forskere kunnet se en sammenhæng imellem korte telomerer og hurtigere ældning samt hjerte-kar-dødelighed, og i det aktuelle forsøg har det da også vist sig, at der i selen/Q10-gruppen var 54 pct. færre dødsfald forårsaget af hjerte-kar-sygdom sammenlignet med placebogruppen.
Modvirker aldersrelaterede processer
Forskningen er baseret på over 50.000 blodprøver, som forskerne indsamlede fra i alt 443 forsøgspersoner i forbindelse med den store, banebrydende KiSel-10-undersøgelse, der blev offentliggjort i 2013 i International Journal of Cardiology. Forskerne med professor Urban Alehagen i spidsen har systematisk analyseret blodprøver for at se, hvordan selen og coenzym Q10 påvirker kroppen. De har observeret, at stofferne kan sænke blandt andet inflammationsmarkører, som normalt ville øges som en naturlig del af ældningsprocessen. De to stoffer kan også modvirke fibrose, som er arvævsdannelse, der gør hjertet ”stift” og besværliggør dets bevægelighed.
Et længere og sundere liv
For hver individuel markør, forskerne har kigget på, har de lavet en særskilt undersøgelse, og alle undersøgelserne er blevet offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter. Den nyeste undersøgelse fra Nutrients, som er den 21. i rækken og fokuserer på 118 personer fra den store hovedundersøgelse, understreger fra en ny vinkel, hvordan selen og coenzym Q10 modarbejder ældningsprocessen og forebygger hjerte-kar-sygdom. Forskerne håber, at dette kan være med til at åbne en dør til et længere og sundere liv samt øget livskvalitet.
Kilde: Nutrients, september 2022