Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk vinter 2014.
Af Pernille Lund
Q10 indgår i alle cellers energiomsætning. Hjertet indeholder mest, så det kan pumpe i døgndrift. Mangler der Q10, kan kroppen sammenlignes med en bil, hvor motoren er svag og køreegenskaberne derefter. Alder, kroniske sygdomme og medicin forbindes med lave Q10-niveauer. Det kan få mange helbredsmæssige konsekvenser, som vi heldigvis kan gardere os imod.
Det er umuligt at trække vejret, gå et skridt eller tænke en tanke uden coenzymet Q10. Og uden Q10 vil vi falde døde om i løbet af få sekunder.
Den primære kilde er vores egen produktion, men den falder fra 20-årsalderen, og mange mærker det især efter 40-50-års alderen eller ved sygdom og andre faktorer, som hæmmer egenproduktionen.
I dag tager de fleste Q10 tilskud for at få mere energi i hverdagen. Men Q10 fortjener meget mere opmærksomhed, da det har afgørende betydning for alle celler og organfunktioner. Ikke mindst hjertet, der spiller en central rolle og af gode grunde også er symbol på selve livet.
Lidt om Q10’s historie og et dansk produkt til international forskning
- Q10 blev opdaget i 1957 af den amerikanske forsker Frederik Crane.
- I 1978 fik den britiske forsker Peter Mitchel nobelprisen i kemi for afsløringen af, hvordan Q10 danner energi på cellulært plan.
- I 1990 ́erne begyndte den danske virksomhed PharmaNord at fremstille kapsler med Q10, og for første gang blev stoffet tilgængeligt for forbrugerne.
- Pharma Nord har siden stået bag en række studier, som har afsløret Q10 ́s vigtige rolle for hjertet, forebyggelse af hjertesvigt, blodtrykket, bivirkninger fra statiner med videre.
- Pharma Nords Q10 produkt Bio-Qinon har i mere end 10 år været foretrukket af den internationale Q10-organisa- tion ICQA, hvor forskere fra hele verden samles for at fremlægge den nyeste forskning om Q10.
Travle celler behøver mere Q10 af flere årsager
Vores celler indeholder nogle små kraftstationer, som hedder mitokondrier. Og det er her, at næringsstoffer som kulhydrater og fedtsyrer omdannes til energi ved hjælp af Q10 og den ilt, som vi indånder. I første omgang bidrager Q10 til, at energien deponeres som kemisk koncentreret energi, der kaldes for ATP (adenosin trifosfat). Dernæst sørger Q10 for, at energien frigives i takt med cellernes skiftende energibehov.
Da det er forskelligt, hvor meget energi de enkelte celler for- bruger, varierer antallet af mitokondrier. Således indeholder cellerne i hjertet, hjernen, musklerne, leveren, nyrerne og sæd særlig mange mitokondrier og særlig meget Q10. Og mangler der Q10, kan mitokondrierne ikke varetage cellernes energi- omsætning på den optimale måde. Q10 er desuden en vigtig antioxidant, som beskytter cellerne og mitokondrierne mod DNA-skader, og denne dobbeltfunktion er enestående.
Mitokondrierne er cellernes kraftværk. Her sørger Q10 for, at næringsstoffer omdannes til ATP, som er cellernes vigtig- ste energikilde.
Hjertet er som kroppens centrale motor, der pumper blodet ud til alle organer og celler. Hjertet foretrækker at forbrænde fedtsyrer, og da det kræver en del ilt, indehol- der hjertet særlig mange mi- tokondrier og Q10.
Q10 og fedtsyrer er ren guf for hjertet
Hjertet pumper i døgndrift, så blodet kan forsyne kroppens celler med næringsstoffer, ilt og Q10. Da hjertet arbejder så hårdt, indeholder det også flest mitokondrier og mest Q10.
En tredjedel af hjertets tørstofvægt består faktisk af mitokondrier. Denne store koncentration af mitokondrier og Q10 skyldes også, at hjertets primære brændstof er fedtsyrer, som kræver en del ilt, når de skal omsættes til energi. Der er altså ingen grund til at være fedtforskrækket. Tværtimod. Men vi skal selvfølgelig vælge de gode uspolerede fedtstoffer som energikilde.
Da hjertets pumpefunktion spiller en central rolle for alle krop- pens celler og organer, skal vi i det hele taget passe og pleje hjertet gennem fornuftige kost- og motionsvaner. Det er også relevant at have mere fokus på Q10.
Hvad betyder det, at hjertets indhold af Q10 falder med alderen?
Hjertets indhold af Q10 falder generelt med alderen i takt med den faldende egenproduktion. I starten kan det være svært at definere typiske funktionsændringer, som måske kommer snigende med træthed, nedsat præstationsevne og andre dif- fuse symptomer.
Det er under alle omstændigheder påvist, at risikoen for hjer- tesvigt stiger med alderen, og at hjertemuskelvæv hos hjerte- svigtpatienter indeholder mindre Q10 end hos raske. Desuden ender alle kroniske hjertesygdomme med kronisk hjertesvigt.
Q10 forbedrer hjertets pumpekraft
Adskillige undersøgelser har efterhånden påvist Q10 ́s rolle – både ved hjertesvigt, forhøjet blodtryk og behandling. Samtidig ser det ud til, at tilskud med Q10 kan forbedre hjertets pum- pekraft og modvirke åreforkalkning. Den positive indflydelse på kredsløbet og cellernes energiforsyning bidrager også til forhøjet livskvalitet.
Da hjerte-kar-sygdomme udgør den største dødsårsag i Dan- mark, gælder det bare om at passe og pleje sit hjerte – hele livet. Man kan også overveje tilskud med Q10, da det er nem- mere at forebygge end at helbrede.
Skandinaviske studier afslører: Q10 styrker hjertet og forlænger levetiden
KiSel 10 er en nyere svensk undersøgelse, som afslørede, at tilskud med 200 mg Q10 og 200 mikrogram selen kunne hal- vere risikoen for dødsfald blandt en gruppe ældre.
Svend Åge Mortensen, overlæge på Rigshospitalets hjertecen- ter, står bag et større internationalt studie kaldet Q-Symbio, som har afsløret Q10’s positive effekt på hjertesvigtpatienter. Forskerne valgte de danskproducerede produkter Bio-Qinon og SelenoPrecise med dokumentation for en høj optagelighed. Begge studier har trukket nyhedsoverskrifter verden over, da de pågældende tilskud både har forlænget levetiden og for- bedret livskvaliteten hos såvel raske forsøgsdeltagere som hjertesvigtpatienter.
Kampen mod træthed, hverdagsdoping og flade cykeldæk
For mange af os er hverdagen som en cykeltur på flade dæk, hvor vi doper os med sukkerfix, kaffe, cola, alkohol eller an- dre stimulanser for at få mere energi. Men det er kortsigtede løsninger, der også kan belaste blodsukkeret og centralnerve- systemet, hvis de tager overhånd.
Af hensyn til nattesøvnen kan det også være uhensigtsmæssigt at drikke koffeinholdige drikke efter klokken 17
Når vi føler os trætte og uoplagte, gælder det om at gøre no- get ved årsagen. Og når årsagen er mangel på Q10, er tilskud den mest naturlige løsning. Også på sigt. For i modsætning til diverse stimulanser er Q10 jo en integreret del af kroppens egen biokemi, der hverken belaster blodsukkeret eller central- nervesystemet. Ja, tilskud med Q10 kan sammenlignes med at få pumpet de trætte celler eller flade cykeldæk, så vi ikke skal trampe så hårdt, og livets landevej bliver lettere og mere overskuelig.
Vidste du at… Både levetid og mængden af antioxidanter i væv er højst hos mennesket i sammenligning med andre pattedyr!
Kan Q10 sammenlignes med ungdommens kilde?
Som nævnt danner vi mindre Q10 fra 20-årsalderen, og samtidig falder indholdet i hjertet og alle kroppens celler. Den dalende produktion af Q10 bidrager til det langsomme forfald, der varer i årtier, og som præger vores spejlbillede og præstationsevne. Forfaldet foregår helt nede på celleplan. For mangler der Q10, går det ikke alene ud over energiomsætningen.
Vores celler og mitokondrier bliver også mere sårbare over for de frie radika- ler. Det er nogle aggressive iltforbindelser, der for eksempel kommer fra forurening, tobaksrøg, stråling, inflammationer og som biprodukt af vores egen vejrtrækning. De frie radikaler er faktisk som celleterrorister, da de skader kroppen på kryds og tværs og baner vejen for diverse aldringsprocesser.
Yngre uden kemi og kirurgi
Når kroppens Q10-produktion falder gradvist over årtier, tyder det i det hele taget på, at vi ikke er designet godt nok til at blive så gamle. Men det er heldigvis muligt at gøre en forskel uden kemi og kirurgi.
Derfor skal vi selvfølgelig spise sundt og indtage forskellige antioxidanter i forsvaret mod de frie radikaler. Det er også muligt at booste cellerne med Q10, når alderen begynder at trykke, og fortsætte resten af livet.
På den måde kan vi udskyde og mindske det aldersbetingede energitab, som påvirker hjertets centrale pumpefunktion, og som får kroppen til at forfalde. Man kan også vinde en del af sin tabte vitalitet tilbage. Og sådan er en sund levevis og tilskud med Q10 nok det nærmeste, vi kan komme ungdommens kilde.
Et naturligt boost til hjernen og “de små grå”
Hjernen forbruger omkring en fjerdedel af kroppens energi, og derfor har ”de små grå” også brug for meget Q10.
I modsætning til hjertet, der foretrækker fedtsyrer som energikilde, forbrænder hjernen og nervesystemet kun kulhydrater under normale omstændigheder. Og det skyldes, at hjernen og nervesystemet har brug for en hurtigere energiomsætning. I stressede situationer som eksamenslæsning, konflikter, kamp eller flugt stilles der særlig store krav til de mentale præstationer. I denne forbindelse er det selvfølgelig uhyre vigtigt med stabilt blodsukker og en god vejrtrækning, så cellerne får tilstrækkelig med brændstoffer og ilt.
Det viser sig desuden, at tilskud med Q10 ofte kan bidrage til en optimal ilt- og energiomsætning, så hjernen kan yde mere og ikke ” brænder sammen” i utide. Ifølge den amerikanske forsker Dr. Elkashef kan tilskud med Q10 have en terapeutisk effekt på hukommelsen, koncentratio- nen og andre kognitive evner. Det gælder også ved migræne, senilitet og visse neurologiske lidelser.
Q10 tilskuds positive indflydelse på hjernen og de mentale præstationer skyldes også, at Q10 styrker hjertet. For hjertets pumpefunktion er jo afgørende for, at hjernen får tilført den nødvendige mængde blod med næringsstoffer og ilt.
Fysiske aktiviteter og fedtforbrænding
Både konditionen og niveauet af Q10 er afgørende for iltudnyt- telsen og præstationsevnen. Under de fysiske aktiviteter for- bruger musklerne særlig meget Q10, og derfor kan en mangel på coenzymet medføre nedsat muskelfunktion.
Mitokondrierne i musklerne kan både forbrænde kulhydrater og fedtsyrer efter behov, og forholdet er omkring fifty-fifty, når vi ikke er forpustede. Mitokondrierne kræver dog mere ilt, når de forbrænder fedtsyrer i forhold til kulhydrater.
Stiger de fysiske aktiviteter så meget, at vi bliver forpustede på grund af relativ iltmangel, foretrækker mitokondrierne kul- hydrater, som de kan forbrænde hurtigere og med mindre ilt. Jo bedre konditionen er, og jo senere vi bliver forpustede un der fysiske aktiviteter, jo bedre er mitokondrierne i musklerne således til at forbrænde fedtsyrer, som faktisk er en god og koncentreret energikilde.
Muskelfibre, fedtforbrænding og Q10
Jo bedre kondition, jo bedre er musklerne til at forbrænde fedtsyrer. De muskelfibre, der er afhængige af fedtsyrer som den primære energikilde, har også en større iltoptagelse og er særlig rige på mitokondrier og Q10.
Vægttab uden større fysisk anstrengelse
Muskelfibrene indeholder et mitokondrieenzym (kaldet UCP3), som bidrager til fedtforbrændingen. I denne forbindelse har undersøgelser afsløret, at det er muligt at aktivere UCP3 og fedtforbrændingen gennem moderat fysisk aktivitet, hvor man ikke er forpustet, samt tilskud med Q10. Ugentlige spadsere ture på 150 minutter og tilskud med Q10 har for eksempel boostet mitokondriernes UCP3 aktivitet hos patienter med type 2 diabetes.
Den moderate fysiske aktivitet stimulerer den såkaldte stof- skiftekondition. Denne viden er guld værd, ikke mindst for de mange, der ønsker at tabe sig og ikke magter hård træning. Man kan således komme langt i kampen mod de overflødige fedtdepoter ved at spise en blodsukker-stabiliserende kost, tage Q10-tilskud og inddrage en masse moderat fysisk aktivitet som at spadsere, cykle, gøre rent og bruge alle mulige lejligheder til at rejse sig op og booste mitokondriernes fedtforbrænding. Målet må gerne være 10.000 skridt om dagen, og her er det også godt med en skridttæller.
Det er selvfølgelig godt at få pulsen op og blive forpustet en gang imellem, da det er med til at stimulere hjertet og den såkaldte kredsløbskondition. Når pulsen har lagt sig, er der også en god fedtforbrænding, da stofskiftet stadig er forhøjet i tiden efter træning.
Således stiger vævenes indhold af mitokondrier og syntesen af Q10 generelt med fysisk aktivitet, og det er bedst at bevæge sig på mange forskellige måder.
Forbedringer af sportspræstationer
Alt tyder på, at hjertet, muskelceller og andre væv henter en del Q10 fra blodbanen til den intensive energiomsætning pg beskyttelsen mod de frie radikaler. Det har nemlig vist sig at der er mindre Q10 i blodet hos folk, der dyrker aktiv sport, i forhold til en kontrolgruppe. Og blodets indhold af Q10 er lavest under intensive træningssæsoner.
I konkurrencesportens verden er det ofte marginaler, der er afgørende for, om der høstes medaljer, og flere undersøgelser har afsløret, at tilskud med Q10 kan gøre en forskel.
Både kolesterol og Q10 dannes ud fra enzymet HMG CoA. Derfor hæmmer kolesterolsænkende medicin (statiner) også dannelsen af Q10. Der kan kompenseres for dette med tilskud af Q10 for at reducere bivirkninger.
Større iltoptagelse og kortere restitutionstid
I en tysk placebokontrolleret undersøgelse fik en gruppe eli- tesportsfolk, som trænede til OL i London i 2012, tilskud med 300 mg Q10 i seks uger, og det førte til signifikante forbed- ringer af deres toppræstationer. Undersøgelsen blev udført af forskere fra Olympiastützpunkt Rhein i Essen.
Finske forskere har lavet en lignende undersøgelse med elite- langrendsskiløbere. Den afslørede, at tilskud med 90 mg Bio- Qinon Q10 daglig førte til en række forbedringer af skiløbernes fysiske form. Forskerne observerede blandt andet, at skiløberne havde en større iltoptagelse, og de kunne også yde mere, fordi deres mælkesyregrænse blev rykket.
De fleste skiløbere fortalte desuden, at tilskud med Q10 havde reduceret deres restitutionstid. Selvom der var tale om subjektive betragtninger, er dette område også vigtigt i sportens verden. Både den tyske og finske undersøgelse afslørede, at tilskud med Q10 kan øge præstation-sevnen og flytte syregrænsen, som kommer, når forbrændingen bliver anaerob (uden ilt). Q10 kan også reducere bivirkninger fra kolesterol-sænkende medicin, hvor mange sportsudøvere især oplever ømme og svage muskler.
Q10 er essentiel, hvis du tager kolesterolsænkende medicin
Over en halv million danskere tager kolesterolsænkende medicin kaldet statiner. De er forbundet med en del bivirkninger, og samtidig er der en enkel biokemisk forklaring på, hvordan disse bivirkninger ofte kan forebygges med Q10.
Vi skal samtidig huske, at kolesterol er en bestanddel af nogle livsvigtige fedtstoffer, nærmere betegnet lipider, der indgår i opbygning af alle celleoverflader, hjernen, opbygning af D- vitamin, hormoner med videre. Vi danner selv det meste kolesterol i leveren, og her indgår et enzym (HMG-CoA), som vi også bruger til at danne Q10.
Da statinerne virker ved at hæmme dette leverenzym, hæmmer de også produktionen af Q10, og det går især ud over de organer, som har et stort energibehov, herunder hjerte, muskler og hjerne. Derfor er statinbivirkningerne typisk træthed, kon- centrationsbesvær, hovedpine, åndenød, muskelsmerter og følelsen af at være gammel fysisk og psykisk. På sigt kan der også støde andre bivirkninger til.
Hvorfor giver statiner træthed og muskelsmerter?
Forskere fra Københavns Universitets Center for Sund Aldring har fundet, at årsagen til træthed og muskelsmerter skyldes den nedsatte mængde Q10 i cellerne, som nedsætter en proces kaldet oxidativ fosforylering, der får cellerne til at spalte ATP molekylet. Og når vi ikke kan spalte ATP, underforsynes cellerne med energi.
Ifølge et dansk studie, der har været publiceret i Journal of the American College of Cardiology, oplever 40 % af de patienter, der tager statiner, muskelsmerter. Og hos aktive sportsfolk drejer det sig om hele 75 %. Det betyder, at risikoen for bivirkninger stiger i takt med den fysiske aktivitet.
Risiko for andre bivirkninger og forebyggelse med Q10
Forskere har desuden observeret statin-bivirkninger som impotens, nedsat evne til at få orgasme, nedsat glukoseintolerance, nedsat insulinfølsomhed og forværring af kredsløbsproblemer hos diabetikere. Da statiner hæmmer dannelsen af Q10, kan det ikke alene hæmme cellernes omsætning af sukkerstoffer og fedtstoffer. Q10 er jo også en vigtig antioxidant, som har særlig stor betydning for kredsløbet og beskyttelse af cellerne og mitokondrierne.
I denne forbindelse viser det sig, at tilskud med Q10 kan reducere bivirkningerne fra den kolesterolsænkende medicin ved at rette op på den nedsatte egenproduktion. Det fremgår blandt andet af et studie fra 2007, hvor forskere gav 100 mg Q10 eller identisk placebo til statinbrugere, der oplevede bivirkninger. Den patientgruppe, der fik Q10 sammen med statiner, oplevede en reduktion af muskelsmerterne på 40 %. De følte sig også mindre begrænset af bivirkningerne.
Der er således flere grunde til, at det kan svare sig at tage tilskud i forbindelse med indtagelse af de kolesterolsænkende statiner. Sædvanligvis anbefales 100 mg.
Hvad sker der, når statiner hæmmer hjertets centrale pumpefunktion?
Da hjertet er det organ, som forbruger mest Q10, er det særlig følsomt, når den kolesterolsænkende medicin hæmmer egenproduktionen af Q10. Det kan ikke alene gå ud over hjertets centrale pumpefunktion. Det kan også gå ud over de celler, der underforsynes med blod, ilt og energigivende stoffer.
Ifølge den amerikanske hjertespecialist Peter Langsjoen kan manglen på Q10, forårsaget af statiner, også forklare den voldsomme stigning af hjertesvigt, som er observeret i USA.
Hvordan får vi nok Q10?
Der er Q10 i kød, især hjerte og lever, samt fed fisk, fuldkorn, nød- der og planteolier. Ifølge den tyske professor og ernæringsforsker Jürgen Vormann bidrager en almindelig gennemsnitskost kun med 2-3 mg daglig. Vores egen produktion er derfor den allervigtigste kilde. Men både alderen, stress, visse sygdomme og kolesterol- sænkende medicin kan føre til faldende niveau.
Doseringen af Q10 tilskud afhænger også af kroppens evne til at optage Q10, og om der er tale om kroniske sygdomme eller andet, der kan øge behovet.
I store træk gælder følgende:
- Forebyggende dosis til raske: 30-60 mg
- Træthed:60-100mg
- Sportsfolk:100-300mg
- Statinbrugere:100mg
- Mangekroniskesygdomme:100-300mg
- Hjertepatienter:150-300mg
Vælg Q10 tilskud i en god kvalitet, som kroppen kan optage og udnytte
Q10 er et fedtopløseligt molekyle, og uanset hvilken teknologi, der anvendes under fremstillingen af tilskud, vil Q10 molekylerne altid være fedtopløselige.
I diverse råvareformer og tilskud findes Q10 molekylerne som et krystalliseret materiale, men vi har svært ved at opløse krystallerne ved normal kropstemperatur. Det kræver derfor en speciel olie- og varmeteknik, således at krystallerne opløses fuldstændigt til enkelte frie Q10 molekyler, der kan optages fra tarmen. I denne forbindelse har den danske virksomhed Pharma Nord udviklet et af de mest veldokumenterede Q10-præparater, Bio-Qinon Q10, som sikrer en høj optagelighed i kroppen.
Af samme grund er dette unikke produkt også afprøvet og dokumenteret i mere end 80 videnskabelige studier.
Tilskud med Q10 kan overvejes i forbindelse med:
- Træthed
- Styrkelse af hjertets pumpekraft
- Udsætning af tidens ældningstegn
- Træning og vægttab
- Beskyttelse mod åreforkalkning og forhøjet blodtryk
- Bivirkninger fra kolesterolsænkende medicin
- Paradentose
- Diabetes, type-2 (sammen med motion)
- Dårlig sædkvalitet på grund af manglende fremdrift
- Migræne, kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi og senilitet, der kan skyldes funktionsfejl i mitokondrierne
”Passende mængde Q10 hænger sammen med livskraft, sundhed og velvære hos mennesker og dyr. Mangel på Q10 hænger sammen med forfald, sygdom og depression ”
Citat: Den amerikanske hjertespecialist Peter H. Langsjoen M.D.
Nyttig viden om Q10, LDL kolesterol og åreforkalkning
Q10 er et fedtopløseligt molekyle, der først optages i tarmens lymfesystem, inden det transporteres ud i blodet. Undervejs er Q10 bundet til LDL kolesterolet, der fungerer som bærestof, inden Q10 optages i cellerne. Samtidig fungerer Q10 som en livsvigtig antioxidant, der beskytter LDL kolesterolet imod de frie radikaler.
Ifølge flere forskere øges risikoen for åreforkalkning og blodprop i hjertet især, hvis LDL kolesterolet oxiderer og harskes på grund af frie radikaler.