Fysioterapeuter: Mange går med muskel- og ledsmerter alt for længe 

PRESSEMEDDELELSE: 
Sundhedssystemets ventetider gør ofte tiden fra en opstået smerte til fysioterapeutisk udredning for lang, og det kan ifølge eksperter koste både patienter og samfundet dyrt.
 

Smerter i ryg, nakke og knæ er blandt de hyppigste årsager til lægebesøg i Danmark. Fysioterapeuter er specialister i at diagnosticere og behandle smerterne, men vejen gennem sundhedssystemet er ofte uhensigtsmæssigt lang. Det påpeger Thomas Jørgensen, fysioterapeut og stifter af den danske kæde af fysioterapeutklinikker ProTreatment. 

 Vi ser desværre alt for ofte patienter, der har gået for længe med en behandlingskrævende skade, før de får et specialistblik på det fra en fysioterapeut. Jo hurtigere vi kan diagnosticere skaden og udarbejde en behandlingsplan, des hurtigere bliver patienten funktionsdygtig og kan genoptage sit normale funktionsniveau, siger Thomas Jørgensen.

Ifølge Thorvaldur Palsson, der er forskningsansvarlig i Fysio- og Ergoterapiafdelingen ved Aalborg Universitetshospital, kan en hurtig udredning gøre en forskel ved behandlingskrævende smerter.

 Hos nogle patienter kan en smertetilstand forværres, hvis der går lang tid uden spontan bedring. For eksempel vil hold i ryggen gå i sig selv hos langt de fleste, men for nogen kan det blive kronisk. En tidlig opsporing af disse personer og en målrettet indsats vil kunne modvirke nogle af de negative konsekvenser, disse smerter har, herunder tab af funktionsevne og livskvalitet – som kan koste samfundet dyrt i hospitalsbesøg, tabt arbejdskraft og sygedagpenge, siger Thorvaldur Palsson.

Mange opbygger et kompensationsmønster

Ifølge Thomas Jørgensen, fysioterapeut hos ProTreatment, bør man være opmærksom på risikoen for, at der opbygges et kompensationsmønster ved at udsætte eller fravælge fysioterapeutisk behandling.  

 Vi erfarer desværre meget ofte, at ubehandlede patienter har opbygget et kompensationsmønster, selv hvis smerterne fra den oprindelige skade går i sig selv over tid. Det kan give følgevirkninger, udtaler Thomas Jørgensen og uddyber: 

 For eksempel kan nakke- og skulderspændinger give hovedpine, og hold i ryggen kan give hofte- og lyskeproblemer. Disse ubehandlede skader giver små restriktioner i folks bevægelser, der ofte ikke opdages, før smerterne viser sig et andet sted. Mange patienter har i desperation gennemgået unødige operationer og forløb med binyrebarkinjektion, inden de opsøger en fysioterapeut og får fundet den bagvedliggende årsag til symptomerne.

 

Gode råd til at få hurtigere behandling

Ved problemer i bevægeapparatet, herunder led, muskler og sener, er der ifølge Thomas Jørgensen tiltag, man selv kan gøre for at forkorte ventetiden på fysioterapeutisk diagnosticering og behandling. 

 Den hurtigste og mest enkle vej til en fysioterapeut er at komme direkte til klinikken. Ønsker man tilskud fra sygesikringen, skal man dog have en henvisning fra lægen. Man bør sætte lægen ind i mulige årsager til generne i bevægeapparatet – for eksempel om det kan være forårsaget af en skade ved motion, arbejde, anden fysisk aktivitet eller en uhensigtsmæssig sidde- eller sovestilling, siger Thomas Jørgensen og tilføjer:

 Vi anbefaler ikke at trække pinen i langdrag ved vedvarende eller svære smerter i bevægeapparatet. Ventetiden øger risikoen for, at der udvikles mere alvorlige skader, og her er det værd at overveje, om det er en hensigtsmæssig investering at tage den direkte vej til klinikken.  

Thomas Jørgensen gør opmærksom på, at det stigende antal danskere, som er omfattet af en sundhedsforsikring, også får tilskud til fysioterapi og i nogle tilfælde gratis behandling. Ifølge tal fra E&P er antallet af danskere, der er dækket af en sundhedsforsikring, vokset til rekordhøje cirka 2,7 millioner personer i 2022, og det svarer til en stigning på næsten 400.000 i forhold til året før. 

 

ProTreatments driver 22 fysioterapeutiske klinikker fordelt i Danmark. Alle behandlere er uddannede fysioterapeuter, og mange er videreuddannet inden for specifikke interesseområder. Læs mere på www.protreatment.dk

Er du i tvivl om, hvorvidt du har behov for fysioterapi, kan du kontakte den lokale ProTreatment-fysioterapiklinik via www.protreatment.dk/klinikker/