Håb forude – til dig med lungelidelsen KOL og andre vejrtrækningsproblemer

  

 

Blod, sved og tårer indeholder alle salt. Hud og øjne er beskyttet mod infektion af salts anti-septiske virkning. Væsken til kontaktlinser indeholder salt. I yogaens verden skyller man næsen med saltvand. Vi vil her dykke ned i, hvordan salt, der bliver inhaleret, kan hjælpe dig med KOL, astma eller andre vejrtrækningsproblemer.

 

Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – oktober/november 2015

 

Er du ofte i storbyens forurenede gader? Er du ryger, eller opholder du dig i rum med tobaksrøg? Så har dine slimhinder og lunger måske nogle udfordringer. Udfordringer, som du måske ikke mærker nu, men som på sigt kan skabe gener for dig. I Kina har et helt bystyre købt saltinhalatorer til de borgere, der arbejder i trafikken. De er helt klar over, at smog, partikler og støv er skadeligt for deres ansatte. Der er også nogle flyselskaber, der tilbyder saltinhalatoren, da det hjælper med trykudligning samtidig med, at den kan hjælpe på de gener, der kan opstå ved at befinde sig i aircondition.

 

Hvordan foregår saltinhalation?
Det har længe været populært med de såkaldte saltkammerterapier rundt om i Europa. I saltgrotter er væggene, loftet og gulvet dækket af naturligt salt, der giver et terapeutisk mikroklima. Når du befinder dig i et saltrum, vil dine slimhinder få støtte, og derved forbedres din lungefunktion. Samtidig vil det hjælpe med at beskytte kroppen mod virus, bakterier og andre urenheder omkring os. Med en DSI-saltinhalator kan du have din inhalation af salt med dig overalt. Der er ikke almindeligt bordsalt i en saltinhalator, men rent naturligt bjergsalt, kaldet halit, fyldt medmineraler og udvundet fra saltminen Praid i Rumænien. Det virker antiinflammatorisk ved inhalation og kan på den måde hjælpe dine luftveje.

Vejrtrækning skal helst ske via næsen. Derved udnyttes fimrehårene til at filtrere luften inden, den når ned i lungerne, så den er så ren som muligt.

 

Det er ikke hvilken som helst salt, du skal inhalere.

 

Studier og erfaringer med salt
Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har i et pilotstudie undersøgt, om inhalation af forstøvet saltvand og forstøvet salt kan lindre gener hos KOL-patienter. Studiet blev udført hos Læsø Kur, da de er det eneste sted i Danmark, som har et apparat til haloterapi (indånding af forstøvet salt) (kilde 1 & 2).

Studiet indikerer, at saltinhalation kan lindre gener og forbedre livskvaliteten, og inhalation med forstøvet salt tolereres bedre end saltvand. Ligeledes øgede forsøgspersonernes deres lungefunktion og fysiske præstation. Inhalationsmetoden i studiet her er anderledes end ved brug af DSI-saltinhalatoren, men saltinhalatoren indeholder også forstøvet salt, som har vist en positiv effekt.

Et andet studie, “The Effect Of Dry Salt …”, viste ingen forbedring af lungefunktionen, men en forbedring målt ved en er erfaringerne verden rundt mange.

Samlet set er saltinhalation en mulig behandling sideløbende med en‘ standard’ medicinsk terapi. Der er flere studier på vej, og her på redaktionen følger vi spændt resultaterne.

DSI-saltinhalator er forholdsvis ny på de danske hylder og forhandles af Natur Drogeriet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *