Har du jern på – eller ryggrad som en regnorm?

 

 

Hey teenager – fik vi dig til at kigge op fra skærmen? Føler du dig træt, irritabel, svimmel, er din hud bleg, får du nemt åndenød, er du ofte syg og generelt bare energiforladt? Får du at vide, at det er typiske symptomer på ”at være teenager”, så skal du ikke lytte efter. Du skal tage det alvorligt – gå til læge og få målt, om du lider af jernmangel.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Snacker du lidt for meget, når du ser din yndlingsserie på Netflix, er turen i træningscentret udskudt til i morgen … eller i overmorgen … eller … i næste uge. Og vi skal slet ikke nævne ordet lektier!

Træthed, irritabilitet, svimmelhed, bleghed, nemt til åndenød, ofte syg og generelt bare energiforladt = symptomer på jernmangel.

 

Zzzzzzzz …

Træt, uoplagt og manglende koncentrationsevne er typiske tegn på jernmangel. Består din kost ofte af usunde snacks eller måske en dürumrulle, som skylles ned med en Redbull, så giver du ikke din krop noget godt at arbejde med. Du får ikke de vitaminer og mineraler, herunder jern, som du har brug for.

Væn dig til det først som sidst: Spis groft og grønt, drik vand, dyrk motion, og sov, når du går i seng – du skal ikke ligge og se ”Skam” hele natten.

 

Tøser, vi er ude efter jer!

Teenagepige – vi ved, at du gennemgår en rivende fysisk og mental udvikling, og træthed og hovedpine kan skyldes mange ting. Måske er du stresset over skolen eller andre ting i dit liv – du sover ikke godt om natten, og koffein og sukker er blevet dine bedste venner – I tre klarer dagen sammen.

Men det er meget sandsynligt, at du lider af jernmangel, og det er du ikke alene om. Cirka hver sjette teenagepige har jernmangel, og en endnu større gruppe har små jerndepoter. Indtil puberteten er der ikke forskel på forekomsten af jernmangel blandt drenge og piger. Når puberteten starter med regelmæssige menstruationer, øges behovet for jern, og mange piger oplever faldende blodprocent og jerndepoter. Lider du af overvægt, eller dyrker du meget sport, så har du dobbelt så høj risiko for jernmangel.

 

SKAL jeg spise dyr for at få jern?

Det skal du absolut ikke! Er du blandt det stigende antal unge, som tænker på miljøet, dyrene og ikke mindst din egen sundhed? Så lyt ikke til den pjattede myte ”du skal spise dyr, ellers kommer du i jernmangel”. Der er ikke mangel på jern i vegetabilske fødevarer.

Bælgfrugter (ærter, bønner og linser) og sojabønneprodukter (fx sojamælk og tofu), fuldkorns-produkter (fx brune ris, fuldkornsbrød og fuldkornspasta), mørkegrønne bladgrøntsager (fx spinat, grønkål, broccoli, pak choy og brøndkarse) og tørrede frugter (fx rosiner, svesker, abrikoser og figner samt tørrede tomater).

Plantejern er vejen frem!

 

Lidt fakta om jern

Jern er først og fremmest en essentiel bestanddel af pigmentet hæmoglobin, der findes i røde blodlegemer. Det hjælper med at transportere ilt fra lungerne ud til alle dele af kroppen og er afgørende for alt liv på Jorden. Hvis jernindtaget er for lavt, kan mængden af hæmoglobin i de røde blodlegemer falde, hvilket kan føre til jernmangel (anæmi). Jern indgår også i vores muskler og i en række enzymprocesser i kroppen. Jern bidrager til en normal kognitiv funktion, og en god jernbalance betyder derfor, at du lærer, forstår og husker bedre.

Det er pænt vigtigt, at du får jern, så oplever du nogle af symptomerne på jernmangel, så smut til lægen og få taget en blodprøve. Simpelt!

 

Jeg lider af jernmangel – hvad gør jeg?

Spis sundt og varieret! Er det ikke nok, så kan det skyldes, at der er stor forskel på, hvordan vi optager de forskellige jernforbindelser i kroppen. Du sikrer en så god behandling eller forebyggelse som muligt ved at vælge et effektivt og skånsomt (veldokumenteret) jerntilskud. AminoJern Ferrochel optages to til fire gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud. AminoJern er en helt ny generation inden for jerntilskud, og det sikrer, at du får styr på din jernbalance uden gener – og med bare en enkelt tablet om dagen. AminoJern indeholder ikke blod eller andre animalske ingredienser, så er det med at spise rester fra dyr ikke lige dig, så kan du roligt tage tilskuddet.

 

398 thoughts on “Har du jern på – eller ryggrad som en regnorm?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *