Huden er dyrenes største organ

Hundogkat3

 

Dyrets største organ er huden. Derfor skal vi også sørge for at passe rigtigt godt på vores firbenede venners hud.

 

Af Charlotte Dinesen

 

En sund og stærk normal hud skabes gennem gode gener, sund ernæring og et alment godt velbefindende.

Autoimmune sygdomme og dårligt fungerende fordøjelseskanal (mave- og tarmsystem) er typiske sygdomme og tilstande, der kan være årsag til, at huden ikke er optimal.

Derfor er det vigtigt, at vi anskaffer os kæledyr fra steder, der har sundhed i højsæde. Hvis en opdrætter har sundhedstjekket både bedsteforældre og forældre, så er der meget større sandsynlighed for, at du får et sundt og rask kæledyr.

Men der er også andre faktorer, der kan spille ind i forhold til disse sygdomme og tilstande. Her kan nævnes overvaccination samt loppe- og flåtmidler.

I de sidste mange årtier har vi vaccineret hunde hvert år. Flere og flere dyrlæger herhjemme og verden over er begyndt at anbefale hvert 3. år og nogle endda med større interval mellem vaccinationerne. Men der er også dyrlæger, som anbefaler en titer-test. En titer-test er en antistof-blodprøve, hvor antistoffer måles i kroppen. Hvis tallene er fine, skal hunden ikke vaccineres. Dansk Kennel Klub (DKK) anerkender titertest som dokumentation for ikke at have vaccineret.

Kemi til hund og kat

Hudproblemer kan også skabes gennem kemiske loppe -og flåtmidler, som sælges som piller, der gives indvortes eller som spot on-produkter. Stoffer som fibronil og fluralaner høre under det tidligere brugte sprøjtemiddel isoxazoline, som ikke længere må bruges i landbruget. Hvorfor må det så bruges på vores dyr?

Vi forstår slet ikke brugen af disse giftige midler på vores dyr, når der nu findes så mange naturlige alternativer, som ikke skader vores dyr og gør dem syge.

En sund ernæring er på alle måder vigtigt for kæledyrets helbred. En optimal og sund kost styrker den almene sundhed og dermed også huden.

Sund mad – sund hud

Vær kritisk, og stil spørgsmålstegn ved fodring og godbidder. Få en god snak med en hundefoderspecialist. Og ligesom menneskeføde så hænger foderkvaliteten sammen med prisen. Du får ikke et godt produkt med ordentlige råvarer for 200 kroner for 12 kilo.

Tilskud til hudproblemer

Har din hund eller kat problemer med huden, så er zink, biotin, kollagen og kiselsyre alle naturlige tilskud, som kan hjælpe med at styrke huden.

Omega-3 og -6 essentielle olier er vigtige og gør huden stærk. C-vitamin sørger for dannelsen af kollagen i kroppen. Afhængigt af hundens tilstand/sygdom og alder bør man nok overveje et tilskud af både C-vitamin og kollagen. Med alderen får kroppen sværere ved at danne nok kollagen.

Svamp og infektioner 

De fleste af os har nok haft en hund med røde poter eller meget lugtende ører. Det er som oftest svampeinfektioner. Og som det første behøver vi ikke at kontakte dyrlægen, men bruge vores sunde fornuft. De fleste svampeinfektioner kan vi selv klare med det, vi har hjemme. Som oftest skal der faktisk ikke mere end æblecidereddike til at skabe en bedre mikroflora i området, der kan jage svampen på porten. Og skulle man ligge inde med manukahonning (minimum 400 MGO ), så er det perfekt til at smøre på røde poter (indbundne), efter man har renset med æblecidereddike eller sølvvand. Dyrlægerne har åbnet lidt op for at bruge sølvvand og manukacreme, og vi sælger meget af det i Den Grønne Pote.

Men husk at tage fageksperterne med på råd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *