Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019
Det er helt forståeligt, at mennesker bryder sammen fysisk og psykisk, hvis ikke de får søvn nok. Det er her, hjernen får hvile, og i dag har man ovenikøbet opdaget, at den faktisk laver en vigtig udrensning hver nat. Hjernen har så travlt med at bearbejde informationer om dagen, at den ikke samtidig kan vaske affaldsstoffer væk, det gør den til gengæld om natten og er måske en af forklaringerne på, hvorfor vi har brug for at sove en tredjedel af vores liv. Altså fordelt på alle ugens dage og ikke hobet op til en weekendsøvn eller søvn i ferier.
Det er Maiken Nedergaard, professor i neurologi ved University of Rochester i New York, som har opdaget den vigtige biologiske årsag til vigtigheden af en god søvn. Og man håber på, at man her også har fundet en af nøglerne til at kunne forebygge sygdomme som fx Alzheimers.
Men hvad stiller du op, hvis du bare ikke kan sove?
Der er gennem tiderne givet 47 gode råd, og nogle virker for nogen, andre får blot torturen til at fortsætte til den lyse morgen.
Der bliver også talt rigtig meget om, hvordan elektroniske medier lige før sengetid kan forstyrre søvnen, og ja, det er sikkert korrekt, men for andre er det den eneste måde at falde i søvn på. Simpelthen at lade hjernen kede sig tilstrækkeligt. Det er sikkert også derfor at tælle får virker så effektivt, men sikkert og vist er det, at du skal undgå alt, hvad der forstyrrer dig. Gode krimier, du ikke kan lægge fra dig, firmaregnskaberne, der gør dig ked af det, tanker der er ustyrlige, fordi dagens hvirvelvinde ikke kan lægge sig.
Nu får du nogle af de metoder, jeg kender bedst. Enten fordi jeg har set dem virke for mine omgivelser, mine klienter eller for mine studerende på skolen. Eller fordi jeg selv bruger dem flittigt.
En snak om en god nattesøvn skal derfor også begynde et helt andet sted:
Hvilke belastende faktorer er du udsat for? Hvilke kan du gøre noget ved, hvilke er sværere at gøre noget ved, og hvor må du simpelthen finde ud af ændre holdning til nogle problemstillinger, så du kan sove igen?
Det kan være en kunstart, et puslespil eller en pine at finde løsningerne. Og måske er det med søvn som med alle mulige andre sygdomme og problemstillinger: Der er ikke én årsag, men flere du skal kigge på og få gjort noget ved.
Her får du bare lige en liste med de mest oplagte:
- For varmt i soveværelset
- For lyst
- For indelukket
- For støvet
- For mange ting, der forstyrrer
- Kaffe, sukker og alkohol
- Sulten
- For lidt væske eller for meget før sengetid, så du skal op hele tiden
- Urolige tanker, nyligt opstået problem, eller har det altid været sådan?
- Børn, der vækker dig
- En partner, der snorker
- Alt for mange ting, du mener, du skal nå
- Alt for mange ting, du bør nå, så det hele ikke ramler
- Alt for mange tanker, du ikke vil være ved
- Alt for mange gange, du har gjort noget mod andre, der ikke er OK
- Alt for mange gange, du har gjort noget mod dig selv, der ikke er OK
- Afhængighed af indsovningspiller, det tager kun en uge. Og måske resten af livet at stoppe med dem igen
- Smerter, der vækker dig
- En blære, der vækker dig
- Mareridt eller bange for mareridt
- Du bytter drømme med din partner! Jeres underbevidstheder blander sig
- Diverse sygdomme, som din læge skal undersøge, fx problemer med hjerte, kredsløb, hjerne, stofskifte og nyrer
Du må slå nogle krydser her på listen, gøre den længere om nødvendigt, og så rydde op, hvor det er muligt.
Samtidig, eller dernæst, kan du få hjælp fra forskellige naturlige kilder lige fra gode kosttilskud til en søvndyssende afspænding – eller hvad med noget regn på taget?
På www.youtube.com findes der en hel stak af søvndyssende muligheder. Du kan fx høre regn på et tag eller på et telt, det virker meget beroligende.
Du kan også høre min ”afspænding og fantasirejse med Marianne Palm”, den falder de fleste i søvn af … det hele er gratis.