Håb forude – til dig med lungelidelsen KOL og andre vejrtrækningsproblemer

  

 

Blod, sved og tårer indeholder alle salt. Hud og øjne er beskyttet mod infektion af salts anti-septiske virkning. Væsken til kontaktlinser indeholder salt. I yogaens verden skyller man næsen med saltvand. Vivil her dykke ned i, hvordan salt, der bliver inhaleret, kanhjælpe dig med KOL, astma eller andre vejrtrækningsproblemer.

 

Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – oktober/november 2015

 

 

Er du ofte i storbyens forurenede gader? Er du ryger, eller opholder du dig i rum med tobaksrøg? Så har dine slimhinder og lunger måske nogle udfordringer. Udfordringer, som du måske ikke mærker nu, men som på sigt kan skabe gener for dig. I Kina har et helt bystyre købt saltinhalatorer til de borgere, der arbejder i trafikken. De er helt klar over, at smog, partikler og støv er skadeligt for deres ansatte. Der er også nogle flyselskaber, der tilbyder saltinhalatoren, da det hjælper med trykudligning samtidig med, at den kan hjælpe på de gener, der kan opståved at befinde sig i aircondition.

 

 

Hvordan foregår saltinhalation?
Det har længe været populært med de såkaldte saltkammerterapier rundt om i Europa. I saltgrotter er væggene, loftet og gulvet dækket af naturligt salt, dergiver et terapeutisk mikroklima. Når du befinder dig i et saltrum, vil dine slimhinder få støtte, og derved forbedres din lungefunktion. Samtidig vil det hjælpe med at beskytte kroppen mod virus, bakterier og andre urenheder omkring os. Med en DSI-saltinhalator kan du have din inhalation af salt med dig overalt. Der er ikke almindeligt bordsalt i en saltinhalator, men rent naturligt bjergsalt, kaldet halit, fyldt medmineraler og udvundet fra saltminen Praid i Rumænien. Det virker antiinflammatorisk ved inhalation og kan påden mådehjælpe dine luftveje.

 

Vejrtrækning skal helst ske via næsen. Derved udnyttes fimrehårene til atfiltrere luften inden, den når ned i lungerne, så den er så ren som muligt.

 

Det er ikke hvilken som helst salt, du skal inhalere.

 

 

Studier og erfaringer med salt
Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har i et pilotstudie undersøgt, om inhalation af forstøvet saltvand og forstøvet salt kan lindre gener hos KOL-patienter. Studiet blev udført hos Læsø Kur, da de er det eneste sted i Danmark, som har et apparat til haloterapi (indånding af forstøvet salt) (kilde 1 & 2).

 

Studiet indikerer, at saltinhalation kan lindre gener og forbedre livskvaliteten, og inhalation med forstøvet salt tolereres bedre end saltvand. Ligeledesøgede forsøgspersonernes deres lungefunktion og fysiske præstation. Inhalationsmetoden i studiet herer anderledes end ved brug af DSI-saltinhalatoren, men saltinhalatoren indeholder ogsåforstøvet salt, som harvist en positiv effekt.

 

Et andet studie, “The Effect Of Dry Salt …”, viste ingen forbedring aflungefunktionen, men en forbedring målt ved en spørgeskemaundersøgelse ogom generel livskvalitet. Det kræver dog flere studier for at bekræfte (kilde 3). I sidste ende handler detjo netop om, hvordan den enkelte person oplever virkningen – at kunne trække vejret bedre og fungere bedre i dagligdagen – ogherer erfaringerne verden rundt mange.

 

Samlet set er saltinhalation en mulig behandling sideløbende med en‘ standard’ medicinsk terapi. Der er flere studier påvej, og her på redaktionen følger vi spændt resultaterne.

 

DSI-saltinhalator er forholdsvis ny på de danske hylder og forhandles af Natur Drogeriet.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x