Forstørret prostata og menstruationskramper

Mand_på_cykel

 

Det homøopatiske hjørne

Så er vinteren ovre for denne gang, og vi kan se et forhåbentligt mere åbent og socialt forår i møde. For at dele sol og vand lige omhandler dette hjørne to emner direkte relateret til både mænd og kvinder.

Af Thomas Kjærsgaard

Prostata eller blærehalskirtlen, som den hedder på dansk, er en kirtel, der ligger lige under urinblærens bund, så urinrøret går gennem den.

For næsten halvdelen af mænd over 60 år bliver vandladningen et problem. Halvdelen af de 50-årige og ca. 75 pct. af mænd over 60 år har en forstørret prostata, hvilket er en af de mest almindelige lidelser hos mænd.

Prostata er en kirtel, hvis opgave er at danne et sekret, der tilføres sædcellerne, som kommer via sædlederne fra testiklerne, når manden får udløsning. Dette sekret er meget kulhydratholdigt og tilfører sædcellerne ekstra energi til rejsen mod ægget. Denne cocktail blandes yderligere op med et basisk sekret fra to små kirtler under prostata. Således er sædvæsken energifyldt og klar til at modstå det sure miljø i resten af urinrøret og i kvindens skede, da sædceller er meget syrefølsomme.

Problemet er, at antallet af kirtelceller i prostata helt automatisk forøges fra ca. 50-årsalderen. Den bliver altså større, og derved presser den urinrøret, som går igennem kirtlen, sammen, hvilket kan besværliggøre vandladningen. Symptomerne er ofte forstørret urintrang og hyppighed (ofte om natten) samt ufuldstændig tømning af blæren. Symptomerne er de samme som for prostatakræft, så når de opstår, tilrådes der altid en tur forbi lægen.

Risikofaktorer, der øger væksten af prostata, kan være genetiske dispositioner, overvægt, diabetes type 2, forhøjet blodtryk og vedvarende udsættelse for et forhøjet østrogen-niveau fra bla. xeno-østrogener fra sprøjtemidler, plastik, oliebaseret hudpleje, klorforbindelser og elektromagnetisk bestråling.

Da prostata også indeholder muskelvæv, er det en af de få muskler, der er uhensigtsmæssig at træne for meget. Dvs. at det ekstra pres på musklen, der sker ved at stå op og tisse, ikke er godt. Derfor bør mænd over 45-50 år faktisk sidde ned og tisse.

Dårlige kostvaner, herunder et højt indtag af rødt kød og højt fedtindhold, alkohol, sojaprodukter mejeriprodukter og lavt indtag af grøntsager, er også blevet forbundet med en øget forekomst af forstørret prostata.

Dog kan man også gøre noget godt for prostata. Studier har vist, at de klassiske faktorer som sund og overvejende basedannende mad samt motion har en positiv effekt på en forstørret prostata. Derudover har et kæmpe studie fra Harvard Universitet på 29.342 mænd mellem 46 og 81 år, over en 14-årig periode, påvist, at mænd, der havde mere end 21 udløsninger om måneden, havde 31 pct. mindre risiko for at udvikle prostatakræft. Dvs. seksuel aktivitet skaber sandsynligvis et bedre flow i prostata, som hæmmer dens vækst positivt.

Umiddelbart er forstørret prostata oftest godartet, men med alderen øges antallet af cancerceller i prostata, så man bør periodevis screenes for at undersøge, om PSA-tallet er for højt (PSA = prostataspecifikt antigen). 

Naturmedicinsk giver jeg, afhængigt af graden af lidelsen, en kombination af bl.a. zink, gyldenris-te, grapefrugtkerneekstrakt, naturlægemidlet savpalme (lat.: Sabal) samt lycopen, der er det stof, som farver tomater røde, men også findes i røde peberfrugter, grape, vandmelon og papaya.

Rent homøopatisk anbefaler jeg altid 30 dråber Sabal Homaccord i en halv liter vand, som drikkes slurkvis over dagen. Det virker afslappende på prostata med bedre vandladning til følge.

Menstruationskramper

Smertefulde krampetilstande i underliv og urinvejene er udbredte symptomer, specielt i vores industrialiserede områder. Der bruges ofte kemiske krampeløsende eller bedøvende midler til behandlingen. På grund af bivirkninger som forøgelse af det indre tryk i øjnene og hjerterytmeforstyrrelser anbefaler jeg for det meste naturlige alternativer.

Der kan opnås rigtig gode terapeutiske resultater med det homøopatiske lægemiddel Spascupreel med lav risiko for bivirkninger. Især ved kramper i den glatte muskulatur i hulrumsorganernes vægge (fx livmoder, mave-tarm, nyrer). De glatte muskler transporterer organernes indhold (fx tarmindholdet eller barnet ved fødsel) videre ved hjælp af uvilkårlige sammentrækninger. Når den glatte muskulatur trækker sig overdrevent sammen, taler man om spasmer eller kramper, hvilket ofte kan give stærke smerter.

Det sker specielt op til menstruationen, da det krampeforøgende signalstof prostaglandin øges for at skubbe den ophobede mænge blod og slimhinde ud, når ægget ikke er blevet befrugtet. Dette kaldes menstruationssmerter, som er meget ubehagelige og hæmmende.

Et studie blandt 204 patienter viste bl.a., at Spascupreel havde samme effekt som det krampeløsende lægemiddel Buscopan. Der blev målt på parametre som spasmer, smerte/kramper, søvnforstyrrelse, besvær ved at spise og drikke, frekvens af anfald.1. I et andet studie med 698 patienter skulle anvendelsesmåden, den terapeutiske virkning ved kramper og tolerancen, dokumenteres. Her vurderede 98 pct. af patienterne virkningen som enten ”god” eller ”meget god” 2..

Spascupreel indeholder 11 forskellige aktive stoffer og kan fås som tabletter, mikstur, i ampuller eller som suppositorier/stikpiller.

Med de ord ønskes i alle et godt og helsebringende forår.

Kilder:

  1. Pediatr Int. 2007 Jun;49(3):328-34. Effects of Spascupreel versus hyoscine butylbromide for gastrointestinal cramps in children. Müller-Krampe B, Oberbaum M, Klein P, Weiser M.
  2. blogspot.com/2005_09_01_archive.html