Godt nyt til folk med diabetisk neuropati

Nervesmerter
Diabetes

 

Diabetisk neuropati er en diabetesrelateret komplikation, som typisk medfører skader på nerverne i fødderne og benene. En ny undersøgelse viser, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati opnår markant bedre resultat, når de tager stoffet Q10 sammen med deres medicin.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Flere og flere undersøgelser afslører, at næringsstoffer og medicin i nogle tilfælde kan gå hånd i hånd. En helt ny af slagsen er godt nyt for personer ramt af smertefuld diabetisk neuropati, som er en diabetesrelateret komplikation, der typisk giver smerter i fødder og ben forårsaget af nerveskader. I denne undersøgelse testede forskere fra Hamadan University of Medical Sciences i Iran, om det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 kunne forbedre den konventionelle behandling med lægemidlet pregabalin, og det viste sig at være tilfældet.

 

Q10 kombineret med medicin

De 112 forsøgsdeltagere blev tilfældigt inddelt i to lige store grupper. En gruppe fik pregabalin kombineret med Q10 (100 mg hver ottende time). Den anden gruppe fik pregabalin og skulle tage placebo (også 100 mg hver ottende time). Begge grupper blev bedt om at følge denne anvisning i otte sammenhængende uger. Herefter gjorde forskerne resultaterne op og kunne se, at der var tydelig forskel på de to grupper.

 

Signifikant større smertelindring

Det primære succesmål (end point) var forbedringer i smerteintensitet målt på en 11-punktsskala. Her kunne forskerne se, at de Q10-behandlede patienter opnåede en signifikant større smertelindring end patienterne i placebogruppen. De Q10-behandlede patienter opnåede ligeledes et signikant bedre resultat med hensyn til det sekundære end point, som var forbedringer i smerterelaterede søvnforstyrrelser. Med andre ord var Q10-behandlingen med til at mindske smerterne og forbedre søvnen hos deltagerne.

 

Efterlyser flere undersøgelser

Forskerne konkluderer, at patienter med smertefuld diabetisk neuropati ser ud til at have gavn af at tage et præparat som Q10, da det er en antioxidant og har antiinflammatoriske egenskaber. De opfordrer dog til at lave yderligere forskning, før Q10 ligefrem skal inkluderes som en del af behandlingen mod denne relativt udbredte diabeteskomplikation.

Kilde: European Journal of Clinical Pharmacology, oktober 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *