Forskning på skøre knogler

Knogleskørhed2

 

Her er studierne på et af de danske produkter, OsteoRemin Forte. Vi har ladet forskningen tale næsten for sig selv.

Af Marianne Palm

Vi bliver ældre og ældre, og det er jo dejligt, især hvis man er ved sine fulde fem, rask og spræller som en fisk i vandet.

Men jo ældre vi bliver, jo større risiko er der blandt andet for knogleskørhed, ganske simpelt fordi vi nedbryder mere knoglevæv, end der opbygges. Årsagerne er mangfoldige, men vi ved, at vi med alderen har sværere ved at optage vores næringsstoffer. Vi ved også, at kroniske smerter kan gøre, at vi måske hopper mindre rundt og bruger af de store muskelgrupper, så knoglerne får den rette hjælp. Du kan også være arveligt disponeret, og så skal du være endnu mere opmærksom på de skøre knogler.

Når forskere verden over går i gang med at kigge på mulige løsninger, fx inden for en bestemt sygdom, vil de altid starte med at kigge på al den litteratur, som deres kolleger inden for mange forskellige discipliner har skabt. Her finder man måske mulige forklaringer på årsager til en sygdom, og måske finder man også nogle løsninger. Eller finder i hvert fald nogle brikker til et større puslespil. Det var bl.a. det, der skete verden over, da man fik øje på algernes fine sammensætning af bl.a. calcium og magnesium.

OsteoRemin Forte er sammensat med fokus på vedligeholdelse af sunde knogler. Det er en kombination af calcium, magnesium, vegansk D3-vitamin og K2-vitamin. Det anvendte calcium er plantebaseret, og kilden er algen Algas Calcareas (AlgaeCal®). Algen er rig på organisk bundet calcium og indeholder også organisk bundet magnesium. Algen indsamles på strande i Sydamerika, hvorefter den skånsomt viderebearbejdes.

Hvis du vil kigge på de internationale studier, skal du kigge efter AlgaeCal og ikke på det danske navn OsteoRemin Forte.

In-vitro studie – dyrkning af celler og muligheder i et laboratorium

Det er ikke ligegyldigt, hvilken calciumforbindelse man anvender i kosttilskud, der skal støtte en minimering af knogletab

Sudheer et al. (2010) har bl.a. sammenlignet effekten af AlgaeCal med traditionelle calciumkilder som carbonat og citrat på osteoblastceller fra mennesker og vist, at AlgaeCal har en markant bedre virkning på cellevækst (+ 300 pct.), bedre stimulation af osteoblastcelledannelse (+150 pct.), øget binding af calciumfosfat i knoglerne (+105 pct.), større mineraliseringskapacitet (+100 pct.) samt bedre evne til at reducere oxidativ stress-skadevirkning (55 pct. vs. 35 pct.).

OsteoBLASTER – bygger op

OsteoCLASTER – ”clasker ned”

Det er de knogleopbyggende og samtidig knoglenedbrydende faktorer, der konstant holder vores knoglemasse intakt og sund. Bliver der brudt mere knoglemasse ned, end der bliver bygget op, så opstår der naturligvis en mindre god knoglemasse. Arvelige forhold, hormoner, mængden af optageligt calcium og derfor mængden af D-vitamin og K2 er afgørende for en god knoglesundhed sammen med masser af motion.

In-vivo studier – studier på levende mennesker

Ikke kun et stop af knogletab, men også en forøgelse af knoglemasse

Michalek et al. (2011) og Kaats et al. (2011) har med AlgaeCal som hovedingrediens (som i OsteoRemin Forte) vist, at det er muligt at øge knoglemassen med op til 2-4 pct. (BMD) efter et års forbrug. Det giver nye behandlingsmuligheder sammenlignet med traditionelle calciumholdige præparater med/uden D- vitamin, der maksimalt kan sænke tabet af knoglemasse, som bl.a. det omfattende studium i Lancet af Tang et al. (2007) påviste.

BMD er en forkortelse for Bone Mineral Density, hvor man med en scanning viser, hvor mange gram mineraler der er til stede i et givent områd, som udtryk for, hvor stor mineraltætheden er.

Gå i gang i god tid med at spise det rette kosttilskud, så du kan øge din BMD frem for at miste den

Et syvårigt studie af Kaats et al. (forthcoming) viser en fortsat positiv effekt ved at anvende AlgaeCal. Gennemsnitsøgningen var en pct. pr. år. Kvinder, der tog præparatet, havde mere end en 10 pct. bedre bone density score end dem, som ikke tog AlgaeCal.

Du skal ikke bare tage kalk, men også K2

OsteoRemin Forte indeholder en effektiv dosis af K2-vitamin. Et treårigt studie af Knappen et al. (2013) er for nylig blevet publiceret og indikerer, at K2-vitamin alene kan bremse visse typer af knogletab. K2-vitamin er i øvrigt godkendt som osteoporosebehandling i Japan.

Magnesium en væsentlig støtte til de øvrige ingredienser i OsteoRemin Forte

OsteoRemin Forte indeholder en god mængde magnesium, hvoraf en tredjedel stammer direkte fra algen. Magnesium bidrager bl.a. til at regulere tilgangen og anvendelsen af calcium i cellerne.

Norsk studie: Magnesiumholdigt vand hjalp mod hoftebrud

Et nyere interessant studie fra Norge sætter fokus på magnesiums betydning for knoglerne. Forskere scannede 700.000 mænd og kvinder i syv år, og til deres overraskelse var der færre med hoftebrud i de områder af Norge, hvor der var mest magnesium i drikkevandet.

Du får fordelene samlet i et produkt

Den samlede effekt er opnået ved at anvende en plantebaseret calciumform, der har meget høj optagelighed og indeholder naturligt forekommende spormineraler. Dette understøttes af de knoglestøttende vitaminer og mineraler: K2-vitamin, magnesium og D-vitamin.

Anbefalet dagsdosis for voksne samt børn fra 11 år og derover: 3 kapsler dagligt som indledning til et måltid.

 

3 kapsler indeholderRI
Calcium (Algas Calcareas, AlgaeCal®)850Mg106 %
Magnesium (Oxid /Algas Calcareas, AlgaeCal®)250Mg67 %
Vitamin K2 (Menaquinon)100Μg133 %
Vitamin D3 (Cholecalciferol fra lav)30Μg600 %

RI =Referenceindtag

OsteoRemin Forte kan indtages af veganere. Produktet er registreret hos The Vegan Society i England

OsteoRemin Forte er en unik plantebaseret form for calcium fra algen Algas Calcareas (AlgaeCal®). Algen indsamles på strande i Sydamerika, hvorefter den skånsomt viderebearbejdes. Algen er økologisk certificeret i USA.

Indeholder også K2-vitamin og vegansk D3-vitamin

Ud over calcium og magnesium indeholder OsteoRemin Forte også K2-vitamin og en høj dosis vegansk D3-vitamin. Calcium bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder.

D-vitamin bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og bidrager sammen med magnesium og K-vitamin til at vedligeholde knogler. Magnesium og D-vitamin bidrager også til at vedligeholde normale tænder og muskelfunktion. D-vitamin bidrager desuden til immunsystemets normale funktion.

Referencer:

  • Sudheer et al. (2010). Comparative effects of a novel plant-based calcium supplement with two common calcium salts on proliferation and mineralization in human osteoblast cells. Celluar and Molecular Biochemistry. 340: 73:80.
  • Michalek et al. (2011). Changes in total body bone mineral density following a common bone health plan with two versions of a unique bone health supplement: A comparative effectiveness research study. Nutrition Journal, 10:
  • Kaats et al. (2011). A comparative effectiveness study of bone density changes in women over 40 following three bone health plans containing variations of the same novel plant-sources calcium. International Journal of Medical Sciences; 8 (3): 180-191.
  • Kaats et al. (forthcoming 2015/2016). A 7-year longitudinal trial of safety and efficacy of Algaecal®: A vitamin/mineral enhanced plant-sourced calcium supplement. To be published in international journal.
  • Tang et al. Use of calcium or calcium in combination with vitamin D supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older. Lancet, 2007; 370:657-666.
  • Knappen et al. (2013). Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporosis International. Sep;24(9):2499-507.
  • Dahl et al. (2013). Nationwide data on municipal drinking water and hip fracture: Could Calcium and magnesium be protective? A NOREPOS study. Bones 57 (1): 84-91.

Knoglevenlig motion og lidt mere om mad

Knoglevenlig motion er især vægtbærende træning, hvor man arbejder mod tyngdekraften, fordi stødpåvirkningerne får kroppen til at danne nyt knoglevæv, samtidig med at knoglemineraltætheden øges i hele skelettet og specielt i de store knogler i kroppen, hvor belastningen er størst. Det kan ud over badminton, squash og tennis for eksempel være gang, sjipning, løb eller dans.
(Kilde: sygeforsikring.dk)

Er du vegetar eller af forskellige årsager gerne vil undgå mælkeprodukter, kan du godt få dækket dit kalkbehov gennem vegetarisk levevis. Det kræver dog lidt mere omtanke, og tænk over, at hver gang du fravælger en fødekilde, skal du også tilføre en anden.
Bliv meget klogere på https://vegetarisk.dk/calcium/

Læs meget mere om knogleskørhed her:

https://www.fysio.dk/globalassets/documents/pjecer-og-blanketter/krop-fysik osteoporose.pdf, hvor du også får tips til den rette motion, både forebyggende, hvis du har tendens til knogleskørhed, eller allerede har fået en diagnose.