Hanekam giver slidgigt kam til stregen

 

 

Stadig flere oplever, at ekstrakt fra hanekam med indhold af hyaluronsyre[1] nedsætter symptomerne på slidgigt.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – sommer 2014

 

Bruskvævet sørger for, at vi kan bevæge os rundt uden smerter og stivhed, men bruskvæv er specielt ved, at det ikke indeholder blodkar, der kan forsyne vævet med næringsstoffer eller andre byggesten, så hvordan vedligeholdes det? Det sker takket være ledvæsken. I de ægte led findes en ledvæske, som bidrager til den normale funktion af et velfungerende led og indeholder en stor andel af hyaluron. Væsken bliver presset ud, når man bruger leddet og fornys, når man hviler. Sammen med den nye ledvæske forsynes ledbrusken med næringsstoffer og byggesten. Derfor er netop motion vigtig for at vedligeholde leddene.

Stoffet hyaluron er blandt de naturlige indholdsstoffer i kroppens bindevæv, brusk og slimhinder. Hyaluron består af lange kæder af glukosa-minmolekyler

Hyaluron som behandling Da hyaluron udgør en stor del af ledvæsken, der forsyner bruskvævet med næring, har videnskabsmænd udformet den teori, at et tilskud af hyaluron kan have betydning for vedligeholdelse af bruskvævet og dermed være med til at behandle eller forebygge slidgigt. Der har været foretaget en del forsøg med at indsprøjte hyaluron direkte i leddet, men resultaterne har ikke været overbevisende og står ikke i forhold til de bivirkninger, der opleves.

 

Hanekam-ekstrakt viser lovende takter

I 2008 blev resultatet af det første pilotforsøg offentliggjort[2]. Man fandt, at et dagligt tilskud af hyaluron udvundet af hanekam kunne øge de såkaldte livskvalitetsmål hos voksne personer over 40 år med slidgigt i knæet. 10 personer fik hyaluron, og 10 fik placebo i to måneder. Ved at bruge systemet til selvvurdering af helbredet SF-36[3] fandt man signifikante ændringer til fordel for hyaluron efter to måneder i forbindelse med fysisk aktivitet, smerte og psykisk velvære. Et imponerende resultat, når man tager i betragtning, at slidgigt udvikles over flere år.

 

Hyaluron i yoghurt – 3 måneders brug

I 2012 blev resultaterne af hyaluron i yoghurt offentliggjort[4]. 40 ellers raske personer omkring de 60 år med lettere ubehag fra leddene, blev inddelt i to grupper, hvor den ene fik yoghurt med hyaluron og den anden yoghurt uden. Efter tre måneder blev resultatet gjort op, og i denne undersøgelse kiggede man på muskelstyrke i knæ og ben, ledfunktionen målt med det såkaldte Lequesne index samt livskvalitet ud fra SF-36 spørgeskemaet.

Som man næsten kunne forvente, når forsøgspersonerne ikke fejlede så meget, fandt man ingen forskel på slidggigtsymptomer i de to grupper (Lequesne index). Til gengæld blev muskelstyrken og arbejdsevnen forbedret hos de personer, der fik hyaluron.

Man har tidligere konstateret, at muskelstyrken blev forbedret ved injektioner af hyaluron i knæled, men det er første gang, man har set en effekt efter indtagelse gennem føden. Tidligere er det vist at blandt de tidligste tegn på slidgigt er en nedsat muskelstyrke – sandsynligvis forårsaget af smerter og hævelser i de lednære omgivelser. Det er sikkert en indirekte effekt, forstået på den måde, at personer med smerter i knæet undlader at bruge musklerne fuldt ud, men man kan ikke helt udelukke, at der også er en effekt på selve muskulaturen.

 

Hyaluron – i et helt år

En gruppe forskere i Japan udvalgte 60 slidgigtpatienter omkring de 69 år med middelsvær slidgigt (Kellgren-Lawrence grad 2-3) og delte dem i to grupper, som fik henholdsvis placebo eller hyaluron. Resultaterne blev offentliggjort i 2012[5]. Effekten af hyaluron blev målt med et japansk scoresystem, som tager hensyn til den særlige japanske kultur. Man kombinerede indtagelsen af hyaluron med muskeløvelser for lårmuskelen – quadriceps – hvilket måske var en fejl, da man på den måde blandede to ”behandlinger” af slidgigt sammen.

I det aktuelle studie så man en forbedring både i placebogruppen og i hyalurongruppen. Det er ikke usædvanligt, at deltagerne i en klinisk undersøgelse får det bedre, uanset om de får det aktive stof eller ej. Her spiller det sandsynligvis også ind, at alle deltagere udførte fysiske øvelser, der kan tænkes at nedsætte smerter og stivhed i leddene. Der var imidlertid en tydelig tendens til, at de yngre deltagere havde den bedste effekt af hyaluron. Dette understreger, ligesom det allerede omtalte forsøg på tre måneder, fordelen ved at bruge kosttilskud i de tidligere faser af et helbredsproblem.

 

Nutrilenk Active

I Danmark kan hyaluron fås som kosttilskud i produktet Nutrilenk Active.

Mange har ligeledes glæde af tilskud med fiskeolie, ingefærtabletter, chondroitinsulfat (Nutrilenk Gold) eller hybentabletter.

Fornyelse af ledvæsken er særlig vigtig for personer med belastende arbejde eller personer, som udøver krævende motion eller konkurrence-idræt, og hyaluron er en måde at kæle for de led i kroppen, der er så vigtige for en god præstation.

 

2 thoughts on “Hanekam giver slidgigt kam til stregen

 • Wow, amazing blog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you make running a blog look easy. The total look of your
  web site is magnificent, let alone the content! You can see similar here najlepszy sklep

 • Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m
  trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Cheers! You can read similar blog here:
  Backlink Portfolio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *