Gode resultater med brug af Q10 ved hjertesygdomme og diabetes

Q10

 

Britiske forskere har i en ny oversigtsartikel peget på stoffet coenzym Q10 og dets betydning for en række væv som hjerne, hjerte, muskler og nyrer.

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i Sund-forskning november 2020 

Alle celler i kroppen behøver det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 for at kunne danne energi. Uden den energi kan cellerne ikke udføre deres mange opgaver og ender med til sidst at gå til grunde. I en helt ny oversigtsartikel forklarer forskere fra Liverpool John Moores University, hvordan tilskud af Q10 har vist at have en gunstig indvirkning på visse tilstande, hvilket skyldes stoffets to altoverskyggende roller som henholdsvis energikatalysator og antioxidant. Sidstnævnte har betydning for kroppens evne til at bekæmpe oxidativ stress, som kan forværre tilstande som eksempelvis diabetes.

 

Hjælper diabetikere

Forskerne fremhæver da også to undersøgelser, hvor tilskud af Q10 har vist at gavne personer med type 2-diabetes. I den ene fik 64 forsøgspersoner enten 200 mg Q10 i kapsler eller snydepiller i tolv uger. Behandlingen med Q10 resulterede i signifikant reduceret HbA1c-niveau i blodet. HbA1c kaldes også for langtidsblodsukker og er et mål for, hvor velkontrolleret sukkersygen er. Jo lavere niveau, desto bedre. I en anden undersøgelse, hvor 50 personer med type 2-diabetes fik Q10 eller snydepiller i tolv uger, så man også signifikante forbedringer af blodsukkertallet samt langtidsblodsukkeret (HbA1C).

 

Dokumenteret effekt ved hjertesvigt

Forskerne fra Liverpool John Moores University fremhævede ligeledes den store Q-Symbio-undersøgelse fra 2014, hvor forskere påviste, at hjertesvigtpatienter, som fik tilskud af Q10 (300 mg dagligt i kapselform), havde 43 pct. lavere hjertedødelighed og opnåede signifikant forbedret hjertepumpefunktion. Undersøgelsen, som er udført i et samarbejde mellem kardiologer fra en række lande, er offentliggjort i JACC: Heart Failure.

 

Mange Q10-præparater har dårlig optagelighed

En vigtig detalje, som de britiske forskere kommer ind på i deres oversigtsartikel, er problemerne med optageligheden af coenzym Q10. De enkelte Q10-molekyler har en naturlig tendens til at klumpe sig sammen og danne ufordøjelige krystaller, som ikke kan trænge igennem tarmvæggen og nå ind i blodet. Denne krystaldannelse kan nedsætte optageligheden af et Q10-præparat med 75 pct. Det er lykkedes virksomheden Pharma Nord at udvikle en særlig fremstillingsmetode, som forhindrer krystaldannelsen. Det indebærer, at når Q10-kapslen er i maven, er de enkelte Q10-molekyler frie og kan uhindret passere ind i blodet via tarmvæggen.

 

Tager du mere end en kapsel Bio-Qinone 100 mg om dagen, fordi du gerne vil følge doseringerne fra studierne, så fordel kapslerne over hele dagen, især morgenmad og frokost.

 

Kilde: 

International Journal of Molecular Science, sept. 2020